Mnożenie przez zero
Mnożenie przez zero
Jeden razy zero równa się zero, a jabłuszko razy zero też równa się zero.
I tu pojawia się problem, co się stało z jabłuszkiem. Po lewej stronie równania
jabłuszko jest, po prawej go nie ma. Przeszło do antymaterii, wszechświata
alternatywnego, czy ktoś je zjadł. Absolutnie i kategorycznie nie! ja się nie
zgadzam. Jabłuszko nie ma prawa zaniknąć. Dlatego jeden razy zero równa się
jeden. A mnożenie przez zero jest tak samo niebezpieczne jak dzielenie.
Takie jest moje zdanie.
I tu pojawia się problem, co się stało z jabłuszkiem. Po lewej stronie równania
jabłuszko jest, po prawej go nie ma. Przeszło do antymaterii, wszechświata
alternatywnego, czy ktoś je zjadł. Absolutnie i kategorycznie nie! ja się nie
zgadzam. Jabłuszko nie ma prawa zaniknąć. Dlatego jeden razy zero równa się
jeden. A mnożenie przez zero jest tak samo niebezpieczne jak dzielenie.
Takie jest moje zdanie.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2011, o 20:38 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Mnożenie przez zero
Możesz nakręcić filmik jak mnożysz to jabłuszko przez zero?a jabłuszko razy zero też równa się zero.
- Erurikku
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 46 razy
Mnożenie przez zero
iloczyn dwóch liczb naturalnych a,b definiuje się jako b-krotna sumę a:
\(\displaystyle{ a \cdot b = a + a + ... + a}\) (gdzie liczba tych a to b).
Więc jeśli a jest 0, to 0 + 0 + 0 + ..... + 0 = 0
A jeśli b jest 0, to dodajemy daną liczbę 0 razy do siebie - co daję wynik 0.
\(\displaystyle{ a \cdot b = a + a + ... + a}\) (gdzie liczba tych a to b).
Więc jeśli a jest 0, to 0 + 0 + 0 + ..... + 0 = 0
A jeśli b jest 0, to dodajemy daną liczbę 0 razy do siebie - co daję wynik 0.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Mnożenie przez zero
W równaniach owszem, dlatego przy rozwiązywaniu równań nie mnożymy stronami przez 0A mnożenie przez zero jest tak samo niebezpieczne jak dzielenie.
Swoją drogą ciekawi mnie ile wynosi jabłko do kwadratu
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Mnożenie przez zero
mmmmmm....powiało sezonem ogórkowym
To jeszcze bym poprosił o odpowiedź na pytanie ile to jest jabłko + gruszka? oraz trudniejsze jabłko*gruszka? Bo takie banały jak jabłko do kwadratu* to tylko pyzol może nie wiedzieć
*) - jabłko do kwadratu to taki wynik, który po spierwiastkowaniu daje jabłko
To jeszcze bym poprosił o odpowiedź na pytanie ile to jest jabłko + gruszka? oraz trudniejsze jabłko*gruszka? Bo takie banały jak jabłko do kwadratu* to tylko pyzol może nie wiedzieć
*) - jabłko do kwadratu to taki wynik, który po spierwiastkowaniu daje jabłko
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Mnożenie przez zero
Zanihilowało z idealnym antyjabłuszkiem. Jak masz czas, to przeprowadź eksperyment, czy pomnożenie antyjabłuszka przez zero też da ten sam efektaczyz446 pisze:Jeden razy zero równa się zero, a jabłuszko razy zero też równa się zero.
I tu pojawia się problem, co się stało z jabłuszkiem.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Mnożenie przez zero
Inkwizytor, wiesz forum jest po to, żeby się czegoś też nauczyć. Nie spodziewałem się, że ten problem ma tak trywialne i przejrzyste rozwiązanie. Od razu narzucił mi się problem kwadratury koła, no i to mnie zmyliło. Ale dzięki za odpowiedź teraz już wiem
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Mnożenie przez zero
No ma się rozumieć. W końcu nie bez kozery stare słowiańskie przysłowie mowi "niedaleko pada antyjabłko od antyjabłoni".abc666 pisze:Hmm a anty-jabłuszka rosną na anty-jabłonkach?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10211
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2359 razy
Mnożenie przez zero
No, nie wiem. Moim zdaniem, jeśli \(\displaystyle{ *}\) będzie jabłkiem, to \(\displaystyle{ \sqrt{*^2}}\) jest zbiorem dwuelementowym \(\displaystyle{ \{ *, -* \}}\) tzn. \(\displaystyle{ \left\{ \text{jabłko, minus jabłko} \right\}}\) ^^Inkwizytor pisze:*) - jabłko do kwadratu to taki wynik, który po spierwiastkowaniu daje jabłko
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Mnożenie przez zero
A ja myslałem że jabłka to produkty naturalneDasio11 pisze:No, nie wiem. Moim zdaniem, jeśli \(\displaystyle{ *}\) będzie jabłkiem, to \(\displaystyle{ \sqrt{*^2}}\) jest zbiorem dwuelementowym \(\displaystyle{ \{ *, -* \}}\) tzn. \(\displaystyle{ \left\{ \text{jabłko, minus jabłko} \right\}}\) ^^Inkwizytor pisze:*) - jabłko do kwadratu to taki wynik, który po spierwiastkowaniu daje jabłko
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Mnożenie przez zero
Zastanawiam się co będzie przestrzenią dla jabłek: sad, skrzynka, magazyn, targ?
W tym kontekście ciekawie zapowiada się szukanie bazy i jądra
W tym kontekście ciekawie zapowiada się szukanie bazy i jądra