Opłaty za studiowanie na waszych uczelniach
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Opłaty za studiowanie na waszych uczelniach
Jestem ciekawy ile kosztują kursy poprawkowe na Waszych uczelniach (konkretnie chodzi mi o cenę jednej godziny). Pytanie to zadaję w kontekście absurdalnej decyzji podjętej przez Rektora UWr, w myśl której za godzinę trzeba zapłacić nawet 19zł co za jeden przedmiot daje nawet 1560zł. Zastanawiam się czy UWr jest w tej chwili najdroższą uczelnią w Polsce.
Z cennikiem można zapoznać się tutaj:
A o całej sytuacji poczytać na kilku portalach:
... z2cWlW5ywv
http://www.tvp.pl/wroclaw/aktualnosci/n ... m/12163209
http://www.mmwroclaw.pl/456932/2013/8/2 ... egory=news
http://www.mmwroclaw.pl/457155/2013/8/2 ... egory=news
Z cennikiem można zapoznać się tutaj:
A o całej sytuacji poczytać na kilku portalach:
... z2cWlW5ywv
http://www.tvp.pl/wroclaw/aktualnosci/n ... m/12163209
http://www.mmwroclaw.pl/456932/2013/8/2 ... egory=news
http://www.mmwroclaw.pl/457155/2013/8/2 ... egory=news
-
- Posty: 0
- Rejestracja: 25 sie 2013, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
Opłaty za studiowanie na waszych uczelniach
U mnie sama poprawka kosztuje 100Zł za przedmiot. Zdzierstwo w biały dzień. Szkoda gadac.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Opłaty za studiowanie na waszych uczelniach
Rozwiń proszę dlaczego zdzierstwo.ulamekniezwykly pisze:U mnie sama poprawka kosztuje 100Zł za przedmiot. Zdzierstwo w biały dzień. Szkoda gadac.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Opłaty za studiowanie na waszych uczelniach
Pobawmy się w szacowania.ulamekniezwykly pisze:U mnie sama poprawka kosztuje 100Zł za przedmiot. Zdzierstwo w biały dzień. Szkoda gadac.
Koszt przygotowania i poprawienia egzaminu mającego 6 zadań, dla 100 osób (łatwiejsze obliczenia).
Każde zadanie zostaje przydzielone dla jednej osoby w celu optymalizacji czasu sprawdzania. Jest to więc 6 osób potrzebnych. Sprawdzenie 100 zadań zajmuje średnio około 5-6h. Do tego każdy musi poświęcić około godziny na segregowanie prac, przygotowanie punktacji oraz jej wpisanie do systemu/pliku itp.
Jest to więc około 40h pracy dla samych sprawdzających.
Przygotowanie egzaminu powiedzmy powierzamy jednej osobie. Trzeba od podstaw wymyślić 6 zadań, rozwiązać je oraz sprawdzić, czy przeciętny student jest w stanie je rozwiązać w ciągu iluśtam minut. Wbrew pozorom przygotowanie egzaminu to nie jest hop-siup i wymaga 5-10h pracy.
Dalej - przeprowadzenie egzaminu. Przygotowania do egzaminu zaczynają się z reguły na 30 min przed nim oraz prace końcowe po egzaminie to kolejne 30 min. Przeciętny egzamin trwa 2h. Mamy więc kolejne 3 godziny. Ten czas musi poświęcić kilka osób do pilnowania/kontroli studentów. Potrzeba na to 2-4 osoby. Mamy więc kolejne 8-16h.
Egzaminator poświęca znów czas na dostarczenie prac studentom - jeśli nie robi tego na egzaminie ustnym, to ustala niezależny dyżur. Musi na 100 osób przeznaczyć co najmniej 2-3h.
Jeśli do wszystkiego dochodzi egzamin ustny, na który dostaje się powiedzmy 50 osób, każda jest pytana przez 15 minut, należy doliczyć kolejne 12h.
Łącznie? 67-81h pracy.
Oczywiście pod warunkiem, że niczego nie pominąłem.
Policzmy po przeciętnej stawce 40zł/h i okaże się, że gdy jest dużo osób na sali, to jeden głupi egzamin kosztuje około 3000 zł. Do tego trzeba jeszcze doliczyć koszty papieru oraz druku.
Koszty nie maleją liniowo, więc nie przeliczaj sobie, że 1 osoba to 30zł.-- 25 sierpnia 2013, 21:29 --Jestem w 100% przekonany, że moje szacowania są i tak mocno zaniżone.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Opłaty za studiowanie na waszych uczelniach
Niestety, jak się widzi, co robią w naszym Gmachu Głównym, to ręce opadają.MakCis pisze:Jestem ciekawy ile kosztują kursy poprawkowe na Waszych uczelniach (konkretnie chodzi mi o cenę jednej godziny). Pytanie to zadaję w kontekście absurdalnej decyzji podjętej przez Rektora UWr, w myśl której za godzinę trzeba zapłacić nawet 19zł co za jeden przedmiot daje nawet 1560zł. Zastanawiam się czy UWr jest w tej chwili najdroższą uczelnią w Polsce.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
Opłaty za studiowanie na waszych uczelniach
na PG godzina zajęć kosztuje 10 zł, ostatnio ktoś miał poprawkę z matmy. Warunkiem, aby do niej przystąpić było 10h dodatkowych zajęc z matmy, tak więc 100 zł.
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Opłaty za studiowanie na waszych uczelniach
Cieszę się, że ręce opadają nie tylko studentom, ale także kadrze naukowej. Myślałem, że staniecie Państwo murem za Rektorem i jego rozporządzeniem.Jan Kraszewski pisze: Niestety, jak się widzi, co robią w naszym Gmachu Głównym, to ręce opadają.
JK
- VillagerMTV
- Użytkownik
- Posty: 898
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Opłaty za studiowanie na waszych uczelniach
Ponad 1,5 tysiąca to trochę mniej niż na niektórych uczelniach semestr zaocznych
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Opłaty za studiowanie na waszych uczelniach
Skąd ten pomysł? To rozporządzenie jest idiotyczne i naszemu Wydziałowi może co najwyżej zaszkodzić. Możemy zabiegać o jego zmianę (i będziemy to robić), ale z perspektywy całej uczelni nie mamy niestety dużej siły przebicia, a liczenie na to, że zadziałają nasze racjonalne argumenty byłoby naprawdę przesadnym optymizmem (niestety...).MakCis pisze:Cieszę się, że ręce opadają nie tylko studentom, ale także kadrze naukowej. Myślałem, że staniecie Państwo murem za Rektorem i jego rozporządzeniem.
A nie jest to jedyne rozporządzenie, po którym opadły nam ostatnio ręce...
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 609
- Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 135 razy
Opłaty za studiowanie na waszych uczelniach
Na matematyce na UWr władze Wydziału Matematyki i Informatyki starają się ulżyć studentom w związku z wyśrubowanymi opłatami za powtarzanie zajęć. Ponadto deklarują starania o zmniejszenie tych opłat tak szybko, jak będzie to możliwe. Jest to opisane np. tu:
... rawki.html
... rawki.html