zagadka z Audiotele
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 29 maja 2007, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
zagadka z Audiotele
była w TV Audiotele zagadka :
\(\displaystyle{ 7+(6 \cdot 5)-3+(4+18)\cdot 3= ?}\)
i odpowiedź była że to \(\displaystyle{ 761}\) ...
niby proste ale jak tu wychodzi aż \(\displaystyle{ 761}\) ?
Nie dzwoniłem , nie chciało mi się marnować pieniędzy.
\(\displaystyle{ 7+(6 \cdot 5)-3+(4+18)\cdot 3= ?}\)
i odpowiedź była że to \(\displaystyle{ 761}\) ...
niby proste ale jak tu wychodzi aż \(\displaystyle{ 761}\) ?
Nie dzwoniłem , nie chciało mi się marnować pieniędzy.
Ostatnio zmieniony 5 sty 2012, o 15:09 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- pawex9
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 6 gru 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kuj-pom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 28 razy
zagadka z Audiotele
najlepsze z tego wszystkiego jest ostatnia fotka z wynikiem
wiadomo organizatorzy tez musza z czegoś żyć:) a jak żyć panie premierze jak żyć:)
wiadomo organizatorzy tez musza z czegoś żyć:) a jak żyć panie premierze jak żyć:)
zagadka z Audiotele
Witam.
Jestem tu nowy ale sklada sie ze zrobilem zdjecie tej odpowiedzi. A brzmi tak:
\(\displaystyle{ 7+1+10+1+100+1+3+1+18+1+8+100+10+3+2+1+1+50+\\
+50+1+1+1+50+1+5+1+50+1+100+1+5+1+50+1+1+\\
+1+1+5+1+1+1+1+1+1+7+50+1+50+1+1=761}\)
Nie wiem skad to sie wzielo, ale mniemam ze znajdzie sie ktos madrzejszy ode mnie. Jesli nie to chociaz prosze o podanie poprawnej odpowiedzi(jesli jest inna niz podana) albo logicznego wyjasnienia tejze. Zabawne jest to ze w rownaniu wystepuje znak "-" a w rozwiazaniu nigdzie go nie ma.
Przepraszam za brak polskich liter, ale klepie z zza granicy i nie mam polskojezycznej klawiatury.
Pozdrawiam
Jestem tu nowy ale sklada sie ze zrobilem zdjecie tej odpowiedzi. A brzmi tak:
\(\displaystyle{ 7+1+10+1+100+1+3+1+18+1+8+100+10+3+2+1+1+50+\\
+50+1+1+1+50+1+5+1+50+1+100+1+5+1+50+1+1+\\
+1+1+5+1+1+1+1+1+1+7+50+1+50+1+1=761}\)
Nie wiem skad to sie wzielo, ale mniemam ze znajdzie sie ktos madrzejszy ode mnie. Jesli nie to chociaz prosze o podanie poprawnej odpowiedzi(jesli jest inna niz podana) albo logicznego wyjasnienia tejze. Zabawne jest to ze w rownaniu wystepuje znak "-" a w rozwiazaniu nigdzie go nie ma.
Przepraszam za brak polskich liter, ale klepie z zza granicy i nie mam polskojezycznej klawiatury.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 6 sty 2012, o 00:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wyrażeń matematycznych. Łam długie linie.
Powód: Używaj LaTeXa do wyrażeń matematycznych. Łam długie linie.
zagadka z Audiotele
Skoro nie wyjdzie tyle to ile powinno byc? 100? Szlag mnie trafia jak widze takie nabijanie ludzi w butelke. Trzebaby pociagnac kogos za takie cos do odpowiedzialnosci, nie uwazacie?pawex9 pisze:napewno to nie wyjdzie 761
-
- Administrator
- Posty: 34276
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
zagadka z Audiotele
Było już kilka razy...pawex9 pisze:na pewno to nie wyjdzie 761
Zauważ, jakie jest polecenie: Dodaj wszystkie liczby na obrazku.
JK
zagadka z Audiotele
To nie chodzi o moje zmartwienia tylko o zwykla ludzka uczciwosc. I oczywiscie zglosze do UOKiK, a jakze.miki999 pisze:Nie masz w życiu innych zmartwień? Zgłoś to do rzecznika praw konsumenta jak czujesz się oszukany.
-
- Administrator
- Posty: 34276
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
zagadka z Audiotele
Tyle, że nic nie wskórasz, bo te liczby tam są... Np. \(\displaystyle{ +}\) to dwie kreski, jak na nie osobno popatrzysz, to masz dwie rzymskie jedynki, ponadto jak popatrzysz pod kątem, to masz też X, czyli \(\displaystyle{ 10}\). Nawias to C, czyli \(\displaystyle{ 100}\) itd.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 sty 2012, o 23:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
zagadka z Audiotele
W ten sposób można się doszukiwać liczb praktycznie w nieskończoność, np.:
Pozioma kreska od plusa i jeden z punktów należących do zbioru punktów tworzących nawias za tym plusem (albo liczby przed, zależy czy patrzymy tak, czy do góry nogami), dadzą nam \(\displaystyle{ 1}\) zapisane w alfabecie Morse`a (zapis skrócony).
Podobnie, każdy punkt położony w górnej części obrazka, jest liczbą \(\displaystyle{ 1}\) w alfabecie Braile`a. O takich punktach dających jedynkę, możemy powiedzieć, że jest ich nieskończenie wiele, bo przecież gdyby to wszystko rysowali o grubości 1 punktu, to nic byśmy nie widzieli, zatem punktów jest więcej, a ponieważ między każdymi dwoma punktami można poprowadzić odcinek i środek tego odcinka będzie kolejnym punktem, różnym od tamtych dwóch, to punktów jest nieskończenie wiele.
Zatem suma nie wynosi \(\displaystyle{ 761}\), lecz \(\displaystyle{ +\infty}\).
Morał z tej historii, jest krótki i niektórym znany: twórcy telegier, zapamiętajcie sobie wreszcie, że
,,Z matematyką nie zadzieramy.``.
Pozioma kreska od plusa i jeden z punktów należących do zbioru punktów tworzących nawias za tym plusem (albo liczby przed, zależy czy patrzymy tak, czy do góry nogami), dadzą nam \(\displaystyle{ 1}\) zapisane w alfabecie Morse`a (zapis skrócony).
Podobnie, każdy punkt położony w górnej części obrazka, jest liczbą \(\displaystyle{ 1}\) w alfabecie Braile`a. O takich punktach dających jedynkę, możemy powiedzieć, że jest ich nieskończenie wiele, bo przecież gdyby to wszystko rysowali o grubości 1 punktu, to nic byśmy nie widzieli, zatem punktów jest więcej, a ponieważ między każdymi dwoma punktami można poprowadzić odcinek i środek tego odcinka będzie kolejnym punktem, różnym od tamtych dwóch, to punktów jest nieskończenie wiele.
Zatem suma nie wynosi \(\displaystyle{ 761}\), lecz \(\displaystyle{ +\infty}\).
Morał z tej historii, jest krótki i niektórym znany: twórcy telegier, zapamiętajcie sobie wreszcie, że
,,Z matematyką nie zadzieramy.``.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
zagadka z Audiotele
Sory, ale to już jest totalne czepianie się na siłę. Telegry mają swoją specyfikę, albo grasz i się przyzwyczajasz, albo nie. Nikt ci nie każe.