Projekty matematyczne na platformie BOINC

kerebob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Projekty matematyczne na platformie BOINC

Post autor: kerebob »

Platforma obliczeń rozproszonych BOINC pewnie nie jest wszystkim znana, ale nie będę jej tu przybliżał. Wszystkiego możecie się dowiedzieć ze strony

Kod: Zaznacz cały

http://www.boincatpoland.org
.

Chciałem zaś poinformować, że powstało kilka projektów poświęconych zagadnieniom matematycznym. Są nimi:
Rectilinear Crossing Number - szuka najmniejszej liczby przecięć prostych łączących n punktów,

Kod: Zaznacz cały

http://www.boincatpoland.org
walczy w nim teraz o 1. miejsce na świecie
Riesel Sieve - związany z liczbami pierwszymi
PrimeGrid - szuka bliźniaczych liczb pierwszych
ABC@home - poświęcony hipotezie ABC (nowiutki - działa od początku stycznia 2007)
Sztaki Desktop Grid - zajmujący się zagadnieniami uogólnionych systemów dwójkowych

O wszystkich projektach można się dowiedzieć więcej ze strony drużyny [url=http://www.boincatpoland.org]BOINC@Poland[/url] i jej [url=http://www.boincatpoland.org/modules.php?name=Forums]forum[/url].

Oczywiście jest też wiele ciekawych projektów niezwiązanych z matematyką. Zachęcam wszystkich do przyłączenia się i pomaganiu w rozwoju światowej nauki, wykorzystując moc obliczeniową waszych komputerów!!!

Gorąco zapraszam na stronę [url]http://www.boincatpoland.org[/url]
ODPOWIEDZ