instalacja latex'a na phpBB by Przemo
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lipowa Tucholska
- Podziękował: 2 razy
instalacja latex'a na phpBB by Przemo
jak w temacie... instaluję forum dla naszej klasy (ewentualnie szkoły) i chciałbym się poradzić, jak zainstalować LaTex-a na forum phpBB by Przemo (no i ewentualnie dodać przycisk działający jak np. pogrubienie tylko wstawiający "tex" i "/tex")
Edit by Nostry: tu jest wszystko: https://www.matematyka.pl/mimetex/
Edit by Nostry: tu jest wszystko: https://www.matematyka.pl/mimetex/
Ostatnio zmieniony 1 sty 1970, o 01:00 przez Fishman, łącznie zmieniany 2 razy.
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
instalacja latex'a na phpBB by Przemo
mimeTeX to właściwie jeden plik .cgi, który generuje obrazki i wyświetla po wpisaniu odpowiedniej komendy w poście (tagi+kod). LaTeX, oprócz kilku plików na serwerze i folderu na przechowywane obrazki, wymaga instalacji kilku rzeczy w samym serwerze, na którym znajduje się forum. Jak widać mimeTeXa można zainstalować samemu.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lipowa Tucholska
- Podziękował: 2 razy
instalacja latex'a na phpBB by Przemo
powiedzmy jednak, że jestem uparty i mam dostęp do serwera szkolnego, gdzie właśnie ów LaTex miałby się znaleźć... co będzie mi potrzebne by go zainstalować i jak wogóle się za to zabrać?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czeladź
instalacja latex'a na phpBB by Przemo
Ja również dołączam się do prośby. Mam forum dla studentów z mojego roku i takie coś by sie bardzo przydało. Dodam, że jest to forum na serwerze yoyo.pl.
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
instalacja latex'a na phpBB by Przemo
Na yoyo.pl najprawdopodobniej możecie zapomnieć o LaTeXu, jedynie pozostaje mimeTeX.
rtuszyns - wydaje mi się, że instalacja jest "bez żadnych udziwnień", ja tego tu nie instalowałem, jedynie wprowadzałem modyfikację. Można ją znaleźć na forum przemo.org
rtuszyns - wydaje mi się, że instalacja jest "bez żadnych udziwnień", ja tego tu nie instalowałem, jedynie wprowadzałem modyfikację. Można ją znaleźć na forum przemo.org
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czeladź
instalacja latex'a na phpBB by Przemo
Wiem, że do LaTeXu są potrzebne skrypty cgi, których yoyo nie obsługuje. Jednak, gdy przeczytałembolo pisze:Na yoyo.pl najprawdopodobniej możecie zapomnieć o LaTeXu, jedynie pozostaje mimeTeX.
to może da się to zainstalować. Powiedziałeś i mimeTeX'ie, ale ja bym prosił o jakieś szczegółybolo pisze:Z tego co pamiętam chyba dvips, latexrender i imagemagick.
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
instalacja latex'a na phpBB by Przemo
To co wymieniłem to trzeba zainstalować na serwerze, a nie na samym koncie ftp. Na forum przemo.org jest modyfikacja mimeTeX (zawiera wymagany plik .cgi), jak i również sama modyfikacja LaTeX współpracująca z wymienionymi powyżej, wymaganymi elementami.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
instalacja latex'a na phpBB by Przemo
Odświeżam troszkę temat, gdyż na forum przemo.org znalazłem wersję LaTeX dużo mniej wyraźną od tej na forum matematyka.pl i fizyczny.net, a mianowicie np. tutaj będzie:
\(\displaystyle{ \log_{3} ( \frac{\pi^x}{17 x + \sin \beta \tan }) + \sin (\alpha+\beta) \ \mbox{fajnie wyglada}}\)
To na naszym klasowym forum
Chciałbym więc zapytać, skąd mogę pobrać i jakie pliki, aby obrazki generowały się w takiej jakości jak na tym forum?
\(\displaystyle{ \log_{3} ( \frac{\pi^x}{17 x + \sin \beta \tan }) + \sin (\alpha+\beta) \ \mbox{fajnie wyglada}}\)
To na naszym klasowym forum
Chciałbym więc zapytać, skąd mogę pobrać i jakie pliki, aby obrazki generowały się w takiej jakości jak na tym forum?
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krynica Zdrój
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 16 razy
instalacja latex'a na phpBB by Przemo
ja ponownie odświeżam ten temat.. mam pytanie jak wprowadzic latexa na forum, forum jest na mojeforum.pl prosze o jakies wskazówki
instalacja latex'a na phpBB by Przemo
tez sie dolanczam, mam pytanie czy istnieje mozliwosc wprowadzenia wlasnie modyfikacji latexa przez php, a nie ze trzeba wgrywac pliki na server itp ?