Czy matematycy znają prosty algorytm wyznaczania KPN i DPN?
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 11 mar 2007, o 19:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
Czy matematycy znają prosty algorytm wyznaczania KPN i DPN?
Ciekaw jestem …
Czy matematycy znają prosty algorytm wyznaczania KPN i DPN dla dowolnie długiej funkcji logicznej (algorytm komputerowy)?
Przykład:
Wyznaczyć KPN i DPN z poniższych funkcji logicznych.
1.
\(\displaystyle{ a* \neg b + b* \neg c}\)
2.
\(\displaystyle{ ( \neg a+b)*( \neg b+c)}\)
Czy matematycy znają prosty algorytm wyznaczania KPN i DPN dla dowolnie długiej funkcji logicznej (algorytm komputerowy)?
Przykład:
Wyznaczyć KPN i DPN z poniższych funkcji logicznych.
1.
\(\displaystyle{ a* \neg b + b* \neg c}\)
2.
\(\displaystyle{ ( \neg a+b)*( \neg b+c)}\)
Ostatnio zmieniony 19 mar 2013, o 15:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: No i znowu Hyde Park...
Powód: No i znowu Hyde Park...
-
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 24 sie 2012, o 09:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Pomógł: 80 razy
Czy matematycy znają prosty algorytm wyznaczania KPN i DPN?
Z prostym nie ma problemu. Problem jest ze złożonością takiego algorytmu.
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 11 mar 2007, o 19:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
Czy matematycy znają prosty algorytm wyznaczania KPN i DPN?
Pod pojęciem "prosty" rozumiem banalny, czyli możliwy do wykonania np. maksymalnie w dwóch krokach zarówno przez człowieka jak i przez komputer.
Czy znasz taki?
Czy możesz go zaprezentować na powyższym przykładzie?
Czy znasz taki?
Czy możesz go zaprezentować na powyższym przykładzie?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Czy matematycy znają prosty algorytm wyznaczania KPN i DPN?
A czy możesz używać symboli matematycznych? Gwiazdki i kropki nie są powszechnie używanymi symbolami na koniunkcję i alternatywę.
I przydałoby się doprecyzować, czym jest jeden krok.
I przydałoby się doprecyzować, czym jest jeden krok.
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 11 mar 2007, o 19:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
Czy matematycy znają prosty algorytm wyznaczania KPN i DPN?
Jestem ze świata techniki, dla mnie z kolei ptaszki matematyków są mało czytelne.
To są dwa tożsame systemy symboli:
Skoro założyłem temat z symbolami \(\displaystyle{ *}\) i \(\displaystyle{ +}\) to myślę, że możemy przy nich zostać.
Wymyśliłem taki algorytm:
Dana jest funkcja KPN
Krok 1.
Robię tabelę zero-jedynkową dla KPN
Krok 2.
Odczytuję funkcję DPN
Koniec dowodu.
Czy matematycy to znają?
Po prostu nie wiem, bo to jest tak banalne iż niemożliwe jest aby matematycy tego nie znali.
To są dwa tożsame systemy symboli:
Kod: Zaznacz cały
http://www.fpga.agh.edu.pl/russek/tul/PDF/algebrab.pdf
Skoro założyłem temat z symbolami \(\displaystyle{ *}\) i \(\displaystyle{ +}\) to myślę, że możemy przy nich zostać.
Wymyśliłem taki algorytm:
Dana jest funkcja KPN
Krok 1.
Robię tabelę zero-jedynkową dla KPN
Krok 2.
Odczytuję funkcję DPN
Koniec dowodu.
Czy matematycy to znają?
Po prostu nie wiem, bo to jest tak banalne iż niemożliwe jest aby matematycy tego nie znali.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Czy matematycy znają prosty algorytm wyznaczania KPN i DPN?
Jednak jesteśmy na forum matematycznym, nie technicznym.
A prezentowany przez Ciebie algorytm można zastosować dla dowolnego zdania o dowolnie wielu zmiennych oraz dowolnych spójnikach logicznych - matematykom jest on dobrze znany, można takie rzeczy robić na pierwszym roku na ćwiczeniach z logiki i teorii mnogości (lub cokolwiek o innej nazwie ale odpowiednim zakresie) o ile są przewidziane w programie.
A prezentowany przez Ciebie algorytm można zastosować dla dowolnego zdania o dowolnie wielu zmiennych oraz dowolnych spójnikach logicznych - matematykom jest on dobrze znany, można takie rzeczy robić na pierwszym roku na ćwiczeniach z logiki i teorii mnogości (lub cokolwiek o innej nazwie ale odpowiednim zakresie) o ile są przewidziane w programie.
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 11 mar 2007, o 19:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
Czy matematycy znają prosty algorytm wyznaczania KPN i DPN?
Wiem jak wygląda mój algorytm w świecie techniki.
Na 100% jest inny niż algorytm w świecie matematyki.
Oczywiście algorytmów może być wiele, ale mój na pewno nie jest znany matematykom.
Czy możesz zatem rozwiązać moje dwa przykłady na gruncie algorytmu matematyków?
Wtedy ja pokażę bardzo prosty algorytm działający w świecie techniki.
Jeśli musisz to możesz używać matematycznych ptaszków, jakoś przeżyję, ale chcę zauważyć, że tu jest cała masa tematów z moją notacją.
Na 100% jest inny niż algorytm w świecie matematyki.
Oczywiście algorytmów może być wiele, ale mój na pewno nie jest znany matematykom.
Czy możesz zatem rozwiązać moje dwa przykłady na gruncie algorytmu matematyków?
Wtedy ja pokażę bardzo prosty algorytm działający w świecie techniki.
Jeśli musisz to możesz używać matematycznych ptaszków, jakoś przeżyję, ale chcę zauważyć, że tu jest cała masa tematów z moją notacją.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Czy matematycy znają prosty algorytm wyznaczania KPN i DPN?
Różnica polega zapewne na tym, iż używamy innych symboli na operatory logiczne.rafal3006 pisze:Wiem jak wygląda mój algorytm w świecie techniki.
Na 100% jest inny niż algorytm w świecie matematyki.
Skrótowo. Najprostsza aczkolwiek niedająca najbardziej zwartej postaci, to analiza tabelowa. Dla zdania
\(\displaystyle{ Z = (\neg p \vee q)\wedge (p\vee \neg q)}\)
robię tabelkę
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c}
p & q & Z\\
0 & 0 & 1 \\
0& 1 & 0\\
1& 0 & 0\\
1& 1 & 1
\end{array}}\)
i odczytuję układy, dla których mam zdanie prawdziwe. Stąd tworzę sobie zdanie w DPN
\(\displaystyle{ (\neg p\wedge \neg q)\vee (p\wedge q)}\)
w sposób łatwy do odgadnięcia.
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 11 mar 2007, o 19:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
Czy matematycy znają prosty algorytm wyznaczania KPN i DPN?
Weźmy problem odwrotny:yorgin pisze:Różnica polega zapewne na tym, iż używamy innych symboli na operatory logiczne.rafal3006 pisze:Wiem jak wygląda mój algorytm w świecie techniki.
Na 100% jest inny niż algorytm w świecie matematyki.
Skrótowo. Najprostsza aczkolwiek niedająca najbardziej zwartej postaci, to analiza tabelowa. Dla zdania
\(\displaystyle{ Z = (\neg p \vee q)\wedge (p\vee \neg q)}\)
robię tabelkę
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c}
p & q & Z\\
0 & 0 & 1 \\
0& 1 & 0\\
1& 0 & 0\\
1& 1 & 1
\end{array}}\)
i odczytuję układy, dla których mam zdanie prawdziwe. Stąd tworzę sobie zdanie w DPN
\(\displaystyle{ (\neg p\wedge \neg q)\vee (p\wedge q)}\)
w sposób łatwy do odgadnięcia.
\(\displaystyle{ (\neg p\wedge \neg q)\vee (p\wedge q)}\)
Tu z kolei musisz odczytywać kiedy zdanie jest fałszywe?
\(\displaystyle{ Z = (\neg p \vee q)\wedge (p\vee \neg q)}\)
Na jakiej matematycznej podstawie?
Skąd to wziąłeś?
Skąd wiesz że jedną w jedną stronę musisz szukać zdań prawdziwych a w drugą fałszywych?
Kiedy których?
Rzecz najważniejsza:
Na jakiej podstawie matematycznej tworzysz równanie algebry Boole'a z tabeli zero-jedynkowej?
Chodzi mi o konkretne prawo algebry Boole'a które musiałeś zastosować i zastosowałeś, ale go nie znasz.
Ja znam to prawo ...
Sorry, zdążyłeś na powyzsze odpowiedzieć wiec odtwarzam.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2013, o 22:12 przez rafal3006, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Czy matematycy znają prosty algorytm wyznaczania KPN i DPN?
Tabelki to dobra metoda dla (bardzo) małych formuł. Miałem nadzieję, że rafal3006 zaprezentuje jakiś wielomianowy sposób. Wtedy bym się czegoś nowego nauczył.
Przy okazji, kto poda postać DNF poniższej formuły? Może nie jest to ambitny przykład, ale dobrze jest przetestować swoje algorytmy najpierw na prostych przykładach.
\(\displaystyle{ (\neg p_{12}\lor \neg p_{21})\land (\neg p_{13}\lor \neg p_{31})\land (\neg p_{14}\lor \neg p_{41})\land (\neg p_{15}\lor \neg p_{51})\land (\neg p_{21}\lor \neg p_{12})\land\\
(\neg p_{23}\lor \neg p_{32})\land (\neg p_{24}\lor \neg p_{42})\land (\neg p_{25}\lor \neg p_{52})\land (\neg p_{31}\lor \neg p_{13})\land (\neg p_{32}\lor \neg p_{23})\land\\
(\neg p_{34}\lor \neg p_{43})\land (\neg p_{35}\lor \neg p_{53})\land (\neg p_{41}\lor \neg p_{14})\land (\neg p_{42}\lor \neg p_{24})\land (\neg p_{43}\lor \neg p_{34})\land\\
(\neg p_{45}\lor \neg p_{54})\land (\neg p_{51}\lor \neg p_{15})\land (\neg p_{52}\lor \neg p_{25})\land (\neg p_{53}\lor \neg p_{35})\land (\neg p_{54}\lor \neg p_{45})\land\\
(p_{12}\lor p_{21})\land (p_{13}\lor p_{31})\land (p_{14}\lor p_{41})\land (p_{15}\lor p_{51})\land (p_{21}\lor p_{12})\land\\
(p_{23}\lor p_{32})\land (p_{24}\lor p_{42})\land (p_{25}\lor p_{52})\land (p_{31}\lor p_{13})\land (p_{32}\lor p_{23})\land\\
(p_{34}\lor p_{43})\land (p_{35}\lor p_{53})\land (p_{41}\lor p_{14})\land (p_{42}\lor p_{24})\land (p_{43}\lor p_{34})\land\\
(p_{45}\lor p_{54})\land (p_{51}\lor p_{15})\land (p_{52}\lor p_{25})\land (p_{53}\lor p_{35})\land (p_{54}\lor p_{45})\land\\
(\neg p_{12}\lor \neg p_{23}\lor p_{13})\land (\neg p_{12}\lor \neg p_{24}\lor p_{14})\land (\neg p_{12}\lor \neg p_{25}\lor p_{15})\land\\
(\neg p_{13}\lor \neg p_{32}\lor p_{12})\land (\neg p_{13}\lor \neg p_{34}\lor p_{14})\land (\neg p_{13}\lor \neg p_{35}\lor p_{15})\land\\
(\neg p_{14}\lor \neg p_{42}\lor p_{12})\land (\neg p_{14}\lor \neg p_{43}\lor p_{13})\land (\neg p_{14}\lor \neg p_{45}\lor p_{15})\land\\
(\neg p_{15}\lor \neg p_{52}\lor p_{12})\land (\neg p_{15}\lor \neg p_{53}\lor p_{13})\land (\neg p_{15}\lor \neg p_{54}\lor p_{14})\land\\
(\neg p_{21}\lor \neg p_{13}\lor p_{23})\land (\neg p_{21}\lor \neg p_{14}\lor p_{24})\land (\neg p_{21}\lor \neg p_{15}\lor p_{25})\land\\
(\neg p_{23}\lor \neg p_{31}\lor p_{21})\land (\neg p_{23}\lor \neg p_{34}\lor p_{24})\land (\neg p_{23}\lor \neg p_{35}\lor p_{25})\land\\
(\neg p_{24}\lor \neg p_{41}\lor p_{21})\land (\neg p_{24}\lor \neg p_{43}\lor p_{23})\land (\neg p_{24}\lor \neg p_{45}\lor p_{25})\land\\
(\neg p_{25}\lor \neg p_{51}\lor p_{21})\land (\neg p_{25}\lor \neg p_{53}\lor p_{23})\land (\neg p_{25}\lor \neg p_{54}\lor p_{24})\land\\
(\neg p_{31}\lor \neg p_{12}\lor p_{32})\land (\neg p_{31}\lor \neg p_{14}\lor p_{34})\land (\neg p_{31}\lor \neg p_{15}\lor p_{35})\land\\
(\neg p_{32}\lor \neg p_{21}\lor p_{31})\land (\neg p_{32}\lor \neg p_{24}\lor p_{34})\land (\neg p_{32}\lor \neg p_{25}\lor p_{35})\land\\
(\neg p_{34}\lor \neg p_{41}\lor p_{31})\land (\neg p_{34}\lor \neg p_{42}\lor p_{32})\land (\neg p_{34}\lor \neg p_{45}\lor p_{35})\land\\
(\neg p_{35}\lor \neg p_{51}\lor p_{31})\land (\neg p_{35}\lor \neg p_{52}\lor p_{32})\land (\neg p_{35}\lor \neg p_{54}\lor p_{34})\land\\
(\neg p_{41}\lor \neg p_{12}\lor p_{42})\land (\neg p_{41}\lor \neg p_{13}\lor p_{43})\land (\neg p_{41}\lor \neg p_{15}\lor p_{45})\land\\
(\neg p_{42}\lor \neg p_{21}\lor p_{41})\land (\neg p_{42}\lor \neg p_{23}\lor p_{43})\land (\neg p_{42}\lor \neg p_{25}\lor p_{45})\land\\
(\neg p_{43}\lor \neg p_{31}\lor p_{41})\land (\neg p_{43}\lor \neg p_{32}\lor p_{42})\land (\neg p_{43}\lor \neg p_{35}\lor p_{45})\land\\
(\neg p_{45}\lor \neg p_{51}\lor p_{41})\land (\neg p_{45}\lor \neg p_{52}\lor p_{42})\land (\neg p_{45}\lor \neg p_{53}\lor p_{43})\land\\
(\neg p_{51}\lor \neg p_{12}\lor p_{52})\land (\neg p_{51}\lor \neg p_{13}\lor p_{53})\land (\neg p_{51}\lor \neg p_{14}\lor p_{54})\land\\
(\neg p_{52}\lor \neg p_{21}\lor p_{51})\land (\neg p_{52}\lor \neg p_{23}\lor p_{53})\land (\neg p_{52}\lor \neg p_{24}\lor p_{54})\land\\
(\neg p_{53}\lor \neg p_{31}\lor p_{51})\land (\neg p_{53}\lor \neg p_{32}\lor p_{52})\land (\neg p_{53}\lor \neg p_{34}\lor p_{54})\land\\
(\neg p_{54}\lor \neg p_{41}\lor p_{51})\land (\neg p_{54}\lor \neg p_{42}\lor p_{52})\land (\neg p_{54}\lor \neg p_{43}\lor p_{53})\land\\
(p_{12}\lor p_{13}\lor p_{14}\lor p_{15})\land (p_{21}\lor p_{23}\lor p_{24}\lor p_{25})\land (p_{31}\lor p_{32}\lor p_{34}\lor p_{35})\land\\
(p_{41}\lor p_{42}\lor p_{43}\lor p_{45})\land (p_{51}\lor p_{52}\lor p_{53}\lor p_{54})}\)
-- 18 mar 2013, o 22:05 --
Przy okazji, kto poda postać DNF poniższej formuły? Może nie jest to ambitny przykład, ale dobrze jest przetestować swoje algorytmy najpierw na prostych przykładach.
\(\displaystyle{ (\neg p_{12}\lor \neg p_{21})\land (\neg p_{13}\lor \neg p_{31})\land (\neg p_{14}\lor \neg p_{41})\land (\neg p_{15}\lor \neg p_{51})\land (\neg p_{21}\lor \neg p_{12})\land\\
(\neg p_{23}\lor \neg p_{32})\land (\neg p_{24}\lor \neg p_{42})\land (\neg p_{25}\lor \neg p_{52})\land (\neg p_{31}\lor \neg p_{13})\land (\neg p_{32}\lor \neg p_{23})\land\\
(\neg p_{34}\lor \neg p_{43})\land (\neg p_{35}\lor \neg p_{53})\land (\neg p_{41}\lor \neg p_{14})\land (\neg p_{42}\lor \neg p_{24})\land (\neg p_{43}\lor \neg p_{34})\land\\
(\neg p_{45}\lor \neg p_{54})\land (\neg p_{51}\lor \neg p_{15})\land (\neg p_{52}\lor \neg p_{25})\land (\neg p_{53}\lor \neg p_{35})\land (\neg p_{54}\lor \neg p_{45})\land\\
(p_{12}\lor p_{21})\land (p_{13}\lor p_{31})\land (p_{14}\lor p_{41})\land (p_{15}\lor p_{51})\land (p_{21}\lor p_{12})\land\\
(p_{23}\lor p_{32})\land (p_{24}\lor p_{42})\land (p_{25}\lor p_{52})\land (p_{31}\lor p_{13})\land (p_{32}\lor p_{23})\land\\
(p_{34}\lor p_{43})\land (p_{35}\lor p_{53})\land (p_{41}\lor p_{14})\land (p_{42}\lor p_{24})\land (p_{43}\lor p_{34})\land\\
(p_{45}\lor p_{54})\land (p_{51}\lor p_{15})\land (p_{52}\lor p_{25})\land (p_{53}\lor p_{35})\land (p_{54}\lor p_{45})\land\\
(\neg p_{12}\lor \neg p_{23}\lor p_{13})\land (\neg p_{12}\lor \neg p_{24}\lor p_{14})\land (\neg p_{12}\lor \neg p_{25}\lor p_{15})\land\\
(\neg p_{13}\lor \neg p_{32}\lor p_{12})\land (\neg p_{13}\lor \neg p_{34}\lor p_{14})\land (\neg p_{13}\lor \neg p_{35}\lor p_{15})\land\\
(\neg p_{14}\lor \neg p_{42}\lor p_{12})\land (\neg p_{14}\lor \neg p_{43}\lor p_{13})\land (\neg p_{14}\lor \neg p_{45}\lor p_{15})\land\\
(\neg p_{15}\lor \neg p_{52}\lor p_{12})\land (\neg p_{15}\lor \neg p_{53}\lor p_{13})\land (\neg p_{15}\lor \neg p_{54}\lor p_{14})\land\\
(\neg p_{21}\lor \neg p_{13}\lor p_{23})\land (\neg p_{21}\lor \neg p_{14}\lor p_{24})\land (\neg p_{21}\lor \neg p_{15}\lor p_{25})\land\\
(\neg p_{23}\lor \neg p_{31}\lor p_{21})\land (\neg p_{23}\lor \neg p_{34}\lor p_{24})\land (\neg p_{23}\lor \neg p_{35}\lor p_{25})\land\\
(\neg p_{24}\lor \neg p_{41}\lor p_{21})\land (\neg p_{24}\lor \neg p_{43}\lor p_{23})\land (\neg p_{24}\lor \neg p_{45}\lor p_{25})\land\\
(\neg p_{25}\lor \neg p_{51}\lor p_{21})\land (\neg p_{25}\lor \neg p_{53}\lor p_{23})\land (\neg p_{25}\lor \neg p_{54}\lor p_{24})\land\\
(\neg p_{31}\lor \neg p_{12}\lor p_{32})\land (\neg p_{31}\lor \neg p_{14}\lor p_{34})\land (\neg p_{31}\lor \neg p_{15}\lor p_{35})\land\\
(\neg p_{32}\lor \neg p_{21}\lor p_{31})\land (\neg p_{32}\lor \neg p_{24}\lor p_{34})\land (\neg p_{32}\lor \neg p_{25}\lor p_{35})\land\\
(\neg p_{34}\lor \neg p_{41}\lor p_{31})\land (\neg p_{34}\lor \neg p_{42}\lor p_{32})\land (\neg p_{34}\lor \neg p_{45}\lor p_{35})\land\\
(\neg p_{35}\lor \neg p_{51}\lor p_{31})\land (\neg p_{35}\lor \neg p_{52}\lor p_{32})\land (\neg p_{35}\lor \neg p_{54}\lor p_{34})\land\\
(\neg p_{41}\lor \neg p_{12}\lor p_{42})\land (\neg p_{41}\lor \neg p_{13}\lor p_{43})\land (\neg p_{41}\lor \neg p_{15}\lor p_{45})\land\\
(\neg p_{42}\lor \neg p_{21}\lor p_{41})\land (\neg p_{42}\lor \neg p_{23}\lor p_{43})\land (\neg p_{42}\lor \neg p_{25}\lor p_{45})\land\\
(\neg p_{43}\lor \neg p_{31}\lor p_{41})\land (\neg p_{43}\lor \neg p_{32}\lor p_{42})\land (\neg p_{43}\lor \neg p_{35}\lor p_{45})\land\\
(\neg p_{45}\lor \neg p_{51}\lor p_{41})\land (\neg p_{45}\lor \neg p_{52}\lor p_{42})\land (\neg p_{45}\lor \neg p_{53}\lor p_{43})\land\\
(\neg p_{51}\lor \neg p_{12}\lor p_{52})\land (\neg p_{51}\lor \neg p_{13}\lor p_{53})\land (\neg p_{51}\lor \neg p_{14}\lor p_{54})\land\\
(\neg p_{52}\lor \neg p_{21}\lor p_{51})\land (\neg p_{52}\lor \neg p_{23}\lor p_{53})\land (\neg p_{52}\lor \neg p_{24}\lor p_{54})\land\\
(\neg p_{53}\lor \neg p_{31}\lor p_{51})\land (\neg p_{53}\lor \neg p_{32}\lor p_{52})\land (\neg p_{53}\lor \neg p_{34}\lor p_{54})\land\\
(\neg p_{54}\lor \neg p_{41}\lor p_{51})\land (\neg p_{54}\lor \neg p_{42}\lor p_{52})\land (\neg p_{54}\lor \neg p_{43}\lor p_{53})\land\\
(p_{12}\lor p_{13}\lor p_{14}\lor p_{15})\land (p_{21}\lor p_{23}\lor p_{24}\lor p_{25})\land (p_{31}\lor p_{32}\lor p_{34}\lor p_{35})\land\\
(p_{41}\lor p_{42}\lor p_{43}\lor p_{45})\land (p_{51}\lor p_{52}\lor p_{53}\lor p_{54})}\)
Nie wiem, do czego się odnosisz, ale domyślam się z kontekstu. Sprawa jest oczywista. Jeśli chcemy znaleźć CNF formuły \(\displaystyle{ \varphi}\), to możemy znaleźć DNF formuły \(\displaystyle{ \neg\varphi}\) a następnie ten DNF zanegować.rafal3006 pisze:Skąd wiesz że jedną w jedną stronę musisz szukać zdań prawdziwych a w drugą fałszywych?
-- 18 mar 2013, o 22:05 --
Nie bądź pyszny, bo Cię zjedzą.rafal3006 pisze: Chodzi mi o konkretne prawo algebry Boole'a które musiałeś zastosować i zastosowałeś, ale go nie znasz.
Ja znam to prawo ...
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Czy matematycy znają prosty algorytm wyznaczania KPN i DPN?
Tak.rafal3006 pisze: Weźmy problem odwrotny:
\(\displaystyle{ (\neg p\wedge \neg q)\vee (p\wedge q)}\)
Tu z kolei musisz odczytywać kiedy zdanie jest fałszywe?
\(\displaystyle{ Z = (\neg p \vee q)\wedge (p\vee \neg q)}\)
Odpowiadając kolejno:rafal3006 pisze: Na jakiej matematycznej podstawie?
Skąd to wziąłeś?
Skąd wiesz że jedną w jedną stronę musisz szukać zdań prawdziwych a w drugą fałszywych?
Kiedy których?
Na podstawie interpretacji zachowania się alternatywy/koniunkcji.
Istnieje coś takiego, jak wymyślanie formuł. Mogę wziąć cokolwiek, byleby spełniało założenia postaci, do jakiej sprowadzam. I sprawdzam, czy jest to formuła równoważna. Mogę brać cokolwiek, ale wybieram to, z czego najprościej jest budować. Z klocków, które są prawdziwe/fałszywe tylko przy ściśle określonym wartościowaniu. Krótko podsumowując - wymyśliłem kilka miesięcy temu niezależnie od źródeł dowód konstruowalności spójników z negacji i alternatywy/koniunkcji albo też z NOR/NAND i teraz łatwo mogę nimi tworzyć co tylko mi się podoba. Ale to już temat na inną dyskusję.
Proste prawa logiki plus odpowiedź na poprzednie pytanie.
Kiedy to zależy od tego, do jakiej postaci dążę.
P.S. Nie znam teorii algebr Boole'a. Bazuję na elementarzu, z którym całkiem dobrze sobie radzę i całkiem sporo jestem w stanie zrobić.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Czy matematycy znają prosty algorytm wyznaczania KPN i DPN?
A co to ? Zgaduję, że jakiś trudny przykład dla SAT-solvera.norwimaj pisze:
\(\displaystyle{ (\neg p_{12}\lor \neg p_{21})\land (\neg p_{13}\lor \neg p_{31})\land (\neg p_{14}\lor \neg p_{41})\land (\neg p_{15}\lor \neg p_{51})\land (\neg p_{21}\lor \neg p_{12})\land\\
(\neg p_{23}\lor \neg p_{32})\land (\neg p_{24}\lor \neg p_{42})\land (\neg p_{25}\lor \neg p_{52})\land (\neg p_{31}\lor \neg p_{13})\land (\neg p_{32}\lor \neg p_{23})\land\\
(\neg p_{34}\lor \neg p_{43})\land (\neg p_{35}\lor \neg p_{53})\land (\neg p_{41}\lor \neg p_{14})\land (\neg p_{42}\lor \neg p_{24})\land (\neg p_{43}\lor \neg p_{34})\land\\
(\neg p_{45}\lor \neg p_{54})\land (\neg p_{51}\lor \neg p_{15})\land (\neg p_{52}\lor \neg p_{25})\land (\neg p_{53}\lor \neg p_{35})\land (\neg p_{54}\lor \neg p_{45})\land\\
(p_{12}\lor p_{21})\land (p_{13}\lor p_{31})\land (p_{14}\lor p_{41})\land (p_{15}\lor p_{51})\land (p_{21}\lor p_{12})\land\\
(p_{23}\lor p_{32})\land (p_{24}\lor p_{42})\land (p_{25}\lor p_{52})\land (p_{31}\lor p_{13})\land (p_{32}\lor p_{23})\land\\
(p_{34}\lor p_{43})\land (p_{35}\lor p_{53})\land (p_{41}\lor p_{14})\land (p_{42}\lor p_{24})\land (p_{43}\lor p_{34})\land\\
(p_{45}\lor p_{54})\land (p_{51}\lor p_{15})\land (p_{52}\lor p_{25})\land (p_{53}\lor p_{35})\land (p_{54}\lor p_{45})\land\\
(\neg p_{12}\lor \neg p_{23}\lor p_{13})\land (\neg p_{12}\lor \neg p_{24}\lor p_{14})\land (\neg p_{12}\lor \neg p_{25}\lor p_{15})\land\\
(\neg p_{13}\lor \neg p_{32}\lor p_{12})\land (\neg p_{13}\lor \neg p_{34}\lor p_{14})\land (\neg p_{13}\lor \neg p_{35}\lor p_{15})\land\\
(\neg p_{14}\lor \neg p_{42}\lor p_{12})\land (\neg p_{14}\lor \neg p_{43}\lor p_{13})\land (\neg p_{14}\lor \neg p_{45}\lor p_{15})\land\\
(\neg p_{15}\lor \neg p_{52}\lor p_{12})\land (\neg p_{15}\lor \neg p_{53}\lor p_{13})\land (\neg p_{15}\lor \neg p_{54}\lor p_{14})\land\\
(\neg p_{21}\lor \neg p_{13}\lor p_{23})\land (\neg p_{21}\lor \neg p_{14}\lor p_{24})\land (\neg p_{21}\lor \neg p_{15}\lor p_{25})\land\\
(\neg p_{23}\lor \neg p_{31}\lor p_{21})\land (\neg p_{23}\lor \neg p_{34}\lor p_{24})\land (\neg p_{23}\lor \neg p_{35}\lor p_{25})\land\\
(\neg p_{24}\lor \neg p_{41}\lor p_{21})\land (\neg p_{24}\lor \neg p_{43}\lor p_{23})\land (\neg p_{24}\lor \neg p_{45}\lor p_{25})\land\\
(\neg p_{25}\lor \neg p_{51}\lor p_{21})\land (\neg p_{25}\lor \neg p_{53}\lor p_{23})\land (\neg p_{25}\lor \neg p_{54}\lor p_{24})\land\\
(\neg p_{31}\lor \neg p_{12}\lor p_{32})\land (\neg p_{31}\lor \neg p_{14}\lor p_{34})\land (\neg p_{31}\lor \neg p_{15}\lor p_{35})\land\\
(\neg p_{32}\lor \neg p_{21}\lor p_{31})\land (\neg p_{32}\lor \neg p_{24}\lor p_{34})\land (\neg p_{32}\lor \neg p_{25}\lor p_{35})\land\\
(\neg p_{34}\lor \neg p_{41}\lor p_{31})\land (\neg p_{34}\lor \neg p_{42}\lor p_{32})\land (\neg p_{34}\lor \neg p_{45}\lor p_{35})\land\\
(\neg p_{35}\lor \neg p_{51}\lor p_{31})\land (\neg p_{35}\lor \neg p_{52}\lor p_{32})\land (\neg p_{35}\lor \neg p_{54}\lor p_{34})\land\\
(\neg p_{41}\lor \neg p_{12}\lor p_{42})\land (\neg p_{41}\lor \neg p_{13}\lor p_{43})\land (\neg p_{41}\lor \neg p_{15}\lor p_{45})\land\\
(\neg p_{42}\lor \neg p_{21}\lor p_{41})\land (\neg p_{42}\lor \neg p_{23}\lor p_{43})\land (\neg p_{42}\lor \neg p_{25}\lor p_{45})\land\\
(\neg p_{43}\lor \neg p_{31}\lor p_{41})\land (\neg p_{43}\lor \neg p_{32}\lor p_{42})\land (\neg p_{43}\lor \neg p_{35}\lor p_{45})\land\\
(\neg p_{45}\lor \neg p_{51}\lor p_{41})\land (\neg p_{45}\lor \neg p_{52}\lor p_{42})\land (\neg p_{45}\lor \neg p_{53}\lor p_{43})\land\\
(\neg p_{51}\lor \neg p_{12}\lor p_{52})\land (\neg p_{51}\lor \neg p_{13}\lor p_{53})\land (\neg p_{51}\lor \neg p_{14}\lor p_{54})\land\\
(\neg p_{52}\lor \neg p_{21}\lor p_{51})\land (\neg p_{52}\lor \neg p_{23}\lor p_{53})\land (\neg p_{52}\lor \neg p_{24}\lor p_{54})\land\\
(\neg p_{53}\lor \neg p_{31}\lor p_{51})\land (\neg p_{53}\lor \neg p_{32}\lor p_{52})\land (\neg p_{53}\lor \neg p_{34}\lor p_{54})\land\\
(\neg p_{54}\lor \neg p_{41}\lor p_{51})\land (\neg p_{54}\lor \neg p_{42}\lor p_{52})\land (\neg p_{54}\lor \neg p_{43}\lor p_{53})\land\\
(p_{12}\lor p_{13}\lor p_{14}\lor p_{15})\land (p_{21}\lor p_{23}\lor p_{24}\lor p_{25})\land (p_{31}\lor p_{32}\lor p_{34}\lor p_{35})\land\\
(p_{41}\lor p_{42}\lor p_{43}\lor p_{45})\land (p_{51}\lor p_{52}\lor p_{53}\lor p_{54})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 11 mar 2007, o 19:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
Czy matematycy znają prosty algorytm wyznaczania KPN i DPN?
Sorry że przechodzę na znaczki z technicznej algebry Boole'a, ptaszki mnie męczą, mam słaby wzrok.
Nauczę cię tworzyć równania algebry Boole’a z dowolnej tabeli zero-jedynkowej czteroma sposobami, w naturalnej logice człowieka (dwa) i w logice zero (dwa) będącej logiką totalnie odwrotną do naturalnej logiki człowieka, ale równoważną.
Prawa algebry Boole’a których na pewno nie znasz, a które pozwalają tworzyć równania algebry Boole’a z dowolnej tabeli zero-jedynkowej (albo odwrotnie) to prawa Prosiaczka.
I prawo Prosiaczka:
\(\displaystyle{ p=0 \Leftrightarrow \neg p=1}\)
II prawo Prosiaczka:
\(\displaystyle{ p=1 \Leftrightarrow \neg p=0}\)
Pierwsze prawo Prosiaczka wykorzystujemy przy tworzeniu równań algebry Boole’a w logice człowieka, gdzie wszystkie zmienne sprowadzamy do jedynek.
Jeśli \(\displaystyle{ p=0}\) to \(\displaystyle{ \neg p=1}\)
W poziomach wykorzystujemy wtedy definicję spójnika „i”(*):
\(\displaystyle{ Y=p*q}\)
co matematycznie oznacza:
\(\displaystyle{ Y=1 \Leftrightarrow p=1 i q=1}\)
Natomiast w pionach korzystamy ze spójnika „lub”(+):
\(\displaystyle{ Y=p+q}\)
\(\displaystyle{ Y=1 \Leftrightarrow p=1 lub q=1}\)
Drugie prawo Prosiaczka wykorzystujemy przy tworzeniu równań algebry Boole’a w logice zero gdzie wszystkie zmienne sprowadzamy do zera
Jeśli \(\displaystyle{ p=1}\) to \(\displaystyle{ \neg p=0}\)
W poziomach wykorzystujemy tu definicję spójnika „lub”(+) w logice zero:
\(\displaystyle{ Y=p+q}\)
\(\displaystyle{ Y=0 \Leftrightarrow p=0 i q=0}\)
Natomiast w pionach korzystamy ze spójnika „i”(*) w logice zero:
\(\displaystyle{ Y=p*q}\)
\(\displaystyle{ Y=0 \Leftrightarrow p=0}\) lub \(\displaystyle{ q=0}\)
Przy okazji zobaczysz skąd się biorą postaci KPN i DPN.
Oczywiście nie miejsce na forum aby tłumaczyć szczegółowo bardzo prosty podkład matematyczny, nauczę cię jak to robić od czysto inżynierskiej strony.
Ziemianie umieją tworzyć równania algebry Boole’a dla dowolnej tabeli zero-jedynkowej czego dowód znajdziemy w skrypcie.
Problem w tym że nie znają podkładu matematycznego dzięki któremu mogą to robić, nie znają praw Prosiaczka … czyli robią „na czuja”?
Logika człowieka
Tworzenie równań logicznych w naturalnej logice człowieka:
Wszystkie zmienne sprowadzamy do jedynek na mocy prawa Prosiaczka:
Jeśli \(\displaystyle{ p=0}\) to \(\displaystyle{ \neg p=1}\)
Weźmy nasz przykład.
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{rcl}
p & q & Y\\
A: 1 & 1 & 1\\
B: 0 & 0 & 1\\
C: 0 & 1 & 0\\
D: 1 & 0 & 0\\
\end{tabular}}\)
Równania algebry Boole’a opisujące poszczególne linie uzyskane metodą.
Algorytm:
Jeśli na danej pozycji występuje jedynka to przepisujemy nagłówek tabeli
Jeśli na danej pozycji występuje zero to przepisujemy zanegowany nagłówek tabeli
W poziomie korzystamy ze spójnika „i”(*) natomiast w pionie ze spójnika „lub”(+)
Na mocy tego algorytmu równania opisujące poszczególne linie tabeli to:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{rcll}
p & q & Y\\
A: 1 & 1 & 1 & /Y=p*q \\
B: 0 & 0 & 1 & /Y= \neg p* \neg q \\
C: 0 & 1 & 0 & / \neg Y= \neg p * q\\
D: 1 & 0 & 0 & / \neg Y= p * \neg q\\
\end{tabular}}\)
Stąd mamy dwa równania algebry Boole’a opisujące powyższą tabelę:
1.
Równanie opisujące wynikowe jedynki (wyłącznie linie A i B):
\(\displaystyle{ Y = p*q + \neg p*\neg q}\)
2.
Równanie opisujące wynikowe zera (wyłącznie linie C i D):
\(\displaystyle{ \neg Y=\neg p*q + p*\neg q}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ Y}\) # \(\displaystyle{ \neg Y}\)
gdzie:
# - różne w znaczeniu:
Jeśli \(\displaystyle{ Y=0}\) to \(\displaystyle{ \neg Y=1}\)
Odwrotnie też zachodzi:
Jeśli \(\displaystyle{ \neg Y=1}\) to \(\displaystyle{ Y=0}\)
Stąd mamy prawa Prosiaczka:
\(\displaystyle{ Y=0 \Leftrightarrow \neg Y=1}\)
\(\displaystyle{ Y=1 \Leftrightarrow \neg Y=0}\)
mówiące o związku logiki dodatniej (bo \(\displaystyle{ Y}\)) z logiką ujemną (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\))
Matematycznie zachodzi też:
\(\displaystyle{ Y = \neg (\neg Y)}\) - związek logiki dodatniej i ujemnej
Podstawiając 1 i 2 mamy prawo De Morgana dla logiki dodatniej (bo \(\displaystyle{ Y}\)):
3.
\(\displaystyle{ Y = p*q + \neg p*\neg q = \neg (\neg p*q + p*\neg q) = (p+\neg q)*(\neg p+q)}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ Y=Y}\)
Podstawiając 1 i 3 mamy związek KPN i DPN:
\(\displaystyle{ Y = p*q + \neg p*\neg q = (p+\neg q)*(\neg p+q)}\)
Prawo De Morgana w logice ujemnej (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\)):
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg (Y)}\) - matematyczny związek logiki ujemnej (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\)) i dodatniej (bo \(\displaystyle{ Y}\))
Podstawiając 1 i 2 mamy:
4.
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg p*q + p*\neg q = \neg (p*q + \neg p*\neg q) = (\neg p+\neg q)*(p+q)}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg Y}\)
Podstawiając 2 i 4 mamy związek KPN i DPN:
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg p*q + p*\neg q = (\neg p+\neg q)*(p+q)}\)
Czy wszyscy rozumieją skąd biorą się postaci KPN i DPN?
Logika zero
Tworzenie równań logicznych w logice zero.
W logice zero wszystkie zmienne sprowadzamy do zera korzystając z prawa Prosiaczka:
Jeśli \(\displaystyle{ p=1}\) to \(\displaystyle{ \neg p=0}\)
Weźmy nasz przykład.
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{rcl}
p & q & Y\\
A: 1 & 1 & 1\\
B: 0 & 0 & 1\\
C: 0 & 1 & 0\\
D: 1 & 0 & 0\\
\end{tabular}}\)
Algorytm:
Jeśli na danej pozycji występuje zero to przepisujemy nagłówek tabeli
Jeśli na danej pozycji występuje jedynka to przepisujemy zanegowany nagłówek tabeli
W poziomie korzystamy ze spójnika „lub”(+) natomiast w pionie ze spójnika „i”(*)
Na mocy tego algorytmu równania opisujące poszczególne linie tabeli to:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{rclll}
p & q & Y & \neg Y\\
A: 1 & 1 & 1 & 0 & / \neg Y= \neg p+ \neg q \\
B: 0 & 0 & 1 & 0 & / \neg Y= p + q \\
C: 0 & 1 & 0 & 1 & / Y= p + \neg q\\
D: 1 & 0 & 0 & 1 & / Y= \neg p + q\\
\end{tabular}}\)
Stąd uzyskujemy dwa równania algebry Boole’a opisujące powyższą tabelę.
Równanie logiczne opisujące wyłącznie linie A i B:
1Z:
\(\displaystyle{ \neg Y=(\neg p+\neg q)*(p+q)}\)
Równanie logiczne opisujące wyłącznie linie C i D:
2Z:
\(\displaystyle{ Y=(p+\neg q)*(\neg p+q)}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ Y}\) # \(\displaystyle{ \neg Y}\)
gdzie:
# - różne w znaczeniu:
Jeśli \(\displaystyle{ Y=0}\) to \(\displaystyle{ \neg Y=1}\)
Odwrotnie też zachodzi:
Jeśli \(\displaystyle{ \neg Y=1}\) to \(\displaystyle{ Y=0}\)
Stąd mamy prawa Prosiaczka:
\(\displaystyle{ Y=0 \Leftrightarrow \neg Y=1}\)
\(\displaystyle{ Y=1 \Leftrightarrow \neg Y=0}\)
mówiące o związku logiki dodatniej (bo \(\displaystyle{ Y}\)) z logiką ujemną (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\))
Matematycznie zachodzi też:
\(\displaystyle{ Y = \neg (\neg Y)}\) - związek logiki dodatniej i ujemnej
Podstawiając 2Z i 1Z mamy prawo De Morgana dla logiki dodatniej (bo Y):
3Z.
\(\displaystyle{ Y = (p+\neg q)*(\neg p+q) = \neg [(\neg p+\neg q)*(p+q)] = p*q + \neg p*\neg q}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ Y=Y}\)
Podstawiając 3Z i 2Z mamy związek KPN i DPN:
\(\displaystyle{ Y = p*q + \neg p*\neg q = (p+\neg q)*(\neg p+q)}\)
Prawo De Morgana w logice ujemnej (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\)):
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg (Y)}\) - matematyczny związek logiki ujemnej (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\)) i dodatniej (bo \(\displaystyle{ Y}\))
Podstawiając 1Z i 2Z mamy:
4Z.
\(\displaystyle{ \neg Y = (\neg p+\neg q)*(p+q) = \neg [(p+\neg q)*(\neg p+q)] = \neg p*q + p*\neg q}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg Y}\)
Podstawiając 4Z i 1Z mamy związek KPN i DPN:
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg p*q + p*\neg q = (\neg p+\neg q)*(p+q)}\)
Czy wszyscy rozumieją skąd biorą się postaci KPN i DPN?
Podsumowanie:
Logika człowieka i logika zero to logiki totalnie odwrotne, ale równoważne. Jedna z nich jest zbędna.
Oczywiście w kosmos wykopujemy logikę zero, odwrotną do naturalnej logiki człowieka.
Jak wam się podoba?
norwimaj pisze: Tabelki to dobra metoda dla (bardzo) małych formuł. Miałem nadzieję, że rafal3006 zaprezentuje jakiś wielomianowy sposób. Wtedy bym się czegoś nowego nauczył.
… no to cie zaskoczę.norwimaj pisze:Nie bądź pyszny, bo Cię zjedzą.rafal3006 pisze: Chodzi mi o konkretne prawo algebry Boole'a które musiałeś zastosować i zastosowałeś, ale go nie znasz.
Ja znam to prawo ...
Nauczę cię tworzyć równania algebry Boole’a z dowolnej tabeli zero-jedynkowej czteroma sposobami, w naturalnej logice człowieka (dwa) i w logice zero (dwa) będącej logiką totalnie odwrotną do naturalnej logiki człowieka, ale równoważną.
Prawa algebry Boole’a których na pewno nie znasz, a które pozwalają tworzyć równania algebry Boole’a z dowolnej tabeli zero-jedynkowej (albo odwrotnie) to prawa Prosiaczka.
I prawo Prosiaczka:
\(\displaystyle{ p=0 \Leftrightarrow \neg p=1}\)
II prawo Prosiaczka:
\(\displaystyle{ p=1 \Leftrightarrow \neg p=0}\)
Pierwsze prawo Prosiaczka wykorzystujemy przy tworzeniu równań algebry Boole’a w logice człowieka, gdzie wszystkie zmienne sprowadzamy do jedynek.
Jeśli \(\displaystyle{ p=0}\) to \(\displaystyle{ \neg p=1}\)
W poziomach wykorzystujemy wtedy definicję spójnika „i”(*):
\(\displaystyle{ Y=p*q}\)
co matematycznie oznacza:
\(\displaystyle{ Y=1 \Leftrightarrow p=1 i q=1}\)
Natomiast w pionach korzystamy ze spójnika „lub”(+):
\(\displaystyle{ Y=p+q}\)
\(\displaystyle{ Y=1 \Leftrightarrow p=1 lub q=1}\)
Drugie prawo Prosiaczka wykorzystujemy przy tworzeniu równań algebry Boole’a w logice zero gdzie wszystkie zmienne sprowadzamy do zera
Jeśli \(\displaystyle{ p=1}\) to \(\displaystyle{ \neg p=0}\)
W poziomach wykorzystujemy tu definicję spójnika „lub”(+) w logice zero:
\(\displaystyle{ Y=p+q}\)
\(\displaystyle{ Y=0 \Leftrightarrow p=0 i q=0}\)
Natomiast w pionach korzystamy ze spójnika „i”(*) w logice zero:
\(\displaystyle{ Y=p*q}\)
\(\displaystyle{ Y=0 \Leftrightarrow p=0}\) lub \(\displaystyle{ q=0}\)
Przy okazji zobaczysz skąd się biorą postaci KPN i DPN.
Oczywiście nie miejsce na forum aby tłumaczyć szczegółowo bardzo prosty podkład matematyczny, nauczę cię jak to robić od czysto inżynierskiej strony.
Ziemianie umieją tworzyć równania algebry Boole’a dla dowolnej tabeli zero-jedynkowej czego dowód znajdziemy w skrypcie
Kod: Zaznacz cały
http://www.math.uni.wroc.pl/~newelski/dydaktyka/wdm-A/skrypt3/skrypt/node3.html
Problem w tym że nie znają podkładu matematycznego dzięki któremu mogą to robić, nie znają praw Prosiaczka … czyli robią „na czuja”?
Logika człowieka
Tworzenie równań logicznych w naturalnej logice człowieka:
Wszystkie zmienne sprowadzamy do jedynek na mocy prawa Prosiaczka:
Jeśli \(\displaystyle{ p=0}\) to \(\displaystyle{ \neg p=1}\)
Weźmy nasz przykład.
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{rcl}
p & q & Y\\
A: 1 & 1 & 1\\
B: 0 & 0 & 1\\
C: 0 & 1 & 0\\
D: 1 & 0 & 0\\
\end{tabular}}\)
Równania algebry Boole’a opisujące poszczególne linie uzyskane metodą
Kod: Zaznacz cały
http://www.math.uni.wroc.pl/~newelski/dydaktyka/wdm-A/skrypt3/skrypt/node3.html
Algorytm:
Jeśli na danej pozycji występuje jedynka to przepisujemy nagłówek tabeli
Jeśli na danej pozycji występuje zero to przepisujemy zanegowany nagłówek tabeli
W poziomie korzystamy ze spójnika „i”(*) natomiast w pionie ze spójnika „lub”(+)
Na mocy tego algorytmu równania opisujące poszczególne linie tabeli to:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{rcll}
p & q & Y\\
A: 1 & 1 & 1 & /Y=p*q \\
B: 0 & 0 & 1 & /Y= \neg p* \neg q \\
C: 0 & 1 & 0 & / \neg Y= \neg p * q\\
D: 1 & 0 & 0 & / \neg Y= p * \neg q\\
\end{tabular}}\)
Stąd mamy dwa równania algebry Boole’a opisujące powyższą tabelę:
1.
Równanie opisujące wynikowe jedynki (wyłącznie linie A i B):
\(\displaystyle{ Y = p*q + \neg p*\neg q}\)
2.
Równanie opisujące wynikowe zera (wyłącznie linie C i D):
\(\displaystyle{ \neg Y=\neg p*q + p*\neg q}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ Y}\) # \(\displaystyle{ \neg Y}\)
gdzie:
# - różne w znaczeniu:
Jeśli \(\displaystyle{ Y=0}\) to \(\displaystyle{ \neg Y=1}\)
Odwrotnie też zachodzi:
Jeśli \(\displaystyle{ \neg Y=1}\) to \(\displaystyle{ Y=0}\)
Stąd mamy prawa Prosiaczka:
\(\displaystyle{ Y=0 \Leftrightarrow \neg Y=1}\)
\(\displaystyle{ Y=1 \Leftrightarrow \neg Y=0}\)
mówiące o związku logiki dodatniej (bo \(\displaystyle{ Y}\)) z logiką ujemną (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\))
Matematycznie zachodzi też:
\(\displaystyle{ Y = \neg (\neg Y)}\) - związek logiki dodatniej i ujemnej
Podstawiając 1 i 2 mamy prawo De Morgana dla logiki dodatniej (bo \(\displaystyle{ Y}\)):
3.
\(\displaystyle{ Y = p*q + \neg p*\neg q = \neg (\neg p*q + p*\neg q) = (p+\neg q)*(\neg p+q)}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ Y=Y}\)
Podstawiając 1 i 3 mamy związek KPN i DPN:
\(\displaystyle{ Y = p*q + \neg p*\neg q = (p+\neg q)*(\neg p+q)}\)
Prawo De Morgana w logice ujemnej (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\)):
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg (Y)}\) - matematyczny związek logiki ujemnej (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\)) i dodatniej (bo \(\displaystyle{ Y}\))
Podstawiając 1 i 2 mamy:
4.
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg p*q + p*\neg q = \neg (p*q + \neg p*\neg q) = (\neg p+\neg q)*(p+q)}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg Y}\)
Podstawiając 2 i 4 mamy związek KPN i DPN:
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg p*q + p*\neg q = (\neg p+\neg q)*(p+q)}\)
Czy wszyscy rozumieją skąd biorą się postaci KPN i DPN?
Logika zero
Tworzenie równań logicznych w logice zero.
W logice zero wszystkie zmienne sprowadzamy do zera korzystając z prawa Prosiaczka:
Jeśli \(\displaystyle{ p=1}\) to \(\displaystyle{ \neg p=0}\)
Weźmy nasz przykład.
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{rcl}
p & q & Y\\
A: 1 & 1 & 1\\
B: 0 & 0 & 1\\
C: 0 & 1 & 0\\
D: 1 & 0 & 0\\
\end{tabular}}\)
Algorytm:
Jeśli na danej pozycji występuje zero to przepisujemy nagłówek tabeli
Jeśli na danej pozycji występuje jedynka to przepisujemy zanegowany nagłówek tabeli
W poziomie korzystamy ze spójnika „lub”(+) natomiast w pionie ze spójnika „i”(*)
Na mocy tego algorytmu równania opisujące poszczególne linie tabeli to:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{rclll}
p & q & Y & \neg Y\\
A: 1 & 1 & 1 & 0 & / \neg Y= \neg p+ \neg q \\
B: 0 & 0 & 1 & 0 & / \neg Y= p + q \\
C: 0 & 1 & 0 & 1 & / Y= p + \neg q\\
D: 1 & 0 & 0 & 1 & / Y= \neg p + q\\
\end{tabular}}\)
Stąd uzyskujemy dwa równania algebry Boole’a opisujące powyższą tabelę.
Równanie logiczne opisujące wyłącznie linie A i B:
1Z:
\(\displaystyle{ \neg Y=(\neg p+\neg q)*(p+q)}\)
Równanie logiczne opisujące wyłącznie linie C i D:
2Z:
\(\displaystyle{ Y=(p+\neg q)*(\neg p+q)}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ Y}\) # \(\displaystyle{ \neg Y}\)
gdzie:
# - różne w znaczeniu:
Jeśli \(\displaystyle{ Y=0}\) to \(\displaystyle{ \neg Y=1}\)
Odwrotnie też zachodzi:
Jeśli \(\displaystyle{ \neg Y=1}\) to \(\displaystyle{ Y=0}\)
Stąd mamy prawa Prosiaczka:
\(\displaystyle{ Y=0 \Leftrightarrow \neg Y=1}\)
\(\displaystyle{ Y=1 \Leftrightarrow \neg Y=0}\)
mówiące o związku logiki dodatniej (bo \(\displaystyle{ Y}\)) z logiką ujemną (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\))
Matematycznie zachodzi też:
\(\displaystyle{ Y = \neg (\neg Y)}\) - związek logiki dodatniej i ujemnej
Podstawiając 2Z i 1Z mamy prawo De Morgana dla logiki dodatniej (bo Y):
3Z.
\(\displaystyle{ Y = (p+\neg q)*(\neg p+q) = \neg [(\neg p+\neg q)*(p+q)] = p*q + \neg p*\neg q}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ Y=Y}\)
Podstawiając 3Z i 2Z mamy związek KPN i DPN:
\(\displaystyle{ Y = p*q + \neg p*\neg q = (p+\neg q)*(\neg p+q)}\)
Prawo De Morgana w logice ujemnej (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\)):
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg (Y)}\) - matematyczny związek logiki ujemnej (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\)) i dodatniej (bo \(\displaystyle{ Y}\))
Podstawiając 1Z i 2Z mamy:
4Z.
\(\displaystyle{ \neg Y = (\neg p+\neg q)*(p+q) = \neg [(p+\neg q)*(\neg p+q)] = \neg p*q + p*\neg q}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg Y}\)
Podstawiając 4Z i 1Z mamy związek KPN i DPN:
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg p*q + p*\neg q = (\neg p+\neg q)*(p+q)}\)
Czy wszyscy rozumieją skąd biorą się postaci KPN i DPN?
Podsumowanie:
Logika człowieka i logika zero to logiki totalnie odwrotne, ale równoważne. Jedna z nich jest zbędna.
Oczywiście w kosmos wykopujemy logikę zero, odwrotną do naturalnej logiki człowieka.
Jak wam się podoba?
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Czy matematycy znają prosty algorytm wyznaczania KPN i DPN?
Nie podoba się, ani w tym żadnej nowości, ani żadnej wiedzy. Twa potęga polega tylko na tym, że rozpisujesz i opisujesz po 10 razy to samo. Przy okazji - nie wiem co za idiota nazwał te trywialne własności "Prawami Prosiaczka". Wszystko co tu nam prezentujesz to trywialne zasady logiki matematycznej, które można zapisać o wiele krócej niż te Twoje wypociny.rafal3006 pisze:Sorry że przechodzę na znaczki z technicznej algebry Boole'a, ptaszki mnie męczą, mam słaby wzrok.norwimaj pisze: Tabelki to dobra metoda dla (bardzo) małych formuł. Miałem nadzieję, że rafal3006 zaprezentuje jakiś wielomianowy sposób. Wtedy bym się czegoś nowego nauczył.… no to cie zaskoczę.norwimaj pisze:Nie bądź pyszny, bo Cię zjedzą.rafal3006 pisze: Chodzi mi o konkretne prawo algebry Boole'a które musiałeś zastosować i zastosowałeś, ale go nie znasz.
Ja znam to prawo ...
Nauczę cię tworzyć równania algebry Boole’a z dowolnej tabeli zero-jedynkowej czteroma sposobami, w naturalnej logice człowieka (dwa) i w logice zero (dwa) będącej logiką totalnie odwrotną do naturalnej logiki człowieka, ale równoważną.
Prawa algebry Boole’a których na pewno nie znasz, a które pozwalają tworzyć równania algebry Boole’a z dowolnej tabeli zero-jedynkowej (albo odwrotnie) to prawa Prosiaczka.
I prawo Prosiaczka:
\(\displaystyle{ p=0 \Leftrightarrow \neg p=1}\)
II prawo Prosiaczka:
\(\displaystyle{ p=1 \Leftrightarrow \neg p=0}\)
Pierwsze prawo Prosiaczka wykorzystujemy przy tworzeniu równań algebry Boole’a w logice człowieka, gdzie wszystkie zmienne sprowadzamy do jedynek.
Jeśli \(\displaystyle{ p=0}\) to \(\displaystyle{ \neg p=1}\)
W poziomach wykorzystujemy wtedy definicję spójnika „i”(*):
\(\displaystyle{ Y=p*q}\)
co matematycznie oznacza:
\(\displaystyle{ Y=1 \Leftrightarrow p=1 i q=1}\)
Natomiast w pionach korzystamy ze spójnika „lub”(+):
\(\displaystyle{ Y=p+q}\)
\(\displaystyle{ Y=1 \Leftrightarrow p=1 lub q=1}\)
Drugie prawo Prosiaczka wykorzystujemy przy tworzeniu równań algebry Boole’a w logice zero gdzie wszystkie zmienne sprowadzamy do zera
Jeśli \(\displaystyle{ p=1}\) to \(\displaystyle{ \neg p=0}\)
W poziomach wykorzystujemy tu definicję spójnika „lub”(+) w logice zero:
\(\displaystyle{ Y=p+q}\)
\(\displaystyle{ Y=0 \Leftrightarrow p=0 i q=0}\)
Natomiast w pionach korzystamy ze spójnika „i”(*) w logice zero:
\(\displaystyle{ Y=p*q}\)
\(\displaystyle{ Y=0 \Leftrightarrow p=0}\) lub \(\displaystyle{ q=0}\)
Przy okazji zobaczysz skąd się biorą postaci KPN i DPN.
Oczywiście nie miejsce na forum aby tłumaczyć szczegółowo bardzo prosty podkład matematyczny, nauczę cię jak to robić od czysto inżynierskiej strony.
Ziemianie umieją tworzyć równania algebry Boole’a dla dowolnej tabeli zero-jedynkowej czego dowód znajdziemy w skrypcie.Kod: Zaznacz cały
http://www.math.uni.wroc.pl/~newelski/dydaktyka/wdm-A/skrypt3/skrypt/node3.html
Problem w tym że nie znają podkładu matematycznego dzięki któremu mogą to robić, nie znają praw Prosiaczka … czyli robią „na czuja”?
Logika człowieka
Tworzenie równań logicznych w naturalnej logice człowieka:
Wszystkie zmienne sprowadzamy do jedynek na mocy prawa Prosiaczka:
Jeśli \(\displaystyle{ p=0}\) to \(\displaystyle{ \neg p=1}\)
Weźmy nasz przykład.
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{rcl}
p & q & Y\\
A: 1 & 1 & 1\\
B: 0 & 0 & 1\\
C: 0 & 1 & 0\\
D: 1 & 0 & 0\\
\end{tabular}}\)
Równania algebry Boole’a opisujące poszczególne linie uzyskane metodą.Kod: Zaznacz cały
http://www.math.uni.wroc.pl/~newelski/dydaktyka/wdm-A/skrypt3/skrypt/node3.html
Algorytm:
Jeśli na danej pozycji występuje jedynka to przepisujemy nagłówek tabeli
Jeśli na danej pozycji występuje zero to przepisujemy zanegowany nagłówek tabeli
W poziomie korzystamy ze spójnika „i”(*) natomiast w pionie ze spójnika „lub”(+)
Na mocy tego algorytmu równania opisujące poszczególne linie tabeli to:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{rcll}
p & q & Y\\
A: 1 & 1 & 1 & /Y=p*q \\
B: 0 & 0 & 1 & /Y= \neg p* \neg q \\
C: 0 & 1 & 0 & / \neg Y= \neg p * q\\
D: 1 & 0 & 0 & / \neg Y= p * \neg q\\
\end{tabular}}\)
Stąd mamy dwa równania algebry Boole’a opisujące powyższą tabelę:
1.
Równanie opisujące wynikowe jedynki (wyłącznie linie A i B):
\(\displaystyle{ Y = p*q + \neg p*\neg q}\)
2.
Równanie opisujące wynikowe zera (wyłącznie linie C i D):
\(\displaystyle{ \neg Y=\neg p*q + p*\neg q}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ Y}\) # \(\displaystyle{ \neg Y}\)
gdzie:
# - różne w znaczeniu:
Jeśli \(\displaystyle{ Y=0}\) to \(\displaystyle{ \neg Y=1}\)
Odwrotnie też zachodzi:
Jeśli \(\displaystyle{ \neg Y=1}\) to \(\displaystyle{ Y=0}\)
Stąd mamy prawa Prosiaczka:
\(\displaystyle{ Y=0 \Leftrightarrow \neg Y=1}\)
\(\displaystyle{ Y=1 \Leftrightarrow \neg Y=0}\)
mówiące o związku logiki dodatniej (bo \(\displaystyle{ Y}\)) z logiką ujemną (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\))
Matematycznie zachodzi też:
\(\displaystyle{ Y = \neg (\neg Y)}\) - związek logiki dodatniej i ujemnej
Podstawiając 1 i 2 mamy prawo De Morgana dla logiki dodatniej (bo \(\displaystyle{ Y}\)):
3.
\(\displaystyle{ Y = p*q + \neg p*\neg q = \neg (\neg p*q + p*\neg q) = (p+\neg q)*(\neg p+q)}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ Y=Y}\)
Podstawiając 1 i 3 mamy związek KPN i DPN:
\(\displaystyle{ Y = p*q + \neg p*\neg q = (p+\neg q)*(\neg p+q)}\)
Prawo De Morgana w logice ujemnej (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\)):
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg (Y)}\) - matematyczny związek logiki ujemnej (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\)) i dodatniej (bo \(\displaystyle{ Y}\))
Podstawiając 1 i 2 mamy:
4.
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg p*q + p*\neg q = \neg (p*q + \neg p*\neg q) = (\neg p+\neg q)*(p+q)}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg Y}\)
Podstawiając 2 i 4 mamy związek KPN i DPN:
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg p*q + p*\neg q = (\neg p+\neg q)*(p+q)}\)
Czy wszyscy rozumieją skąd biorą się postaci KPN i DPN?
Logika zero
Tworzenie równań logicznych w logice zero.
W logice zero wszystkie zmienne sprowadzamy do zera korzystając z prawa Prosiaczka:
Jeśli \(\displaystyle{ p=1}\) to \(\displaystyle{ \neg p=0}\)
Weźmy nasz przykład.
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{rcl}
p & q & Y\\
A: 1 & 1 & 1\\
B: 0 & 0 & 1\\
C: 0 & 1 & 0\\
D: 1 & 0 & 0\\
\end{tabular}}\)
Algorytm:
Jeśli na danej pozycji występuje zero to przepisujemy nagłówek tabeli
Jeśli na danej pozycji występuje jedynka to przepisujemy zanegowany nagłówek tabeli
W poziomie korzystamy ze spójnika „lub”(+) natomiast w pionie ze spójnika „i”(*)
Na mocy tego algorytmu równania opisujące poszczególne linie tabeli to:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{rclll}
p & q & Y & \neg Y\\
A: 1 & 1 & 1 & 0 & / \neg Y= \neg p+ \neg q \\
B: 0 & 0 & 1 & 0 & / \neg Y= p + q \\
C: 0 & 1 & 0 & 1 & / Y= p + \neg q\\
D: 1 & 0 & 0 & 1 & / Y= \neg p + q\\
\end{tabular}}\)
Stąd uzyskujemy dwa równania algebry Boole’a opisujące powyższą tabelę.
Równanie logiczne opisujące wyłącznie linie A i B:
1Z:
\(\displaystyle{ \neg Y=(\neg p+\neg q)*(p+q)}\)
Równanie logiczne opisujące wyłącznie linie C i D:
2Z:
\(\displaystyle{ Y=(p+\neg q)*(\neg p+q)}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ Y}\) # \(\displaystyle{ \neg Y}\)
gdzie:
# - różne w znaczeniu:
Jeśli \(\displaystyle{ Y=0}\) to \(\displaystyle{ \neg Y=1}\)
Odwrotnie też zachodzi:
Jeśli \(\displaystyle{ \neg Y=1}\) to \(\displaystyle{ Y=0}\)
Stąd mamy prawa Prosiaczka:
\(\displaystyle{ Y=0 \Leftrightarrow \neg Y=1}\)
\(\displaystyle{ Y=1 \Leftrightarrow \neg Y=0}\)
mówiące o związku logiki dodatniej (bo \(\displaystyle{ Y}\)) z logiką ujemną (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\))
Matematycznie zachodzi też:
\(\displaystyle{ Y = \neg (\neg Y)}\) - związek logiki dodatniej i ujemnej
Podstawiając 2Z i 1Z mamy prawo De Morgana dla logiki dodatniej (bo Y):
3Z.
\(\displaystyle{ Y = (p+\neg q)*(\neg p+q) = \neg [(\neg p+\neg q)*(p+q)] = p*q + \neg p*\neg q}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ Y=Y}\)
Podstawiając 3Z i 2Z mamy związek KPN i DPN:
\(\displaystyle{ Y = p*q + \neg p*\neg q = (p+\neg q)*(\neg p+q)}\)
Prawo De Morgana w logice ujemnej (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\)):
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg (Y)}\) - matematyczny związek logiki ujemnej (bo \(\displaystyle{ \neg Y}\)) i dodatniej (bo \(\displaystyle{ Y}\))
Podstawiając 1Z i 2Z mamy:
4Z.
\(\displaystyle{ \neg Y = (\neg p+\neg q)*(p+q) = \neg [(p+\neg q)*(\neg p+q)] = \neg p*q + p*\neg q}\)
Oczywiście matematycznie zachodzi:
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg Y}\)
Podstawiając 4Z i 1Z mamy związek KPN i DPN:
\(\displaystyle{ \neg Y = \neg p*q + p*\neg q = (\neg p+\neg q)*(p+q)}\)
Czy wszyscy rozumieją skąd biorą się postaci KPN i DPN?
Podsumowanie:
Logika człowieka i logika zero to logiki totalnie odwrotne, ale równoważne. Jedna z nich jest zbędna.
Oczywiście w kosmos wykopujemy logikę zero, odwrotną do naturalnej logiki człowieka.
Jak wam się podoba?