Zapisz swój numer buta i pomnóż przez 5. Do tego dodaj 50.
Całość pomnóż przez 20, a następnie dodaj 1012. Odejmij od tego swój rok urodzenia.
Wyszła 4cyfrowa liczba. Pierwsze dwie cyfry to Twój numer buta a dwie ostatnie to Twój wiek.
Czy da się jakoś wytłumaczyć matematycznie czemu tak wychodzi? Ja nawet to rozpisywałem na literkach zamiast na cyferkach, ale nie wyszło co miało wyjść
Zagadka matematyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Zagadka matematyczne
\(\displaystyle{ x}\) - numer buta
\(\displaystyle{ y}\) - rok urodzenia
\(\displaystyle{ [(5x+50) \cdot 20+1012]-y=...=100x+2012-y}\)
\(\displaystyle{ 2012-y}\) - to wiek
\(\displaystyle{ 100x}\) - to stukrotność numeru buta
\(\displaystyle{ y}\) - rok urodzenia
\(\displaystyle{ [(5x+50) \cdot 20+1012]-y=...=100x+2012-y}\)
\(\displaystyle{ 2012-y}\) - to wiek
\(\displaystyle{ 100x}\) - to stukrotność numeru buta
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Zagadka matematyczne
Urodziłem się w roku 2012 i mój numer buta to 5 i już nie działa (trzycyfrowa liczba) lub w ogóle nie zadziała dla osoby, która urodziła się w roku 1912 .
\(\displaystyle{ x}\)-numer buta
\(\displaystyle{ y}\)-rok urodzenia
Dochodzimy do \(\displaystyle{ 100x+2012-y}\)
Zakładając, że rozmiar \(\displaystyle{ 100>x \ge 10}\) (by liczba była czterocyfrowa) to w wyrażeniu \(\displaystyle{ 100x}\) dwie pierwsze cyfry to istotnie rozmiar buta (oczywiste?), a dwie następne to zera. Teraz \(\displaystyle{ 2012-y}\) jest dwucyfrowe (jakie założenie dla \(\displaystyle{ y}\) by było dwucyfrowe?) i to będzie wiek (zera+coś=coś).
\(\displaystyle{ x}\)-numer buta
\(\displaystyle{ y}\)-rok urodzenia
Dochodzimy do \(\displaystyle{ 100x+2012-y}\)
Zakładając, że rozmiar \(\displaystyle{ 100>x \ge 10}\) (by liczba była czterocyfrowa) to w wyrażeniu \(\displaystyle{ 100x}\) dwie pierwsze cyfry to istotnie rozmiar buta (oczywiste?), a dwie następne to zera. Teraz \(\displaystyle{ 2012-y}\) jest dwucyfrowe (jakie założenie dla \(\displaystyle{ y}\) by było dwucyfrowe?) i to będzie wiek (zera+coś=coś).
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 30 wrz 2012, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: internet
Zagadka matematyczne
\(\displaystyle{ \text{Zagadka śmiało przyjmuje, że numer buta} \in \mathbb{Z}.}\)
Nr buta 5 to przegięcie, ale np 46,5 jest całkiem normalny.
Nr buta 5 to przegięcie, ale np 46,5 jest całkiem normalny.
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Zagadka matematyczne
Dlaczego? Nie zostało napisane, w jakim systemie mamy ten numer wziąć. W systemie brytyjskim czy amerykańskim taki numer jest OK:cjinclnjmo pisze:Nr buta 5 to przegięcie,
JK