Opis słowny w dowodzeniu

da_vu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 4 wrz 2011, o 15:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siemianowice Śl.
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Opis słowny w dowodzeniu

Post autor: da_vu »

Chodzi mi o dowodzenie w matematyce. Czy oprócz obliczeń potrzebny jest opis słowny ? Czy wystarczą tylko same obliczenia ?
miodzio1988

Opis słowny w dowodzeniu

Post autor: miodzio1988 »

zalezy od dowodu. Ale czasem opis slowny sie przydaje
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Opis słowny w dowodzeniu

Post autor: miki999 »

Jeżeli są dla wszystkich jasne, to wystarczą.
Na maturze nie wiem.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

Opis słowny w dowodzeniu

Post autor: Frey »

miodzio1988 pisze:zalezy od dowodu. Ale czasem opis slowny sie przydaje
Dokładnie to zależy. Ja pisałem czasem sam opis słowny i to nie wystarczało
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Opis słowny w dowodzeniu

Post autor: lukasz1804 »

Opis słowny przydaje się z pewnością, gdy wykonujemy w obliczeniach złożone operacje. Dla przykładu rozwiązując niektóre typy nierówności (takie jak \(\displaystyle{ \sqrt{x}<x-1}\)) warto rozważyć przypadki (po uwzględnieniu dziedziny), bo np. dla \(\displaystyle{ x\in\langle 0,1\rangle}\) nierówność jest sprzeczna - i możemy to zauważyć wprost: lewa strona ma wartość nieujemną, a prawa ujemną. Wystarczy odtąd ograniczyć się do przypadku \(\displaystyle{ x>1}\).

Natomiast tam gdzie jasne są sposoby wnioskowania i kolejne obliczenia, nie ma potrzeby umieszczać dodatkowych opisów, choć z drugiej strony utwierdzają one czytelnika co do poprawności użytej przez autora metody lub też pozwalają łatwiej znaleźć błędy w rozumowaniu autora.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Opis słowny w dowodzeniu

Post autor: Jan Kraszewski »

A ja nie znoszę dowodów bez śladu komentarza - to fatalne przyzwyczajenie studenci wynoszą niestety ze szkoły...

JK
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Opis słowny w dowodzeniu

Post autor: yorgin »

Opisy słowne są według mnie niezbędne. Zwiększają przede wszystkim czytelność prowadzonego dowodu. Koszmarnie czyta się same znaczki, niektórych wręcz zniechęca do czytania takiego dowodu.

Poza czytelnością poprawia rozumienie samego dowodu. Choć z tym bywa różnie, przede wszystkim zależy to od obycia się z dziedziną.


Dla przykładu:
Tw. W grupie \(\displaystyle{ (G,d)}\) element neutralny działania \(\displaystyle{ d}\) jest jedyny.

Dowód 1. (brak opisu słownego)
\(\displaystyle{ e'=d(e,e')=d(e',e)=e\qquad\qquad\blacksquare}\)

Dowód 2.
Załóżmy, że istnieją dwa elementy neutralne \(\displaystyle{ e\neq e'}\). Wtedy z definicji elementu neutralnego
\(\displaystyle{ e'=d(e,e')=d(e',e)=e}\) co przeczy założeniu,
a zatem \(\displaystyle{ e'=e \qquad\qquad\blacksquare}\)
ODPOWIEDZ