„Życie jest sinusem.” – Moje spojrzenie na rzeczywistość
„Życie jest sinusem.” – Moje spojrzenie na rzeczywistość
Co by nie spojrzeć w rzeczywistości, wszystko wydaje się być sinusem. To że zawodnik przebiegł 2 km, a potem 2h odpoczywał, więcej lub mniej to jest sinus. Sinus się dzieli na 2 połówki. Jedna idzie na stronę dodatnią amplitudy, a druga na stronę ujemną. Każda połówka może mieć różną amplitudę lub taką samą albo jedna z połówek może nie mieć amplitudy. Sinus może mieć jedną połówkę, czyli inaczej mówiąc (dynamika / sekundy zdarzenia) [Hz]. Jeżeli zdarzenie trwa godzinę (np. jest sprawa w urzędzie), to sinus będzie miał (1 / 3600) [Hz]. Można z tego wyliczyć, że częstotliwość w hercach dla pobytu w urzędzie wynosi 0,0002(7) [Hz]. To jest wartość przy założeniu, że życie jest statyczne i jasno uporządkowane. Jednak tak nie jest. Pobyt w urzędzie może trwać od 40 min do 4h (lub mniej, lub więcej). Nie da się tego jasno określić, ile Hz wynosi pobyt w urzędzie. Już jest łatwiej określić pobyt na lekcji, choć nie idealnie. Możliwe wartości to m. in. {0,0(2) [Hz], 0,02 [Hz], 0,0(18) [Hz], 0,01(6) [Hz], 0 [Hz]…}. Można zauważyć, że pojawiły się wartości okresowe. One bardzo często zdarzają się w życiu. Są one codziennością. Życie jest chaosem. Wszystko da się w przybliżeniu określić w Hz. Migotanie monitora 50 Hz wynosi (dynamika = 50 mignięć / 1 sekunda) ~~ 50 Hz. Każde zdarzenie ma swoją amplitudę. Tą amplitudą może być km, cm, m, dB, A, g, kg, N, lumen czy coś innego. Zazwyczaj jest tak, że jak i chaos tak i porządek. Powiedzmy, że chcemy posprzątać pokój. Tworzy nam się sinusoida odwrócona (cosinus) i zaczyna mieć udział teoria chaosu. Pokój jest w syfie (pierwsza, ujemna połówka odwróconej sinusoidy, chaos), potem został posprzątany (druga, dodatnia połówka odwróconej sinusoidy, porządek). Wszystko się w życiu wiąże w pary klucz -> wartość, gdzie klucz to jest dodatnie zdarzenie, a wartość to ujemne zdarzenie. Na przykład szpanowanie prowadzi do biedy (klucz: szpan, wartość: bieda = szpan -> bieda, bieda -> szpan). Tak samo bogactwo prędzej czy później oznacza biedę (bogactwo -> bieda, bieda -> bogactwo). Analogicznie chaos tworzy porządek (chaos -> porządek, porządek -> chaos). W życiu panuje reguła akcja -> reakcja, np. zmienisz coś w ustawieniach komputera, komputer inaczej chodzi.
Zaczerpnięte z mojego bloga pod adresem .
Zaczerpnięte z mojego bloga pod adresem .
Ostatnio zmieniony 5 sty 2015, o 18:06 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Dyskusji o matematyce tu nie ma. Działu filozoficznego też u nas nie ma, więc temat ląduje w hyde-parku.
Powód: Dyskusji o matematyce tu nie ma. Działu filozoficznego też u nas nie ma, więc temat ląduje w hyde-parku.
„Życie jest sinusem.” – Moje spojrzenie na rzeczywistość
A Bill Gates co na to?Tak samo bogactwo prędzej czy później oznacza biedę (bogactwo -> bieda, bieda -> bogactwo)
Nie wszystko zatem jest okresowe
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
„Życie jest sinusem.” – Moje spojrzenie na rzeczywistość
...Nie da się tego jasno określić, ile Hz wynosi pobyt w urzędzie
To jak jest w końcu?Wszystko da się w przybliżeniu określić w Hz
„Życie jest sinusem.” – Moje spojrzenie na rzeczywistość
Ta teoria się skupia tylko na sinusoidzie, więc zakłada, że całe życie jest okresowe (łącznie z uczuciami i emocjami; nie będę się skupiać na filozofii). Ale w praktyce to tak jest, że część zjawisk jest okresowa (prąd w gniazdku, cykl dnia, rutyna) a część zjawisk nieokresowa (polityka, wiara, miłość).
Moim zdaniem życie da się fajnie opisać całkami i pochodnymi.
Da się ale będzie duża niedokładność.Kacperdev pisze:...Nie da się tego jasno określić, ile Hz wynosi pobyt w urzędzieTo jak jest w końcu?Wszystko da się w przybliżeniu określić w Hz
Moim zdaniem życie da się fajnie opisać całkami i pochodnymi.
„Życie jest sinusem.” – Moje spojrzenie na rzeczywistość
W innym temacie napisałeś, że nie wiesz czym są całki, więc jak Ty chcesz to opisywaćMoim zdaniem życie da się fajnie opisać całkami i pochodnymi.
TakAle w praktyce to tak jest, że część zjawisk jest okresowa (prąd w gniazdku, cykl dnia, rutyna) a część zjawisk nieokresowa (polityka, wiara, miłość).
„Życie jest sinusem.” – Moje spojrzenie na rzeczywistość
Trochę na temat całek nieoznaczonych poczytałem w necie. Jeżeli jest sinusoida to dajemy ją pod całkowanie \(\displaystyle{ \int \sin(x) \mbox{d}x =-\cos(x)+C}\) patrząc na wzory. Z kolei jeżeli dane wydarzenie ma przebieg cosinusoidalny to \(\displaystyle{ \int \cos(x) \mbox{d}x =\sin(x)+C}\). Podobnie jest z pochodnymi. Czyli wniosek jest taki, że dane wydarzenie, jeżeli wydaje się być sinusem w rzeczywistości może cosinusem lub na odwrót.
-- 5 sty 2015, o 18:34 --
Ktoś mi poda wzory na całki oznaczone?
-- 5 sty 2015, o 18:37 --
Co do Billa Gatesa też można fajnie pochodnymi opisać: \(\displaystyle{ (\ln x)'=\frac{1}{x}}\).
-- 5 sty 2015, o 18:34 --
Ktoś mi poda wzory na całki oznaczone?
-- 5 sty 2015, o 18:37 --
Co do Billa Gatesa też można fajnie pochodnymi opisać: \(\displaystyle{ (\ln x)'=\frac{1}{x}}\).
Ostatnio zmieniony 5 sty 2015, o 18:41 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
„Życie jest sinusem.” – Moje spojrzenie na rzeczywistość
hubot, do czego zmierzasz. Mówisz, że nie skupiasz się na filozofii, zatem chciałbym poznać Twoje metody badawcze Twojej teorii.
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } \sin \frac{1}{n} =0}\)
Wniosek - życie jest zerem.
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } \sin \frac{1}{n} =0}\)
Wniosek - życie jest zerem.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 125 razy
„Życie jest sinusem.” – Moje spojrzenie na rzeczywistość
odnośnie prądu w gniazdku czy zaczniemy od całek związanych z rutyną ?Ktoś mi poda wzory na całki oznaczone?
Ostatnio zmieniony 5 sty 2015, o 18:42 przez SidCom, łącznie zmieniany 1 raz.
„Życie jest sinusem.” – Moje spojrzenie na rzeczywistość
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sin n}\)
Zycie nie istnieje
Zycie nie istnieje
„Życie jest sinusem.” – Moje spojrzenie na rzeczywistość
Do czego zmierzam? Otóż moje zdanie na temat życia jest takie - cały świat da się objąć za pomocą matematyki i fizyki. Moim zdaniem niepotrzebne jest się odwoływanie do jakiś nadprzyrodzonych rzeczy typu miłość czy wiara ponieważ to niepotrzebnie obciąża umysł. Filozofia jest czasem potrzebna ale ma służyć jako pomoc przy tworzeniu teorii, nie być bazą. Można się po sugerować Popperem przy tworzeniu hipotez czy teorii ale cała teoria nie może być jako taka filozoficzna. Jeżeli chcę stworzyć matematyczną teorię życia to mogę sugerować się Popperem ale cała teoria powinna mieć charakter matematyczny.
Teraz trochę o sensie życia. Ty podstawiłeś pod granicę, że n dąży do nieskończoności. Zauważ, że żadna istota żywa tyle czasu nie żyje, więc udostępnię swoją wersję równania, ile życie jest warte. Gdzie n to przewidywana długość życia -> \(\displaystyle{ \lim_{n \to x} \sin \frac{1}{n}}\). Teraz podstawiamy dane: \(\displaystyle{ \lim_{n \to 100} \sin \frac{1}{100}=1,745e-4}\). Wniosek? Życie jest mało warte.
Teraz trochę o sensie życia. Ty podstawiłeś pod granicę, że n dąży do nieskończoności. Zauważ, że żadna istota żywa tyle czasu nie żyje, więc udostępnię swoją wersję równania, ile życie jest warte. Gdzie n to przewidywana długość życia -> \(\displaystyle{ \lim_{n \to x} \sin \frac{1}{n}}\). Teraz podstawiamy dane: \(\displaystyle{ \lim_{n \to 100} \sin \frac{1}{100}=1,745e-4}\). Wniosek? Życie jest mało warte.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
„Życie jest sinusem.” – Moje spojrzenie na rzeczywistość
hubot już na sąsiednim forum zrobił mały burdel i ostrzegam przed tym i tu. Zero zrozumienia co się do niego pisze, chce się zabierać za mechanikę kwantową kiedy ma problemy z matematyką na poziomie szkoły podstawowej. Dwa bany już zarobił.
„Życie jest sinusem.” – Moje spojrzenie na rzeczywistość
No to podaj wzory na całki funkcji okresowych skoro mowa o rutynie.SidCom pisze:odnośnie prądu w gniazdku czy zaczniemy od całek związanych z rutyną ?Ktoś mi poda wzory na całki oznaczone?