Suma liczb naturalnych równa się -1/12
- VillagerMTV
- Użytkownik
- Posty: 898
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Suma liczb naturalnych równa się -1/12
Znalazłem ostatnio film, w którym jest zawarty dowód na to co jest w temacie.
http://www.youtube.com/watch?v=w-I6XTVZ ... 4-overview .
Trochę nie rozumiem idei tego dowodu. Wytłumaczy ktoś?
http://www.youtube.com/watch?v=w-I6XTVZ ... 4-overview .
Trochę nie rozumiem idei tego dowodu. Wytłumaczy ktoś?
Suma liczb naturalnych równa się -1/12
Zabawy z szeregiem rozbieżnym. Oczywiście jego suma w ogóle nie istnieje. Ani skończona, ani nieskończona.
Podam inny przykład, poniekąd mający związek z zapisem bitowym (przepełnienie).
Suma szeregu geometrycznego: \(\displaystyle{ 1+q+q^2+\dots=\frac{a}{1-q}}\). A zatem \(\displaystyle{ 1+2+2^2+\dots=\frac{1}{1-2}=-1}\).
Gdzie jest błąd?
Podam inny przykład, poniekąd mający związek z zapisem bitowym (przepełnienie).
Suma szeregu geometrycznego: \(\displaystyle{ 1+q+q^2+\dots=\frac{a}{1-q}}\). A zatem \(\displaystyle{ 1+2+2^2+\dots=\frac{1}{1-2}=-1}\).
Gdzie jest błąd?
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Suma liczb naturalnych równa się -1/12
W ciemno strzelałem, że jest to film na kanale numberphile, i miałem racjęVillagerMTV pisze:Znalazłem ostatnio film, w którym jest zawarty dowód na to co jest w temacie.
... 4-overview .
Wystarczy znać definicję szeregu zbieżnego/rozbieżnego.VillagerMTV pisze: Trochę nie rozumiem idei tego dowodu. Wytłumaczy ktoś?
Suma liczb naturalnych równa się -1/12
Tak, o to chodzi. A z tym przepełnieniem to jest tak: jeśli zapiszemy nieskończony ciąg samych jedynek, to w zapisie dwójkowym będzie ta suma. Dodając jedynkę dostaniemy same zera. Więc ta suma to \(\displaystyle{ -1}\) . Same jedynki w zapisie dwójkowym to \(\displaystyle{ -1}\). No i jeszcze jedna konkluzja: \(\displaystyle{ +\infty=-1}\).
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Suma liczb naturalnych równa się -1/12
yorgin, a po co Ci naukowcy w ogóle robią takie filmiki? To są jaja? Dla zabawy? Dla zmuszenia do refleksji nad pewnymi założeniami? Osobiście uważam, że takie żarty są dość niebezpieczne. W szczególności dla początkujących studentów.
Suma liczb naturalnych równa się -1/12
Dla początkujących tak. Moi studenci zupełnie nie wyczuwają, że jak pokażę \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{n}=6}\) (dlaczego?), to coś się niedobrego dzieje.
Ale przykład ma dużą wartość. Pokazuje, że wyrazy tego szeregu można tak poprzestawiać, aby sumy częściowe były takie jak chcemy. Trzeba takie przykłady robić, aby pokazać manowce intuicji czy też jej braku.
Nie uważam wyrażonego poglądu o niebezpieczeństwie tych żartów za uprawniony. Nożem można kroić chleb. Można też kogoś zranić.
Ale przykład ma dużą wartość. Pokazuje, że wyrazy tego szeregu można tak poprzestawiać, aby sumy częściowe były takie jak chcemy. Trzeba takie przykłady robić, aby pokazać manowce intuicji czy też jej braku.
Nie uważam wyrażonego poglądu o niebezpieczeństwie tych żartów za uprawniony. Nożem można kroić chleb. Można też kogoś zranić.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Suma liczb naturalnych równa się -1/12
leszczu450, część z tych filmów to ciekawostki, część to pewne eksperymenty, ciekawe wydarzenia matematyczne na świecie, łamigłówki, sztuczki matematyczne, ale także filmy, które mają zmusić do przemyśleń. Wszak jak łatwo można się dać nabrać w matematyce na pewne rzeczy jeżeli się w nie po prostu uwierzy? Powyższy film jest dobrym przykładem na to.
Oj, ileż to razy krew leciała...szw1710 pisze: Nie uważam wyrażonego poglądu o niebezpieczeństwie tych żartów za uprawniony. Nożem można kroić chleb. Można też kogoś zranić.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Suma liczb naturalnych równa się -1/12
yorgin, nie z leszczem450, którego bardzo lubię i wiele z nim rozmawiam. On potrafi dyskutować i uszanować kulturę rozmowy. Dlatego sobie pozwoliłem na tego rodzaju uwagę. Wziąłem jeszcze pod uwagę dział, w którym rozmawiamy.
PS. Chyba nie wyczułem do końca o co chodzi. Owszem - leciała. Uwagę o leszczu450 zostawiam.
PS. Chyba nie wyczułem do końca o co chodzi. Owszem - leciała. Uwagę o leszczu450 zostawiam.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, o 18:32 przez szw1710, łącznie zmieniany 2 razy.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Suma liczb naturalnych równa się -1/12
yorgin, obejrze sobie dzisiaj kilka ich filmików. Zapowiada się ciekawie. Póki co walcze z twierdzeniem o lokalnym odwracaniu odwzorowań(dlaczego nie ma o tym nic na googlach ani na wiki?!).-- 10 sty 2014, o 18:33 --szw1710, hahah ! tak się właśnie zastanawiam co Pan wypisuje ?!
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Suma liczb naturalnych równa się -1/12
szw1710, ja też brałem dział pod uwagę
leszczu450, tylko się nie wciągnij (lokalne odwracanie kojarzy mi się z twierdzeniem o lokalnym dyfeomorfizmie)
leszczu450, tylko się nie wciągnij (lokalne odwracanie kojarzy mi się z twierdzeniem o lokalnym dyfeomorfizmie)
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Suma liczb naturalnych równa się -1/12
Tak myślę, że jak będę miał troszkę czasu to wpiszę na wiki.leszczu450 pisze:yorgin, obejrze sobie dzisiaj kilka ich filmików. Zapowiada się ciekawie. Póki co walcze z twierdzeniem o lokalnym odwracaniu odwzorowań(dlaczego nie ma o tym nic na googlach ani na wiki?!).
Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, o 18:35 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Suma liczb naturalnych równa się -1/12
yorgin, bo to to samo. Czy może teraz to ja czegoś nie zrozumiałem? : P
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Suma liczb naturalnych równa się -1/12
Wydało sięleszczu450 pisze:
szw1710, hahah ! tak się właśnie zastanawiam co Pan wypisuje ?!
Miłej zabawybartek118 pisze: Tak myślę, że jak będę miał troszkę czasu to wpiszę na wiki.