Ogórki

Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Ogórki

Post autor: Undre »

Ostatnio usiadłem nad pewnym zadaniem tekstowym :

" W sklepie jest 500 kg ogórków. Statystyczny ogórek składa się w 99 % z wody zaś 1% stanowi jego ( że tak to ujmę ) masa naturalna. Następnego dnia ( po lekkim odleżeniu sie ogórków ) zmianie ulega skład procentowy ogórka - mamy teraz 98 % wody a masa stanowi 2 %. Policz zmianę masy całkowitej ogórków "

Zadanie jest proste ... ale fakt przerażający - jeśli założymy że kilo ogórków kosztuje 2 złote to pomyślmy tylko ile jesteśmy w plecy następnego dnia ( lepiej je szybko jeść ) ...

A z drugiej strony to od razu widać czemu ogórki w supermarketach są tak napompowane wodą - zastanwócie sie co kupujecie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pl2619
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 12 paź 2004, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Ogórki

Post autor: pl2619 »

szpko i tak nie rozumiem
gvalch'ca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 7 paź 2004, o 20:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Pomógł: 4 razy

Ogórki

Post autor: gvalch'ca »

Faaajne zadanko .... Ale chyba z aż taką utratą masy to przesada?
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

Ogórki

Post autor: Elvis »

Proste? Ja jakoś nie widzę rozwiązania.
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1361
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Ogórki

Post autor: Nostry »

szukamy ubytku wody.
o- sucha masa ogórka
w1- woda w ogórku 1-go dnia
w2- w.w.o. 2-go dnia
x- masa ogórków 2-go dnia

o=1%*500kg=5kg (czyli te pół tony ogórków po osuszeniu da nam marne 5 kilo!)
w1=500-5=455kg

o=2%*x
5=2%*x
x=5*100/2=250kg (czyli o połowe mniej!)
w2=250-5=245

d(w)=455-245=210kg
gvalch'ca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 7 paź 2004, o 20:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Pomógł: 4 razy

Ogórki

Post autor: gvalch'ca »

Nostry pisze: w1=500-5=455kg
Ekhem.... chyba tam jest malutki błąd
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1361
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Ogórki

Post autor: Nostry »

istotnie Ale liczy się idea
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Ogórki

Post autor: Undre »

gvalch'ca szczerze Ci powiem że w sumie to mi się to też wydawało ekstremalne no ale tak pewnego dnia jak do marketu pojechałem, mówie matce "weź ogórka" ... kupiliśmy i do domq ... biore nóż i go kroje a tu mi normalnie woda sie na nim skrapla ;D

tzn osobiście uważam że tutaj jest przegięcie - masa ogórkowa jedna setna to chyba zbyt ekstremalne dane ale ogólnie na to patrząc to fakt faktem przyznaje że ciągle gdzieś wode ładują żeby cięższe było .... szynka jest taka że czasem qrde wprost nic tylko suszyć plasterki .... w ogóle szkoda gadać .....

niemniej pozdrawiam ( zwłaszcza miłośników ogórków :D )
ODPOWIEDZ