Jak wyodrębnić z szumu poszczególną funkcję?
Jak wyodrębnić z szumu poszczególną funkcję?
Na wykresie 1 mi wygenerowało funkcję falową, na wykresie 2 i 3 jakiś szum. Jak z tego szumu wyodrębnić poszczególną funkcję, która będzie mieć sens? Czy jest na to wzór? Czy może to jest jakaś nieznana funkcja? A i jakbym chciał z szumu radiowego coś sensownego wyodrębnić to jak to zrobić? Jakich przekształceń matematycznych dokonać?
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Jak wyodrębnić z szumu poszczególną funkcję?
Czemu uważasz, że wykres 2 i 3 to jest jakiś szum? I dlaczego pierwszy w Twoim kryterium nim nie jest?
Co rozumiesz przez "wyodrębnić poszczególną funkcję, która będzie mieć sens"?
Jeśli chciałbyś uzyskać wzór funkcji przechodzącej przez wierzchołki tych "słupków", to takie działanie nazywa się aproksymacją (co oczywiście jest przybliżeniem). Takie rzeczy robi się np. w matlabie.
A jeśli chcesz się czegoś więcej dowiedzieć o działaniu radia to poczytaj o np. modulacji amplitudy. A coś wyodrębnić? Od tego są wyspecjalizowane programy do obróbki dźwięku.
Co rozumiesz przez "wyodrębnić poszczególną funkcję, która będzie mieć sens"?
Jeśli chciałbyś uzyskać wzór funkcji przechodzącej przez wierzchołki tych "słupków", to takie działanie nazywa się aproksymacją (co oczywiście jest przybliżeniem). Takie rzeczy robi się np. w matlabie.
A jeśli chcesz się czegoś więcej dowiedzieć o działaniu radia to poczytaj o np. modulacji amplitudy. A coś wyodrębnić? Od tego są wyspecjalizowane programy do obróbki dźwięku.
Jak wyodrębnić z szumu poszczególną funkcję?
No to powiedz mi czy te wierzchołki słupków z drugiego i trzeciego wykresu to jest jakaś funkcja i jeśli tak to podaj mi wzór matematyczny na nią.
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Jak wyodrębnić z szumu poszczególną funkcję?
Oczywiście, że jakaś funkcja to jest. Dokładnego wzoru nikt nie poda, ale przybliżony, tj taki, dla którego pasują podane wartości w danych punktach - to jest jak najbardziej wykonalne.
Poczytaj sobie o tym tutaj:
A wzór? Nie mam matlaba na kompie, także masz pole do popisu. A żebyś miał jakies wyobrażenie:
Tutaj ekstrapolacja wielomianem stopnia 3:
A tu 4: [url]http://www.wolframalpha.com/input/?i=quartic+fit+-0.082%2C-0.04%2C-0.042%2C-0.05%2C-0.042%2C-0.047%2C-0.0395%2C-0.0395%2C-0.035%2C-0.032[/url]
No i wolfram nie ma wyższego stopnia ekstrapolacji. Także jak widać im wyższy stopień wielomianu, tym funkcja przejdzie przez więcej węzłów (i wzór będzie dokładniejszy).
Poczytaj sobie o tym tutaj:
A wzór? Nie mam matlaba na kompie, także masz pole do popisu. A żebyś miał jakies wyobrażenie:
Tutaj ekstrapolacja wielomianem stopnia 3:
A tu 4: [url]http://www.wolframalpha.com/input/?i=quartic+fit+-0.082%2C-0.04%2C-0.042%2C-0.05%2C-0.042%2C-0.047%2C-0.0395%2C-0.0395%2C-0.035%2C-0.032[/url]
No i wolfram nie ma wyższego stopnia ekstrapolacji. Także jak widać im wyższy stopień wielomianu, tym funkcja przejdzie przez więcej węzłów (i wzór będzie dokładniejszy).
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Jak wyodrębnić z szumu poszczególną funkcję?
Zwłaszcza pobierz i przestudiuj to, co polecił kalwi, tzn:
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Jak wyodrębnić z szumu poszczególną funkcję?
Zacznijmy od tego, że to nie jest funkcja falowa.
Dlaczego używasz pojęć/słów których nie znasz znaczenia?
Czym jest szum? Człowieku co Ty piszesz za bzdury.
Dlaczego używasz pojęć/słów których nie znasz znaczenia?
Czym jest szum? Człowieku co Ty piszesz za bzdury.
Jak wyodrębnić z szumu poszczególną funkcję?
To są wykresy z pomiarów pola elektrycznego mnie i koleżanki. Jak można zauważyć wykresy 2 i 3 się różnią znacząco od wykresu 1 ponieważ wchodzi jakaś "niewidzialna energia" czy jakieś "niewidzialne pole" w grę cokolwiek by to nie było. Teraz mi się właśnie zainstalował MatLab, więc spróbuję znaleźć jakiś wzór na tą funkcję. Czy to prawda, że znając wzór na daną funkcję można przewidzieć jej dalszy przebieg?
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Jak wyodrębnić z szumu poszczególną funkcję?
Pole elektromagnetyczne jest niewidzialne samo z siebie. I tak nie otrzymasz z tego nic fizycznie sensownego, więc daj sobie spokój. Szczególnie biorąc pod uwagę jak te wykresy są podpisane. I naucz się najpierw znaczenia słów, których używasz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Jak wyodrębnić z szumu poszczególną funkcję?
A można wiedzieć w jaki sposób "dokonywałeś pomiarów"?hubot pisze:To są wykresy z pomiarów pola elektrycznego mnie i koleżanki
A czy mając funkcję \(\displaystyle{ f\left( x\right) =x}\) znasz jej przebieg?hubot pisze:Czy to prawda, że znając wzór na daną funkcję można przewidzieć jej dalszy przebieg?
Jak wyodrębnić z szumu poszczególną funkcję?
Multimetrem dokonywaliśmy pomiarów, dotykaliśmy końcówek od multimetru i ustawialiśmy odpowiednio napięcie, rezystancja i ampery.kalwi pisze:A można wiedzieć w jaki sposób "dokonywałeś pomiarów"?
Mam słupki na wykresie z OpenOffice. Próbuję właśnie wygenerować w Matlabie. Zauważ że każdą funkcję da się przerobić na dźwięk.kalwi pisze:A czy mając funkcję \(\displaystyle{ f\left( x\right) =x}\) znasz jej przebieg?
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Jak wyodrębnić z szumu poszczególną funkcję?
Czyli jak rozumiem mierzyliście opór/napięcie/natężenie poprzez dotykanie końcówek multimetra gdzieś na ciele? No cóż, z tego co widzę po podpisaniu wykresów to były tam też jakieś "uczucia", także odpowiedź jest całkiem prosta, skąd takie rozbieżności pomiędzy wykresami. Hint jest taki, że w grę wchodzi pot i pory w skórze.
Jak wyodrębnić z szumu poszczególną funkcję?
Dam legendę do wykresów:
- tam gdzie jest Objekt 1 (związek -> objekt 2) to jest jak ja mierzyłem sobie w towarzystwie koleżanki napięcie [V],
- tam gdzie jest Objekt 1 (bez uczuć, funkcja falowa) to jest jak ja mierzyłem sobie samemu w dniu, kiedy nie było wizyty koleżanki, do której mam jakieś uczucia,
- tam gdzie jest Objekt 2 (uczucia -> objekt 1, związek objekt X) to jest jak koleżanka w moim towarzystwie sobie mierzyła napięcie, która ma do mnie uczucia.-- 9 sty 2015, o 11:56 --AiDi pisze że nic mi sensownego nie wyjdzie z prób obliczeń w Matlabie, z kolei Kalwi pisze że mam pole do popisu w Matlabie, inni twierdzą że się uda, nie uda... jak to jest w końcu? Uda się coś sensownego uzyskać z tych funkcji czy nie? Czy jest możliwe uzyskanie jakiegoś sensownego renderingu OpenGL z tych funkcji na podst. obliczeń?
- tam gdzie jest Objekt 1 (związek -> objekt 2) to jest jak ja mierzyłem sobie w towarzystwie koleżanki napięcie [V],
- tam gdzie jest Objekt 1 (bez uczuć, funkcja falowa) to jest jak ja mierzyłem sobie samemu w dniu, kiedy nie było wizyty koleżanki, do której mam jakieś uczucia,
- tam gdzie jest Objekt 2 (uczucia -> objekt 1, związek objekt X) to jest jak koleżanka w moim towarzystwie sobie mierzyła napięcie, która ma do mnie uczucia.-- 9 sty 2015, o 11:56 --AiDi pisze że nic mi sensownego nie wyjdzie z prób obliczeń w Matlabie, z kolei Kalwi pisze że mam pole do popisu w Matlabie, inni twierdzą że się uda, nie uda... jak to jest w końcu? Uda się coś sensownego uzyskać z tych funkcji czy nie? Czy jest możliwe uzyskanie jakiegoś sensownego renderingu OpenGL z tych funkcji na podst. obliczeń?
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Jak wyodrębnić z szumu poszczególną funkcję?
Ja nigdzie nie napisałem, że wyjdzie coś sensownego - bo oczywiście nie wyjdzie. Ale jeśli chcesz dostać wzór funkcji przechodzącej przez te punkty - to jest to możliwe. Moja wypowiedź oraz AiDiego nie kolidują ze sobą.
Jak wyodrębnić z szumu poszczególną funkcję?
Dlaczego jest nie możliwe przeliczenie tych funkcji na coś sensownego? Trochę tego nie rozumiem. Czyli jak uzyskam wzór opisujący w przybliżeniu tą funkcję to dalszy przebieg poza zasięgiem tych wykresów będzie przypadkowy? Te długości fali, wektory, możliwe położenia elektronów to co można wyliczyć to mam rozumieć że to tylko przypadkowe dane z kalkulatora nie mające nic wspólnego ze mną i koleżanką?
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Jak wyodrębnić z szumu poszczególną funkcję?
Dyskusja nie ma sensu, skoro nie znasz podstaw.
Różne wyniki w pomiarze wynikają z faktu, że gdy działają na ludzi uczucia, to się bardziej pocimy. Jak się bardziej pocimy, to wtedy pory w skórze są wypełnione potem, co zmniejsza opór pomiędzy punktami pomiarowymi, czyli końcówkami z multimetra. Stąd rozbieżność wyników. A nie żadne "magiczne, niewidzialne siły/pola". Zresztą na dokładnie takiej zasadzie działają wykrywacze kłamstw (a przynajmniej jeden z paru typów wykrywaczy).
Różne wyniki w pomiarze wynikają z faktu, że gdy działają na ludzi uczucia, to się bardziej pocimy. Jak się bardziej pocimy, to wtedy pory w skórze są wypełnione potem, co zmniejsza opór pomiędzy punktami pomiarowymi, czyli końcówkami z multimetra. Stąd rozbieżność wyników. A nie żadne "magiczne, niewidzialne siły/pola". Zresztą na dokładnie takiej zasadzie działają wykrywacze kłamstw (a przynajmniej jeden z paru typów wykrywaczy).
Oczywiście, że będzie - skąd program ma niby wiedzieć, co się zdarzy dalej (zresztą te pomiary są totalnie randomowe, także ciężko tu mówić o jakiejś zależności czy funkcji opisujący wyniki pomiarów).hubot pisze:Czyli jak uzyskam wzór opisujący w przybliżeniu tą funkcję to dalszy przebieg poza zasięgiem tych wykresów będzie przypadkowy?
Na te bzdury odpowiedziałem w pierwszych 2 zdaniach.hubot pisze:Te długości fali, wektory, możliwe położenia elektronów to co można wyliczyć to mam rozumieć że to tylko przypadkowe dane z kalkulatora nie mające nic wspólnego ze mną i koleżanką?
Ostatnio zmieniony 9 sty 2015, o 13:56 przez kalwi, łącznie zmieniany 1 raz.