Dzielenie wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
Re: Dzielenie wielomianów
Czyli od potęgi 27 mamy rekurencję, z tego wzoru. Rozpisywać, czy widzicie?
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
Re: Dzielenie wielomianów
O tym marzyłem, tego chciałem, nad tym pracowałem, temu się poświęciłem. Jestem syty.
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
Re: Dzielenie wielomianów
Ciekawe, powiedziałbym, że mam zawał, bo tak mnie serce boli, okrutnie. Ale już to przerabialiśmy, to nerwobóle i tyle.
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
Re: Dzielenie wielomianów
Czyli od potęgi 18 gdzie mamy pierwszą powłokę elektronową, do potęgi 26, gdzie zachodzi rekurencja, mamy siedem powłok elektronowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
Re: Dzielenie wielomianów
Najmniejszy możliwy przypadek już liczyłem, dla czterech pierwiastków, do siódmej potęgi, wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{c(c(c((c+d)+d ^{2})+d ^{3})+d ^{4})+d ^{5})+d ^{6}}{a}\\
+\frac{d(d(d((d+c)+c ^{2})+c ^{3})+c ^{4})+c ^{5})+c ^{6}}{a}\\
b(per(b,c,d) ^{5}}\)
Czyli dwa elektrony.
\(\displaystyle{ \frac{c(c(c((c+d)+d ^{2})+d ^{3})+d ^{4})+d ^{5})+d ^{6}}{a}\\
+\frac{d(d(d((d+c)+c ^{2})+c ^{3})+c ^{4})+c ^{5})+c ^{6}}{a}\\
b(per(b,c,d) ^{5}}\)
Czyli dwa elektrony.
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
Re: Dzielenie wielomianów
Policzmy do ósmej:
\(\displaystyle{ a(a(per(a,b,c,d) ^{6}+b (per(b,c,d) ^{6}+c (per(c,d) ^{6}+d ^{6})+b(b (per(b,c,d) ^{6}+c (per(c,d) ^{6}+d ^{6}))+c (per(c,d) ^{6}+d ^{6})+d^{7}}\)
Czyli sześć elektronów i dwa z siódmej, to daję osiem.
\(\displaystyle{ a(a(per(a,b,c,d) ^{6}+b (per(b,c,d) ^{6}+c (per(c,d) ^{6}+d ^{6})+b(b (per(b,c,d) ^{6}+c (per(c,d) ^{6}+d ^{6}))+c (per(c,d) ^{6}+d ^{6})+d^{7}}\)
Czyli sześć elektronów i dwa z siódmej, to daję osiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
Re: Dzielenie wielomianów
Dla dziewiątej:
\(\displaystyle{ a(a(a(per(a,b,c,d) ^{6}+b (per(b,c,d) ^{6}+c (per(c,d) ^{6}+d ^{6})+b(b (per(b,c,d) ^{6}+c (per(c,d) ^{6}+d ^{6}))+c (c(per(c,d) ^{6}+d )^{6})+d^{7})+\\
b(b(b (per(b,c,d) ^{6}+c (per(c,d) ^{6}+d ^{6}))+c(c (per(c,d) ^{6}+d )^{6})+d^{7}))+\\
c(c (c(per(c,d) ^{6}+d )^{6})+d^{7}))+
d^{8}
}\)
Czyli dziesięć elektronów i sześć z ósmej i dwa z siódmej, co daję osiemnaście.
\(\displaystyle{ a(a(a(per(a,b,c,d) ^{6}+b (per(b,c,d) ^{6}+c (per(c,d) ^{6}+d ^{6})+b(b (per(b,c,d) ^{6}+c (per(c,d) ^{6}+d ^{6}))+c (c(per(c,d) ^{6}+d )^{6})+d^{7})+\\
b(b(b (per(b,c,d) ^{6}+c (per(c,d) ^{6}+d ^{6}))+c(c (per(c,d) ^{6}+d )^{6})+d^{7}))+\\
c(c (c(per(c,d) ^{6}+d )^{6})+d^{7}))+
d^{8}
}\)
Czyli dziesięć elektronów i sześć z ósmej i dwa z siódmej, co daję osiemnaście.