No to chlup, na zdrowie!

Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1361
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

No to chlup, na zdrowie!

Post autor: Nostry »

Szklanka wódki (250 g) zabija okolo 1000-2000 komórek nerwowych w naszym mózgu. Komórki nerwowe sie nie regeneruja. Ludzki mózg sklada sie z okolo 3 miliardów komórek nerwowych, z czego uzywamy na co dzien okolo 10% z nich. Zatem okolo 2,7 miliarda komórek sa nie potrzebne. Szklanka wódki zabija 1000 komórek nerwowych. Czlowiek moze bez obawy o swoje zdrowie wypic 2 700 000 szklanek wódki.
Przeliczamy: 1 butelka (750 g) = 3 szklanki,
zatem 2 700 000/3 = 900 000 butelek. Zakladajac, ze maksymalny wiek przecietnego alkoholika wynosi 55 lat, a zaczyna on pic, powiedzmy majac 15 lat, to mamy 40 lat stazu. Przeliczamy lata na dni: 40 * 365 = 14600 dni picia. Jezeli mozemy wypic 1 080 000 butelek bez obawy o nasze komórki nerwowe to: 900000/14600 = 62 butelki wódki dziennie. Wniosek: Aby umrzec z braku komórek nerwowych musielibysmy pic po 20 butelek wódki na sniadanie, 20 na obiad i 30 na kolacje....
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

No to chlup, na zdrowie!

Post autor: Zlodiej »

Wydaje mi sie ze taki temat jest/był na forum, ale nic ...

Heh a co to dla nas 70 butelek wódki dziennie ?
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1361
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

No to chlup, na zdrowie!

Post autor: Nostry »

był? hmm, no to blok i warn dla autora
mn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 17 sty 2005, o 20:40
Płeć: Mężczyzna

No to chlup, na zdrowie!

Post autor: mn »

wiecie, że dla człowieka dawka śmiertelna soli (takiej normalnej, kuchennej) wynosi 200g... nie tak strasznie dużo, ale zjeść tyle... a dawka śmiertelna kofeiny dla człowieka wynosi 10 gramów... średnia filiżanka kawy zawiera gdzieś tak około 100mg... a nikotyny to chyba gdzieś około 0.1g... żyjemy w świecie, gdzie wszystko w odpowiedzniej dawce może zabić...
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

No to chlup, na zdrowie!

Post autor: Zlodiej »

No ładnie

Teraz to się naprawde przeraziłem ... Dobrze ze nie pije kawy i nie pale
mn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 17 sty 2005, o 20:40
Płeć: Mężczyzna

No to chlup, na zdrowie!

Post autor: mn »

Nostry pisze:Ludzki mózg sklada sie z okolo 3 miliardów komórek nerwowych, z czego uzywamy na co dzien okolo 10% z nich.
sądzisz, ze używamy 10% swojego mózgu? bo ja nie... w latach x-tych w usa prowadzono różne doświadczenia... stymulowano elektrodami niektóre partie mózgu i osoba na której to testowano przypominała sobie rzeczy bardzo dawne, o których całkowicie zapomniał, różne detale i szczegóły... stąd wyciągnięto pochopny wniosek, że nie wykorzystujemy w pełni możliwości własnego mózgu... jednak nie sądzę, że natura odbarzyła nas 90 procentami niepotrzebnych komórek...
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

No to chlup, na zdrowie!

Post autor: Rogal »

Zgadzam się z mn - chyba wykorzystujemy więcej - bodajże 30%. Poza tym nigdy nie wiesz, co ci zginie. Przypuśćmy, udowodnisz twierdzenie z przestrzeni Banacha i zapijesz z kolegami ze szczęścia i akurat zeżre ci komórki pamięci z tym dowodem. Morał z bajki taki:
najpierw publikuj, a później drinkuj.
mn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 17 sty 2005, o 20:40
Płeć: Mężczyzna

No to chlup, na zdrowie!

Post autor: mn »

jak to fajnie się człowiek czuje, jak ktoś się z nim zgadza... chociaż...
chlip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 6 paź 2004, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zadupiów
Pomógł: 2 razy

No to chlup, na zdrowie!

Post autor: chlip »

hmm 60 butelek wódki dziennie!!!
hmm to trochę dużo!! i normalnie ile by to kosztowało !!

no właśnie napiszcie po jakiej cenie kupujecie wódkę lub sirytus

ja przeważnie kupuję wódkę w sklepe po ok 20 zł za 0,5 l ponieważ wspieram polskie polmosy

ale w lato byłem w bieszczadach i na imprezę kupowaliśmy ukraińską wódkę po 10 zł za 0,5 l
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

No to chlup, na zdrowie!

Post autor: Zlodiej »

chlip ale rzuciłes temat

U nas koło granicy po 20 jest 1 litr royala ... Albo tez rektyfikowana to chyba 16 za 0,5 Inne wyjscie to wyjazd na Ukraine po własne zapasy bo granica o rzut beretem

Dajmy na to idziemy na całość i liczymy na uczciwość Ukrainców...

1 litr spirytusu to 2,5 l wódki czyli dziennie płacimy 24*20 zl czyli 480 zł
480*365 dni*60 lat=10512000 zł

O w morde Tyle kasy

Oczywiscie pomija fakt ze juz po pierwszym dniu wąchalibysmy kwiatki od spodu
Cino
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 sty 2005, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pasłęk

No to chlup, na zdrowie!

Post autor: Cino »

Ja zazwyczaj pijam trunek za 16zł/0.5L - Starogardzka.
Czasem bieremy Absolwenta - 20zł/0.5L.
Kieeedyyś jak byłem młody i głupi to piło się rusisz wódke - 10zł/0.5L... Teraz cena chyba spadła do 7zł.
droopy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 335
Rejestracja: 21 sty 2005, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław / Suchedniów
Pomógł: 2 razy

No to chlup, na zdrowie!

Post autor: droopy »

chyba tylko do świadomego myślenia wykożystujemy te 10% mózgu, ale jeszcze jest podświadomość no i ośrodki obsługi różnych zmysłów i narządów.... więc jeśli chodzi o wykożystywane komórki to podejżewam, że większość jest wykożystywana i potrzebna....
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

No to chlup, na zdrowie!

Post autor: Elvis »

- może i używamy tylko 10% komórek, ale chyba za każdym razem innych
- nigdy nie wiesz, które ci umrą
- z zakresu 1000-2000 wybrałeś najniższą możliwość, powinno się robić odwrotnie
mn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 17 sty 2005, o 20:40
Płeć: Mężczyzna

No to chlup, na zdrowie!

Post autor: mn »

to co, po kieliszeczku?
Pikaczu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 2 paź 2004, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakau
Pomógł: 5 razy

No to chlup, na zdrowie!

Post autor: Pikaczu »

W Bieszczadach 10PLN/litr? Chyba na rynku w Ustrzykach
Na Ukrainie ceny wódki w sklepach zaczynają się w okolicach 4 złotych , za 6 już masz dobra (z tych droższych )
Swego czasu w akademiku był rum dobry austriacki jakiś 80%, 1 litr za 42 złote zdaje się.
ODPOWIEDZ