Wątek o Kostce Rubika i pokrewnych
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wątek o Kostce Rubika i pokrewnych
Myślę, że to jest coś, czego na forum brakuje. Temat o Kostce Rubika oraz wszelkich układankach pokrewnych kostce.
Temat to inicjatywa dwóch osób (moja oraz leszczu450). Mamy pewne doświadczenie (ja przeszło dwuletnie) w tych układankach, więc chętnie podejmiemy dyskusję na ich temat.
Możecie pytać o wszystko związane z kostkami. Jeżeli chcecie wiedzieć, jakie kostki są dobre, które są warte swojej ceny, jeżeli nie wiecie, jak sobie poradzić z różnymi kostkami, szukacie poradników, piszcie. Możemy wskazać miejsca, gdzie możecie zakupić odpowiedni sprzęt zarówno dla amatorów, jak i profesjonalistów. Możecie się również pochwalić tym, co macie i jak dobrze wam z tym idzie
Sugerowałbym wstrzymać się od jednego - wnikliwej dyskusji dotyczącej matematyki w kostce Rubika. Temat ma być luźny i ma w nim być jak najmniej matematyki
Temat to inicjatywa dwóch osób (moja oraz leszczu450). Mamy pewne doświadczenie (ja przeszło dwuletnie) w tych układankach, więc chętnie podejmiemy dyskusję na ich temat.
Możecie pytać o wszystko związane z kostkami. Jeżeli chcecie wiedzieć, jakie kostki są dobre, które są warte swojej ceny, jeżeli nie wiecie, jak sobie poradzić z różnymi kostkami, szukacie poradników, piszcie. Możemy wskazać miejsca, gdzie możecie zakupić odpowiedni sprzęt zarówno dla amatorów, jak i profesjonalistów. Możecie się również pochwalić tym, co macie i jak dobrze wam z tym idzie
Sugerowałbym wstrzymać się od jednego - wnikliwej dyskusji dotyczącej matematyki w kostce Rubika. Temat ma być luźny i ma w nim być jak najmniej matematyki
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Wątek o Kostce Rubika i pokrewnych
Super ! To może zacznijmy od początku. Było już na forum kilka tematów o kostkach rubika. A to o ilości komibancji kostki 3x3x3 (olbrzymia liczba, bo ponad 43 tryliony) a to o kostce i matmie. Ja uważam, że warto tutaj zaznaczyć, że kostka Rubika(tak, z dużej litery! Przecież to nazwisko) nie ma nic wspólnego z matematyką. Często tłumacze znajomym, że kostkę potrafiłaby ułożyć nawet małpa. Potrzebnych jest bodajże 8 algorytmów na kostke 3x3x3. Algorytmy mają po góra 8 ruchów i w większości same wchodzą w ręce. Mam na myśli to, że układacz czuje co ma zrobić. Zatem złożenie kostki jest dla każdego. Ja osobiście uważam, że to super zabawa dla wszystkich. Koszt takiej waha się między 8-60 zł. To nie jest dużo. Za mój sukces uważam układanie kostki 3x3x3 w czasie około 50 sekund.
Jak to jest u Was? Układacie? Widzicie ludzi, którzy ukłądają i myślicie sobie: "Geniusz!" ? : )
Jak to jest u Was? Układacie? Widzicie ludzi, którzy ukłądają i myślicie sobie: "Geniusz!" ? : )
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wątek o Kostce Rubika i pokrewnych
Warto nadmienić, że koszt zależy od jakości oraz firmy. Te najgorsze, często dostępne na bazarach czy też kioskach/sklepach, to wydatek góra 10 zł. Najlepsze a zarazem profesjonalne kosztują w zależności od marki od 40 do prawie 60zł. I tak, są warte swojej ceny.leszczu450 pisze:Koszt takiej waha się między 8-60 zł. To nie jest dużo.
Każdy ma swoje drobne sukcesy. Mój ostatni to ułożenie kostki 4x4x4 w czasie 1:07.45leszczu450 pisze: Za mój sukces uważam układanie kostki 3x3x3 w czasie około 50 sekund.
Sam nigdy nikogo takiego nie widziałem (ani jak byłem w szkole, ani na studiach), więc chętnie poznam opinie innychleszczu450 pisze: Jak to jest u Was? Układacie? Widzicie ludzi, którzy ukłądają i myślicie sobie: "Geniusz!" ? : )
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
Wątek o Kostce Rubika i pokrewnych
Skoro twierdzicie, że są algorytmy na ułożenie kostki to moje pytanie skąd się ich nauczyliście? a może sami na nie wpadliście?
jak długo może zająć mi nauczenie się ułożenia kostki 3x3x3 losowo rozłożonej? w sensie, że ktoś mi daje swoją kostkę, a ja siadam i układam;)
oczywiście spodziewam się odpowiedzi "to zależy", ale mniej więcej jakiego czasu to jest kwestia? jasne też, że nie zamierzam siedzieć po 10 godzin dziennie;)
I jeszcze w jakim czasie układaliście swoje pierwsze kostki?
jak długo może zająć mi nauczenie się ułożenia kostki 3x3x3 losowo rozłożonej? w sensie, że ktoś mi daje swoją kostkę, a ja siadam i układam;)
oczywiście spodziewam się odpowiedzi "to zależy", ale mniej więcej jakiego czasu to jest kwestia? jasne też, że nie zamierzam siedzieć po 10 godzin dziennie;)
I jeszcze w jakim czasie układaliście swoje pierwsze kostki?
- filiipp666
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 01:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 23 razy
Wątek o Kostce Rubika i pokrewnych
Po tym jak zobaczyłem kostkę mojego brata ciotecznego od razu postanowiłem kupić droższą kostkę za około 60 zł (dayan zhanchi 5). Uczyłem się układać z youtube. Po dwóch dniach byłem już w stanie ułożyć kostkę sam. Postanowiłem, że nauczę się metody fridrich, czyli jednej z metod, której używają mistrzowie. Nauczyłem się pierwszego etapu F2L (nie wymagało to nauki dziesiątek algorytmów, uczyło się tego intuicyjnie).
Dochodziłem do czasów około 40 sekund, lecz chciałem nauczyć się więcej i zaczęły się schody. Nauczyłem się może 10 algorytmów z około 120, spadła motywacja, nie miałem czasu, bo musiałem uczyć się do matury i do tej pory już raczej nie układałem.
Chyba większość speedcuberów koncentruje się na metodzie fridrich, sami edytują algorytmy, bardzo doświadczeni aby osiągać najlepsze czasy muszą opanować tzw. "mirrory" czyli jakby lustrzane odbicia algorytmów.
Dochodziłem do czasów około 40 sekund, lecz chciałem nauczyć się więcej i zaczęły się schody. Nauczyłem się może 10 algorytmów z około 120, spadła motywacja, nie miałem czasu, bo musiałem uczyć się do matury i do tej pory już raczej nie układałem.
Chyba większość speedcuberów koncentruje się na metodzie fridrich, sami edytują algorytmy, bardzo doświadczeni aby osiągać najlepsze czasy muszą opanować tzw. "mirrory" czyli jakby lustrzane odbicia algorytmów.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wątek o Kostce Rubika i pokrewnych
Hm dwie warstwy rozgryzłem. Reszta stanowiła problem dość spory, więc przejrzałem stronę z kursem układania metodą LBL.waliant pisze:Skoro twierdzicie, że są algorytmy na ułożenie kostki to moje pytanie skąd się ich nauczyliście? a może sami na nie wpadliście?
Początkowy układ nie ma znaczenia, gdyż i tak postępujesz algorytmicznie. Szukasz odpowiedniej sytuacji i dostosowujesz pod nią algorytm, który masz w pamięci.waliant pisze: jak długo może zająć mi nauczenie się ułożenia kostki 3x3x3 losowo rozłożonej? w sensie, że ktoś mi daje swoją kostkę, a ja siadam i układam;)
Jeżeli znasz algorytmy, to jest to kwestią 1-2 minut. Przynajmniej używając metody podstawowej.waliant pisze: oczywiście spodziewam się odpowiedzi "to zależy", ale mniej więcej jakiego czasu to jest kwestia? jasne też, że nie zamierzam siedzieć po 10 godzin dziennie;)
3x3x3 po nauczeniu się brakujących algorytmów z metody LBL padało po około minucie w moich rękach.waliant pisze: I jeszcze w jakim czasie układaliście swoje pierwsze kostki?
Mój F2L to minimalna liczba algorytmów do złośliwych przypadków, reszta to intuicja.filiipp666 pisze:Postanowiłem, że nauczę się metody fridrich, czyli jednej z metod, której używają mistrzowie. Nauczyłem się pierwszego etapu F2L (nie wymagało to nauki dziesiątek algorytmów, uczyło się tego intuicyjnie).
Potrzeba motywacji, sporo. Poświęciłem kilka tygodni na naukę Fridricha, przy czym były to 2-3 algorytmy dziennie. Najpierw 2-Look OLL i permutacje T, U i A, potem full PLL i dopiero po tym full OLL. Sporo razy zapominałem już nauczonego się algorytmu. Dlatego zrobiłem sobie arkusz w excelu gdzie wklejałem obrazek, obok algorytm oraz okres tego algorytmu (liczbę powtórzeń, po których wykonaniu wracam do punktu wyjściowego). Wystarczyło schować sobie algorytmy, zostawić obrazki i okresy i wałkować. Nawet 18 razy ten sam algorytm, jak na przykład (R U R' U R' F R F') U2 (R' F R F') - jest to orientacja "przekątna".filiipp666 pisze: Dochodziłem do czasów około 40 sekund, lecz chciałem nauczyć się więcej i zaczęły się schody. Nauczyłem się może 10 algorytmów z około 120, spadła motywacja, nie miałem czasu, bo musiałem uczyć się do matury i do tej pory już raczej nie układałem.
Zgadza się. Chociaż wielu z nich zamiast uczyć się mirrorów, które mogą być niewygodne na "lewą rękę", robi ruchy górną ścianą by ułożyć sytuację pod "prawą rękę".filiipp666 pisze: Chyba większość speedcuberów koncentruje się na metodzie fridrich, sami edytują algorytmy, bardzo doświadczeni aby osiągać najlepsze czasy muszą opanować tzw. "mirrory" czyli jakby lustrzane odbicia algorytmów.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Wątek o Kostce Rubika i pokrewnych
waliant, wystarczy wpisać na youtube - kostka Rubika 3x3x3 jak układać. Albo jakos inaczej to napisać- tutorial etc. Tam jest naprawde masa filmików. I po polsku i po angielsku. Ja oglądałem kilka różnych filmików odnośnie układania kostki 3x3x3 metoda LBL- metoda podstawowa. W każdym filmiku ktoś dopowie coś więcej i wtedy wiesz juz wszystko. Radzę tak zrobić. Weź kartkę w ręke, kostke obok i oglądaj filmiki i spisuj algorytmy na kartke. Jest ich serio mało. Mi nauczenie się na pamięć algorytmów zajęło 2-3 dni. Wtedy już układałem po kilkadziesiąst razy dziennie i się nauczyłem perfekcyjnie. Ostatnio nawet moją siostrę nauczyłem. Załapała również bardzo szybko. Nie jest to wielka sztuka. Mogę nawet sam napisac tutaj taki tutorial dla Ciebie : )
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
Wątek o Kostce Rubika i pokrewnych
No jeśli masz już doświadczenie to pewnie wiesz od czego najlepiej zacząć, więc jeśli masz czas i chęci to możesz coś napisać. Myślę, że przyda się nie tylko mi.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Wątek o Kostce Rubika i pokrewnych
waliant, przede wszystkim musisz mieć kostkę : ) Proponuje sklep na allegro- np. netcube albo ze stronki . To są dobre źródła. Jeśli chodzi o kostkę 3x3x3 proponuje Dayan Zhanchi . Jest najlepsza ! Polecił mi ją yorgin i nie narzekam. Chodzi jak masełko.
Tutaj masz link ... 3x3x3/143/
Co do samego tutoriala dla Ciebie. Będziemy pisać na bieżąco.
1. Zauważ, że kostka ma 6 ścian czyli 6 różnych kolorów. To jasne. Jeśli dobrze przyjrzysz się kostce i chwilkę nią poruszasz dojdziesz do wniosku, że to jaki kolor jest na srodku danej ściany decyduje o tym jak kolor będzie miała cała ściana. Jasne? I wtedy istotnie- biała ściana jest zawsze na przeciwko sciany żółtej, zielona ściana zawsze jest na przeciwko ściany niebieskiej, a czerwona ściana na przeciwko pomarańczowej. Jest tak zawsze(chyba, że masz inaczej oklejoną kostke). Do rzeczy. Metoda LBL- podstawowa mówi tak. Wybierz dowolną scianę i ułóż na niej krzyż. Ja zawsze wybieram białą ściane. Szukam białego centra(tak się mówi na środkowy klocek danej ściany) i układam krzyż. Normalny krzyż. Narożnikami się nie zajmuje. Spróbuj zrobić najpierw to. Jednak tutaj uwaga. Nie wkładaj tak sobie tych krawędźi do krzyża. Włóż je tak, zeby krawędż biało-zielona łączyła miała biały kolor na białej scianie, a zielony kolor na ścianie, która powinna być zielona. I analogicznie z innymi kolorami. Powiem Ci to jeszcze innymi slowami. Wkładając krawędzie potrzebne do budowy krzyża nie wkładaj ich bez ładu i składu. Włóż odpowiednią krawędź w odpowiednie miejsce. Rozumiesz? : )
Tutaj masz link ... 3x3x3/143/
Co do samego tutoriala dla Ciebie. Będziemy pisać na bieżąco.
1. Zauważ, że kostka ma 6 ścian czyli 6 różnych kolorów. To jasne. Jeśli dobrze przyjrzysz się kostce i chwilkę nią poruszasz dojdziesz do wniosku, że to jaki kolor jest na srodku danej ściany decyduje o tym jak kolor będzie miała cała ściana. Jasne? I wtedy istotnie- biała ściana jest zawsze na przeciwko sciany żółtej, zielona ściana zawsze jest na przeciwko ściany niebieskiej, a czerwona ściana na przeciwko pomarańczowej. Jest tak zawsze(chyba, że masz inaczej oklejoną kostke). Do rzeczy. Metoda LBL- podstawowa mówi tak. Wybierz dowolną scianę i ułóż na niej krzyż. Ja zawsze wybieram białą ściane. Szukam białego centra(tak się mówi na środkowy klocek danej ściany) i układam krzyż. Normalny krzyż. Narożnikami się nie zajmuje. Spróbuj zrobić najpierw to. Jednak tutaj uwaga. Nie wkładaj tak sobie tych krawędźi do krzyża. Włóż je tak, zeby krawędż biało-zielona łączyła miała biały kolor na białej scianie, a zielony kolor na ścianie, która powinna być zielona. I analogicznie z innymi kolorami. Powiem Ci to jeszcze innymi slowami. Wkładając krawędzie potrzebne do budowy krzyża nie wkładaj ich bez ładu i składu. Włóż odpowiednią krawędź w odpowiednie miejsce. Rozumiesz? : )
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wątek o Kostce Rubika i pokrewnych
ZhanChi jest istotnie dobry i jest przeznaczony do szybkiego układania. Jeżeli szukasz tańszej alternatywy, to możesz wybrać model ShengShou Aurora. Posiadam i pierwsze, co mi przychodzi na myśl to stwierdzenie, że jest to najlepsza kostka w cenie poniżej 25zł.leszczu450 pisze:waliant, przede wszystkim musisz mieć kostkę : ) Proponuje sklep na allegro- np. netcube albo ze stronki . To są dobre źródła. Jeśli chodzi o kostkę 3x3x3 proponuje Dayan Zhanchi . Jest najlepsza ! Polecił mi ją yorgin i nie narzekam. Chodzi jak masełko.
Tutaj masz link ... 3x3x3/143/
Eetap układania pierwszego krzyża jest bodaj najtrudniejszy do opanowania. A to dlatego że jako jedyny nie jest zalgorytmizowany. Wymaga sporo intuicji i ćwiczeń. Ucząc dwóch osób zawsze sugerowałem im, by pierwszy krzyż układały w wybranym przez siebie kolorze bazowym i zawsze center tego koloru umieszczały na lewej ściance. Innymi słowy układały krzyż na lewej ściance. A każdy element, który chcą dopasować do krzyża niech spróbują najpierw umieścić na prawej ściance chyba, że mogą ten element bezpośrednio dopasować. Taki tranzyt z prawej na lewą pozwala łatwiej kontrolować to, ile krzyża jest ułożone oraz generalnie ułatwia ułożenie klocek po klocku. A, i polecam nie machać kostką jak głupi - szybko zgubimy orientację i nie będziemy wiedzieli, gdzie jest kolor, który układamy.leszczu450 pisze:Wybierz dowolną scianę i ułóż na niej krzyż. Ja zawsze wybieram białą ściane. Szukam białego centra(tak się mówi na środkowy klocek danej ściany) i układam krzyż. Normalny krzyż. Narożnikami się nie zajmuje. Spróbuj zrobić najpierw to. Jednak tutaj uwaga. Nie wkładaj tak sobie tych krawędźi do krzyża. Włóż je tak, zeby krawędż biało-zielona łączyła miała biały kolor na białej scianie, a zielony kolor na ścianie, która powinna być zielona. I analogicznie z innymi kolorami. Powiem Ci to jeszcze innymi slowami. Wkładając krawędzie potrzebne do budowy krzyża nie wkładaj ich bez ładu i składu. Włóż odpowiednią krawędź w odpowiednie miejsce.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Wątek o Kostce Rubika i pokrewnych
Jeśli chodzi o układanie kostki Rubika 3x3x3 metodą LBL(najprostsza) to proponuje obejrzeć filmiki na youtube użytkownika Sajwo i innych speedcuberów. Jedni tłumaczą lepiej, jedni gorzej. Po kilku filmikach i kartce z algorytmami można ułożyć kostkę bez żadnych problemów : )-- 23 lut 2014, o 12:13 --Zastanawiam się czy istnieje możlwiość zbudowania takiej kostki, której to po pomieszaniu nie da się złożyć. Kojarzycie takie coś? Jest to w ogóle możliwe?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wątek o Kostce Rubika i pokrewnych
Skoro dało się pomieszać, to wystarczy cofnąć ruchy generujące to mieszanie by kostkę ułożyć. Można natomiast wskazać serię prawdopodobnie najtrudniejszych kostek do układania. Niestety nie jest ona produkowana masowo. Chodzi mi o kości z serii Ghost Cube. Są to niby modyfikacje kształtów klasycznych kości N x N x N ale... I tu zainteresowani niech pogooglująleszczu450 pisze: Zastanawiam się czy istnieje możlwiość zbudowania takiej kostki, której to po pomieszaniu nie da się złożyć. Kojarzycie takie coś? Jest to w ogóle możliwe?
Przy okazji kilka obrazków z mojej strony - moje ostatnie nabytki kostek nieregularnych.
Shield Cube Kostka zaskoczyła mnie swoją monstrualnością. Wygląda dziwnie a układa się ją prawie tak samo, jak 3x3x3. W czasie mieszania i układania zmienia kształt co urozmaica zdecydowanie układanie.
8-corners only Ten dziwny kształt to dwa ostrosłupy o podstawie szcześciokąta sklejone podstawą. A więc mamy 12 ścian i każda w innym kolorze oczywiście. Mimo tych wszystkich udziwnień jest to modyfikacja kształtu kostki 4x4x4. A więc układa się ją tak, jak 4x4x4. No prawie... Pierwsze ułożenie zajęło mi 2h, drugie około 30 minut. Ta kość zmienia kształt - po jej wymieszaniu nijak nie dostrzeżecie ostrosłupa. A klasyczną 4x4x4 układam w granicach 90 sekund.
Jeżeli jesteście zainteresowani, mogę umieścić zdjęcia swoich egzemplarzy. Zarówno ułożone jak i pomieszane.
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
Wątek o Kostce Rubika i pokrewnych
yorgin pisze: Jeżeli jesteście zainteresowani, mogę umieścić zdjęcia swoich egzemplarzy. Zarówno ułożone jak i pomieszane.
Jestem zainteresowany, więc poproszę
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wątek o Kostce Rubika i pokrewnych
Przed pomieszaniem:
Inne ujęcie:
Shield po pomieszaniu:
[url=http://postimg.org/image/6zllphmyf/][/url]
Inne ujęcie:
[url=http://postimg.org/image/gv9b50cwf/][/url]
8-corners only w trakcie mieszania (lewdie ~10 ruchów)
[url=http://postimg.org/image/aiqb33b59/][/url]
Dokładne, losowe wymieszanie:
[url=http://postimg.org/image/wvsj9iz5j/][/url]
Inne ujęcie:
Shield po pomieszaniu:
[url=http://postimg.org/image/6zllphmyf/][/url]
Inne ujęcie:
[url=http://postimg.org/image/gv9b50cwf/][/url]
8-corners only w trakcie mieszania (lewdie ~10 ruchów)
[url=http://postimg.org/image/aiqb33b59/][/url]
Dokładne, losowe wymieszanie:
[url=http://postimg.org/image/wvsj9iz5j/][/url]
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy