Czym się różni inżynier od magistra?
- taka_jedna
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 23 sie 2006, o 14:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Aj em from Poland
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 23 razy
Czym się różni inżynier od magistra?
Mam nadzieję, że to tu powinien być ten temat...
Bardzo mnie ciekawi czym się różnią politechniki od uniwersytetów. Oczywiście nie chodzi mi o cechy wyglądu budynku, tylko o wymagania i ludzi, którzy tam idą. Komu byście polecili uniwersytet, a komu politechnikę?
Bardzo mnie ciekawi czym się różnią politechniki od uniwersytetów. Oczywiście nie chodzi mi o cechy wyglądu budynku, tylko o wymagania i ludzi, którzy tam idą. Komu byście polecili uniwersytet, a komu politechnikę?
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Czym się różni inżynier od magistra?
Jeśli ktoś idzie na studia 3-letnie np. ekonomiczne (Uniwersytet) to osiąga wyzsze wykształcenie z tytuem-licencjat. Na tym samym poziomie studia techniczne (przeważnie) kończą się uzyskaniem tytułu: inżynier. Gdy po takich studiach idziesz na uzupełniające i bronisz napisanej przez siebie pracy - otrzymujesz tytuł magistra.
- taka_jedna
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 23 sie 2006, o 14:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Aj em from Poland
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 23 razy
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Czym się różni inżynier od magistra?
inżynier to jest licencjat na politechnice, czyli krótko mówiąc nic - podobnie jak lic obecnie... a jeżeli chodzi o różnice, to są różnice w podejściu, ale to już się wiąże ze specyfiką uczelni technicznych.
- aikon
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 2 gru 2005, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 48 razy
Czym się różni inżynier od magistra?
Tego to ja bym nie powiedział.taka_jedna pisze:Czyli łatwiej jest zostać inżynierem?
Generalnie inżynier to stopień techniczny i dostaje się go po ukończeniu uczelni technicznej (np. politechniki). A kończąc uniwersytet otrzymuje się tytuł magistra (po studiach 5-letnich). Oczywiście po 5-letnich studiach na uczelni technicznej również można dostać tytuł magistra inżyniera.
A czym się różnią uczelnie techniczne od uniwersytetów to już za dużo by mówić... wszystko zależy od kierunku, ale przeważnie na politechnice przez 2 lata robią z człowieka kalkulator (nieważne czy studiujesz budownictwo czy biotechnologię, przechodzisz przez tą samą matmę), uczą robić rysunki techniczne i wpajają taką podstawową wiedzę "inżynierską".
-
- Użytkownik
- Posty: 588
- Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 4 razy
Czym się różni inżynier od magistra?
Potwierdzamaikon pisze: ale przeważnie na politechnice przez 2 lata robią z człowieka kalkulator .
przykład: robie śniadanie rano i się zastanawiam ile wynosi wartość arcsin dla pewnej liczby
- aikon
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 2 gru 2005, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 48 razy
Czym się różni inżynier od magistra?
Ja ostatnio zauważyłem, że wrocławskie autobusy miejskie nie są kwazistacjonarne - napisy na wyświetlaczach z przodu autobusu pojawiają się wcześniej, niż na wyświetlaczach z tyłu.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Czym się różni inżynier od magistra?
hehe a na infie to pewnie jak w matrixie, przegląda sobie ktoś kod źródłowy światarObO87 pisze:robie śniadanie rano i się zastanawiam ile wynosi wartość arcsin dla pewnej liczby
- taka_jedna
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 23 sie 2006, o 14:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Aj em from Poland
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 23 razy
Czym się różni inżynier od magistra?
Ten arcsin pewnej liczby to obsesja w sensie pozytywnym czy negatywnym? Lub inaczej: Czy politechnika niszczy ludzi, czy raczej dobrze jet być kalkulatorem ?
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Czym się różni inżynier od magistra?
mi tam się podoba , czasem tez mam takie jazdy już teraz [1666 post]
1670 postów
1+6=7+0
1670 postów
1+6=7+0
Ostatnio zmieniony 18 lut 2007, o 16:29 przez Calasilyar, łącznie zmieniany 1 raz.
- aikon
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 2 gru 2005, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 48 razy
Czym się różni inżynier od magistra?
Moja liczba postów (392) też jest charakterystyczna, bo
\(\displaystyle{ \log_{3}9=2}\)
Jak sama widzisz, taka_jedna, politechnika zmienia ludzi....
\(\displaystyle{ \log_{3}9=2}\)
Jak sama widzisz, taka_jedna, politechnika zmienia ludzi....
- taka_jedna
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 23 sie 2006, o 14:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Aj em from Poland
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 23 razy
Czym się różni inżynier od magistra?
A do kogo taka zmiana pasuje? Kto się nadaje na politechnikę, a kto nie?
- aikon
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 2 gru 2005, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 48 razy
Czym się różni inżynier od magistra?
Każdy, kto tylko chce.
Nie matura lecz chęć szczera zrobią z Ciebie inżyniera!
btw., teraz mam 393 posty - liczba palindromiczna, czytana wspak jest taka sama jak czytana normalnie ;P
Nie matura lecz chęć szczera zrobią z Ciebie inżyniera!
btw., teraz mam 393 posty - liczba palindromiczna, czytana wspak jest taka sama jak czytana normalnie ;P
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Czym się różni inżynier od magistra?
Jak skonstatował pewien mój znajomy:taka_jedna pisze:Czy politechnika niszczy ludzi, czy raczej dobrze jet być kalkulatorem ?
MGR INŻ Może G... Robić I Nieźle Żyć
...
a ja i tak idę na uniwerek
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy