Jaki kalkulator na Finanse i Rachunkowość?
Jaki kalkulator na Finanse i Rachunkowość?
Potrzebuje kalklulator na studia - FiR.
Teraz przyda mi sie on głównie na statystyke, potem na matematyke finansową. W tej chwili mam Vectora CS-103
Zamierzam kupić CASIO FX-991ES a dokładniej nową wersje PLUS
... nge_view=1
Warto? Ta wersja na 2010, która jest trak rozchwytywana na allegro ma dziwne przyciski, w tej chwili nie jestem w stanie ocenić czy są ok. Może ktoś coś poradzić?
Teraz przyda mi sie on głównie na statystyke, potem na matematyke finansową. W tej chwili mam Vectora CS-103
Zamierzam kupić CASIO FX-991ES a dokładniej nową wersje PLUS
... nge_view=1
Warto? Ta wersja na 2010, która jest trak rozchwytywana na allegro ma dziwne przyciski, w tej chwili nie jestem w stanie ocenić czy są ok. Może ktoś coś poradzić?
Jaki kalkulator na Finanse i Rachunkowość?
Używam CASIO od mniej więcej 10 lat (tego samego) i chwalę sobie w zastosowaniach statystycznych. Te rzeczy się nie zmieniają - polecam więc CASIO.
Jaki kalkulator na Finanse i Rachunkowość?
Dzięki, ale jaki dokładniej. W 991 mam chyba dodatkowo całkowanie (przyda sie na matematyce finansowej).
I pytanie czy ta starsza wersja czy nowsza PLUS? Linki są podane wyżej.
I pytanie czy ta starsza wersja czy nowsza PLUS? Linki są podane wyżej.
Jaki kalkulator na Finanse i Rachunkowość?
Nie wiem jaka wersja - teraz sa nowsze, ale na pewno to się istotnie nie różni od mojego. Myślę, że to sprawa drugorzędna: mój to CFX 9850 czy coś podobnego
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Jaki kalkulator na Finanse i Rachunkowość?
Możesz popatrzeć też na Casio fx-570ES (PLUS?). Jest to odpowiednik, tyle że bez zasilania z panelu słonecznego (czy jak to się tam zwie). Może być nieco tańszy.
Odnośnie decyzji czy brać starszą czy nowszą wersję, to chyba jest to bez różnicy. Patrząc na wygląd mi się osobiście podoba starsza, ale jeżeli nowsza kosztuje parę zł więcej i być może coś w niej poprawili, to czemu nie?
Wbrew pozorom z całkowania kalkulatorem i innych bajerów rzadko się korzysta. Co najwyżej przekształcenia algebraiczne+ liczby zespolone (przynajmniej w moim przypadku).
Jeżeli studia to finanse i rachunkowość, to o całkach szybko zapomnisz.
Pozdrawiam.
Odnośnie decyzji czy brać starszą czy nowszą wersję, to chyba jest to bez różnicy. Patrząc na wygląd mi się osobiście podoba starsza, ale jeżeli nowsza kosztuje parę zł więcej i być może coś w niej poprawili, to czemu nie?
Wbrew pozorom z całkowania kalkulatorem i innych bajerów rzadko się korzysta. Co najwyżej przekształcenia algebraiczne+ liczby zespolone (przynajmniej w moim przypadku).
Jeżeli studia to finanse i rachunkowość, to o całkach szybko zapomnisz.
Pozdrawiam.
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Jaki kalkulator na Finanse i Rachunkowość?
Rozbawił mnie ten post I to bardzo. Całkowanie w matematyce finansowej.... buahaha Czegoś takiego się nie uświadcza. Na FiR wystarczy zwykły kalkulator, to nie ma jakiś super zadań o niesmaowitych narzedziach matematycznych, a nawet jeśli są to są uproszczone i gotowe do użytku.robert723 pisze:Dzięki, ale jaki dokładniej. W 991 mam chyba dodatkowo całkowanie (przyda sie na matematyce finansowej).
Jaki kalkulator na Finanse i Rachunkowość?
Ja dość często całkuję (tu kamyczek do ogródka Frey-a - nie na statystyce ), żeby wynik sprawdzić, gdy bardziej skomplikowany przykład ze studentami przerabiam. Statystyka też, choć ostatnio noszę netbooka na zajęcia. I zwykłe liczenie, bo w CASIO jest super edycja wyrażeń i logiczne ich wpisywanie.miki999 pisze:Wbrew pozorom z całkowania kalkulatorem i innych bajerów rzadko się używa. Co najwyżej przekształcenia algebraiczne+ liczby zespolone (przynajmniej w moim przypadku).
Bo co robią inne "kalkulatory"? \(\displaystyle{ 2+3\cdot 5=17}\) no nie?
Naciskamy \(\displaystyle{ 2+3*}\) wyskakuje \(\displaystyle{ 5}\), potem piszemy \(\displaystyle{ 5}\) i wychodzi... oczywiście \(\displaystyle{ 25}\). NIe cierpię takich pseudoliczydeł.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Jaki kalkulator na Finanse i Rachunkowość?
Dlatego oprócz wyświetlania ułamków dla mnie to jest istota tego kalkulatoraBo co robią inne "kalkulatory"?
Co do całek, to niestety łatwo zawiesić taki kalkulator. Kiedyś nawet w ramach testu zostawiłem na 2 dni w stanie nieustalonym żeby sobie liczył coś tam, ale niestety nie podołał.
Jaki kalkulator na Finanse i Rachunkowość?
Pozwolę sobie, bo to Hyde Park
Sparafrazuję pewien film: bo to trudna całka była.Co do całek, to niestety łatwo zawiesić taki kalkulator. Kiedyś nawet w ramach testu zostawiłem na 2 dni w stanie nieustalonym żeby sobie liczył coś tam, ale niestety nie podołał.
Jaki kalkulator na Finanse i Rachunkowość?
Panowie, bo odbiegamy od tematu. Jaki model bedzie dobry dla ekonomisty? 99es czy 570es? Głownie chodzi o dobrą statystyke, nie wiem co bedzie na poźniejszych semestrach...
Jaki kalkulator na Finanse i Rachunkowość?
Czyli Panowie krótka piłka, czy wystarczy mi ten ... 22067.html
a może lepiej ten:
... 31596.html
czy inne?
Studia trwają 5 lat, wiec nie wiem, moze sie przyda, z drugiej strony po co przepłacać... KTÓRY?
a może lepiej ten:
... 31596.html
czy inne?
Studia trwają 5 lat, wiec nie wiem, moze sie przyda, z drugiej strony po co przepłacać... KTÓRY?
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Jaki kalkulator na Finanse i Rachunkowość?
Zatem tak. Kalkulator ten tańszy wystarczy Ci w 100%, lecz jeśli chcesz mieć "szpanerski" kalkulator z całkami... no to wiadomo trzeba wziąć ten drugi.
PS: Studia może i mogą trwać 5 lat, ale kalkulatora nie kupuje się na całe życia. Za jakiś czas kupisz sobie inny jeśli będziesz miał potrzebę.
PS: Studia może i mogą trwać 5 lat, ale kalkulatora nie kupuje się na całe życia. Za jakiś czas kupisz sobie inny jeśli będziesz miał potrzebę.
-
- Posty: 0
- Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Jaki kalkulator na Finanse i Rachunkowość?
ja używam od niedawna do wszystkich obliczeń w pracy niekoniecznie Finanse i Rachunkowość model Sharp EL-W506 i uważam że jest rewelacyjny pokuszę się nawet o stwierdzenie że lepszy od casio