Gotuj z matematyka.pl

Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Gotuj z matematyka.pl

Post autor: Kartezjusz »

Brokuły gotowane w słabej topologii:)
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Gotuj z matematyka.pl

Post autor: pyzol »

Znacie jakąś potrawę, którą można sporządzić bezpośrednio z definicji?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Gotuj z matematyka.pl

Post autor: norwimaj »

Potrawą bym tego nie nazwał, ale można bezpośrednio z definicji przyrządzić kiełki.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Gotuj z matematyka.pl

Post autor: miki999 »

Może napiszesz jakąś książkę kulinarną?
Moja propozycja na okładkę:
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Gotuj z matematyka.pl

Post autor: pyzol »

Czyli kiełki prosto z definicji. Brzmi smakowicie.
Na kaca jest dobra zupa oparta na tw. Chinczyna. POLECAM. Szczególnie z firmy *****, świetnie estymują wszystkie składniki.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Gotuj z matematyka.pl

Post autor: Jan Kraszewski »

pyzol pisze:Na kaca jest dobra zupa oparta na tw. Chinczyna.
No tak, zawsze to lepsze od zupy opartej na chińskim twierdzeniu o reszt(k)ach.

JK
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Gotuj z matematyka.pl

Post autor: Althorion »

Albo od Zupy Fibonacciego (czyli powstałej z resztek z dwóch poprzednich dni).
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

Gotuj z matematyka.pl

Post autor: Frey »

Może jakiś moderator wydzieli temat kulinarny z kawałów?

Ja miałbym pomysł np. sprawdzić czy w mrożonkach zawsze jest podobna proporcja warzyw. Np kupić z 50 paczek i sprawdzać każdą może by się jakiś mini rozkład zrobiło "rozkład warzyw na patelnie"
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Gotuj z matematyka.pl

Post autor: yorgin »

Zrodziło się sporo nowych rozmaitości (kulinarnych, rzecz jasna).
Znacie jakąś potrawę, którą można sporządzić bezpośrednio z definicji?
Może jajecznica (scrambled eggs) ?

Wystarczy dobrze wymieszać (zrobić scrambled set - nie pamiętam polskiego odpowiednika).
Awatar użytkownika
kominkowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 8 lut 2013, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań, Wlkp
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

Gotuj z matematyka.pl

Post autor: kominkowa »

Cóż, chemicy też mają wyobraźnię kulinarną. Zawsze bawił mnie opis atomu, gdzie elektrony 'upakowane są jak rodzynki w cieście'. Mniam 8-)
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Gotuj z matematyka.pl

Post autor: pyzol »

Oj nie moja droga, tak to upakowane są liczby wymierne na osi liczb rzeczywistych.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Gotuj z matematyka.pl

Post autor: Kartezjusz »

Zanim bym trafił na którąś umarłbym z głodu:)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Gotuj z matematyka.pl

Post autor: yorgin »

Padła wcześniej propozycja warzyw na patelnię...

Mój przepis

Potrzebne:
Ryż, mięso (np filet z kurczaka), paczka warzyw mrożonych, przyprawy.

Wrzucamy ograniczoną oczko-siecią rodzinę elipsoidalnych ziarenek do gotującego się ditlenku wodoru.
W czasie tego procesu sugerowane jest użycie powierzchni nakrywającej w celu zwiększenia wewnętrznej entropii naczynia. Niewskazane są nadmierne produkcje wypukłych baniek łatwopękających ani ich emisja zewnętrzna. Wspomniane nakrycie nie powinno być dokładnie tak, aby umożliwić dyfuzję między dwoma przestrzeniami.

Na przygotowanym wcześniej prospopadłościennym kawałku drewna (ewentualnie homeomorficznym z nim lub z deską z dziurką) kładziemy nasze mięsko. Używając narzędzia zawierającego zestawienie dwóch ścian o niskim kącie dwuściennym dokonujemy sekcji naszego mięska na wybrane przez siebie formy. Ja preferuję kostkę (Hilberta). Można jednak używać wzorców typu graf kubiczny, kiełek, tudzież elipsoidy i inne bryły podobne lub homeomorficzne. Sugerowana średnica kawałków nie powinna przekraczać \(\displaystyle{ N/10}\), gdzie \(\displaystyle{ N=\mbox{diam}(\mbox{patelnia})}\)

Na płaską powierzchnię wklęsłą kładziemy dowolny ośrodek przewodzący ciepło, byle niepalny w niskich temperaturach. Uwaga na palce.

Po wystarczająco długim czasie sprawdzamy stan równania ciepła. Jeśli następujący w nim ruch jest chaotyczny, oznacza to, że mięsko winno trafić 2 minuty temu na przewodnik.

Do wybranego przez siebie poziomu kolorowania utrzymujemy mięsko na patelni.

Przygotowane wcześniej warzywa poprzez odpowiednio dobrany wektor przesuwamy nad patelnię, gdzie następnie dokonujemy stopniowego mieszania tychże z mięsem. Sugerowane jest rzutowanie warzyw wcześniej odtajonych.

Energicznymi ruchami dowolnego przyrządu dokonujemy mieszania naszego układu. Wskazane jest nie wytwarzać gęstej orbity, chyba że lubimy papkę. Sugerowane jest mieszanie przy użyciu przekształceń o czasie \(\displaystyle{ 3}\) do \(\displaystyle{ 5}\) min.

Nie zapominamy oczywiście o przyprawach. Na etapie wewnętrznej zmiany struktury mięsa możemy już dodać pierwsze przyprawy. Przy warzywkach kolejne. Według gustu.

Po osiągnięciu satysfakcjonującego wyniku - czytaj osiągnięto odpowiednią aproksymację układu na bazie informacji dołączonych do opakowania (o ile wcześniej go nie wyrzuciłeś), odcinamy źródło temperatury od patelni.

Pamiętamy również o ryżu - 15-20 minut to supremum.

Gdy już mamy wszystko przygotowane, czas na połączenie wszystkich przypadków. Rozspójniamy worek ryżu używając wcześniej wymienianego narzędzia lub jakiegokolwiek innego. Zawartość rzutujemy na dowolną powierzchnię płasko-wsklęsłą. Podobnie rzutujemy zawartość patelni. Uwaga: sugerowane jest rzutowanie na jak najbliższy dystans. Zbyt duże odległości mogą spowodować liczne błędy.

Konsumpcji można dokonać przy użyciu widelca Kuratowskiego, łyżki Kocha lub innych podobnych. Butelka Kleina jest świetna - wsypujesz do niej jedzenie, i czekasz aż samo wyjdzie na wierzch.

Smacznego!

norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Gotuj z matematyka.pl

Post autor: norwimaj »

yorgin pisze: Wrzucamy ograniczoną oczko-siecią rodzinę elipsoidalnych ziarenek do gotującego się ditlenku wodoru.
Nie chodzi raczej o słynny

Kod: Zaznacz cały

http://www.dhmo.org/facts.html
?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Gotuj z matematyka.pl

Post autor: yorgin »

Tfu, faktycznie. Poprzestawiało mi się jakimś cudem we wzorze sumarycznym
ODPOWIEDZ