Kalkulator naukowy

hanuer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 lut 2013, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rio

Kalkulator naukowy

Post autor: hanuer »

Witam posiadam kalkulator Casio fx-991ES PLUS
chciałbym dowiedzieć się jak zrobić równanie odwrotne do:
\(\displaystyle{ sin(30)= \frac{1}{2}}\)
żeby z \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) obliczył sin30
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kalkulator naukowy

Post autor: piasek101 »

Co najwyżej wyznaczy kąt - ale funkcji Ci nie poda.

Może masz klawisze : 0,5 .........INV.............sin
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Kalkulator naukowy

Post autor: yorgin »

Może się czepiam... Ale po co używać kalkulatora do wyznaczania \(\displaystyle{ \sin 30^o}\) albo znajdywania kąta, dla którego sinus jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) ? Takie rzeczy odczytuje się z wykresu albo czasem pamięta.

Poza tym, jak masz \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), to obliczenie \(\displaystyle{ \sin 30^o}\) zwróci znów \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kalkulator naukowy

Post autor: piasek101 »

Jak to obliczy to i inne też.
hanuer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 lut 2013, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rio

Kalkulator naukowy

Post autor: hanuer »

piasek101 pisze:Jak to obliczy to i inne też.
Kąt sin30 to przykład...
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Kalkulator naukowy

Post autor: yorgin »

hanuer pisze:
piasek101 pisze:Jak to obliczy to i inne też.
Kąt sin30 to przykład...
Ok, czepiałem się ze względu na podanie kąta, dla którego wartości są znane. Wątpliwości rozwiane
ODPOWIEDZ