Witam.
Nie wiem jak można takiego buga zrobić. Ogólnie kalkulator fajny ale z powodu tego buga muszę go wymienić.
Opisuję buga.
Kalkulator jest w trybie w którym można używać zapisu takiego jak na papierze, czyli ułamki itd. Wynik również pokazywany jest w ułamkach zwykłych a nie dziesiętnych. Taki sposób przedstawiania wyniku byłby wielce nie wygodny stąd też urządzenie posiada taką funkcję że po wciśnięciu kolejno "shift", "=", pojawia się wynik w ułamku dziesiętnym.
Czyli np. wpisujemy do obliczenia:
\(\displaystyle{ 4/10}\)
I otrzymujemy wynik:
\(\displaystyle{ \frac{2 }{5 }}\)
A po wcisnięciu kolejno "shift", "=" wynik jest w postaci dziesiętnej,czyli dobrze:
\(\displaystyle{ 0.4}\)
Natomiast jeżeli wpiszę
\(\displaystyle{ \frac{4}{10}}\)
To po wciśnięciu "=" otrzymuję wynik:
\(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\)
A po wciśnięciu "shift" i "=" otrzymuję również:
\(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\)
Czyli już mi wtedy nie chce zamienić na ułamek dziesiętny. Tutaj akurat prosty przykład ale kalkulatora głównie używa się do skomplikowanych obliczeń i wtedy jest problem.
Otóż czasami łatwiej, szybciej i czytelniej jest używać kreski ułamkowej zamiast nawiasów. Można wykorzystać 2 wymiarowość wyświetlacza. No ale jak sobie wpiszemy jakieś wyrażenie do obliczenia to wynik otrzymamy w ułamku zwykłym który może być nieprzydatny. Wtedy trzeba ten ułamek zapamiętać (jaki by skomplikowany nie był) i wpisać jeszcze raz w postaci wyrażenia z dzieleniem i "shift", "=" i mamy wynik w postaci dziesiętnej.
Może bug to trochę naciągane bo wynik poprawny ale kalkulator marny i co najmniej mocno niedopracowany. Nie nadaje się gdy trzeba się szybko uwinąć z obliczeniami i do tego można się pomylić.
Czy w waszych Casio lub tym konkretnie modelu też tak jest? Bo muszę kupić jakiś kalkulator co będzie pozbawiony tej wady i nie wiem który.
Bug w kalkulatorze fx-991ES PLUS
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 25 lis 2008, o 10:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ldz
- Podziękował: 1 raz
Bug w kalkulatorze fx-991ES PLUS
Ostatnio zmieniony 14 gru 2013, o 21:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 14 gru 2013, o 23:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 17 razy
Bug w kalkulatorze fx-991ES PLUS
Zamiast klikac shift a nastepnie równa się, kliknij S<=>D (jest nad del), to Ci zawsze zamieni wynik z ułamka na dziesiętny i odwrotnie