Liczby

Awatar użytkownika
Andrzejmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 19 lis 2006, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 13 razy

Liczby

Post autor: Andrzejmm »

Gra polega na tym, że ktoś wymyśla jakąś liczbę a następna osoba znajduje jakieś jej cechy i podaje swoją itd. np. 88 podzielna przez 11 i trzy pierwsze dodatnie, całkowite potęgi liczby 2 czyli 2, 4 , 8 oraz przez 1 i przez 88. Liczbą jest całkowitą dotego itp.

Zaczynam:
312
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Liczby

Post autor: Lorek »

Zaczyna się era gier na forum, ale pobawić zawsze się można
\(\displaystyle{ 312=2^3\cdot 3\cdot 13}\)
dzielników nie chce mi się wypisywać, składa się z 3 pierwszych liczb naturalnych dodatnich. Iloczyn cyfr równy sumie cyfr. Jeżeli pozamienanimy cyfry kolejnością i dodamy wszystkie takie mozliwe liczby to otrzymamy
\(\displaystyle{ 123+132+213+231+312+321=666\cdot 2}\)
jak jeszcze coś wymyslę to dopiszę.
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

Liczby

Post autor: PFloyd »

To teraz Lorek podaj następną ;p
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Liczby

Post autor: Lorek »

No to niech będzie \(\displaystyle{ \sqrt{2}^{\sqrt{2}^2}}\)
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Liczby

Post autor: *Kasia »

Jest to najmniejsza liczba pierwsza, a co za tym idzie jest to liczba rzeczywista, wymierna, całkowita, dodatnia, parzysta i podzielna przez siebie i 1.

72
Awatar użytkownika
e-km
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 8 lut 2006, o 11:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 4 razy

Liczby

Post autor: e-km »

*Kasia pisze:Jest to najmniejsza liczba pierwsza
No nie wiem. a -1 to jak?

\(\displaystyle{ 72 = 66+6}\)
oraz \(\displaystyle{ 6*6*2}\)
Naturalna, całkowita, ładna ^^

/edit: sorry za tego byka z potega ^^

8209
Ostatnio zmieniony 24 mar 2007, o 16:31 przez e-km, łącznie zmieniany 2 razy.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Liczby

Post autor: *Kasia »

\(\displaystyle{ (6\cdot 6)^2=72}\)?

\(\displaystyle{ 90^2+10^2+3^2=8209}\)

245
Awatar użytkownika
Andrzejmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 19 lis 2006, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 13 razy

Liczby

Post autor: Andrzejmm »

\(\displaystyle{ 245=5\cdot{7^{2}}=5^{3}\cdot{2}-5}\)
Liczba całkowita, zlożona.

59780
Dodam tylko, że ma ona pewien zwązek z liczbą 245.
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

Liczby

Post autor: PFloyd »

\(\displaystyle{ 245^2-245}\)


Kolejna - 1729
podpowiem tyle, że jest związana z ciekawą anegdotą która juz była kiedyś przytaczana na forum
Ostatnio zmieniony 24 mar 2007, o 18:49 przez PFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzejmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 19 lis 2006, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 13 razy

Liczby

Post autor: Andrzejmm »

\(\displaystyle{ 1729=10^{3}+9^{3}=12^{3}+1^{3}}\) fajne, fajne

Kolejna:
24393
Awatar użytkownika
Ziom Ziomisław
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: I LO Inowrocław
Pomógł: 20 razy

Liczby

Post autor: Ziom Ziomisław »

\(\displaystyle{ 24393 = 157^{2} - 2^{8}}\)
3 dzieli 24,3,9 i 3
Pozatym ma zdumiewające walory estetyczne
To może skoro już tak koło tej liczby krążymy to ja ją zapodam:
666
Awatar użytkownika
Andrzejmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 19 lis 2006, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 13 razy

Liczby

Post autor: Andrzejmm »

Dodam, że tę moją liczbę można rozłożyć na czynniki będące rozwinęciem \(\displaystyle{ \sqrt{2}=1,41\;\;\;\;\sqrt{3}=1,73}\) po opuszczeniu przecinaka, bo
\(\displaystyle{ 24393=3\cdot{47}\cdot{173}=141\cdot{173}}\)

\(\displaystyle{ 666=111\cdot{6}=2\cdot{9}\cdot{37}=2\cdot{3^{2}}\cdot{37}}\)
Ma wszystkie cyfry jednakie, złożone. Jest wg. Bibli cyfrą antychrysta.
Dzielniki tej liczby są kolejnymi wyrazami ciągu określonego rekurencyjnie:
\(\displaystyle{ \begin{cases}a_{1}=37\\a_{n+1}=a_{n}-\frac{28}{\sqrt{(n+2)}^{1-(-1)^{n+1}}}\end{cases}}\)

[ Dodano: 24 Marzec 2007, 22:08 ]
1647
Ostatnio zmieniony 25 mar 2007, o 15:05 przez Andrzejmm, łącznie zmieniany 3 razy.
niewiadomo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 17 paź 2006, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z nikąd
Podziękował: 7 razy

Liczby

Post autor: niewiadomo »

\(\displaystyle{ 1647=61 3^{3}=44^{2}-17^{2}}\)

91, powiązana jest z 1729
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Liczby

Post autor: max »

\(\displaystyle{ 91 = \frac{1729}{19}}\)

\(\displaystyle{ 163841}\)
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

Liczby

Post autor: PFloyd »

zarówno 163841 jak i liczba zapisana wspak, czyli 148361 to liczby pierwsze

\(\displaystyle{ 6310001000}\)
ODPOWIEDZ