Kalkulator HEXelon MAX 6.07 - wariuje?

marek252
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 154 razy

Kalkulator HEXelon MAX 6.07 - wariuje?

Post autor: marek252 »

Witam.
Mam prośbę do kogoś kto ma ten kalkulator - HEXelon MAX 6.07
Wpisuję do niego \(\displaystyle{ (1.8 \cdot 8-16+1.8 \cdot 2)}\) wyskakuje mi \(\displaystyle{ 2}\)
ale gdy wpiszę: \(\displaystyle{ 1.8 \cdot 8-16+1.8 \cdot 2-2}\) czy \(\displaystyle{ (1.8 \cdot 8-16+1.8 \cdot 2)-2}\) wyskakuje \(\displaystyle{ -4.33680868994202E-19}\)
Też tak macie? Nie wiem, coś źle wpisałem czy co? O co chodzi?
Pozdrawiam
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Kalkulator HEXelon MAX 6.07 - wariuje?

Post autor: Kartezjusz »

Ten kosmita,który ci wyskoczył to zero w notacji zmiennoprzecinkowej. Wynika totąd,że za każdym działaniem wykonywany jest mały błąd ,który się kumuluje
ODPOWIEDZ