Napis na torcie

Rupi
Posty: 0
Rejestracja: 13 gru 2010, o 06:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno

Napis na torcie

Post autor: Rupi »

Witam, was serdecznie - jako, ze jest to moj pierwszy post to chcialem sie przywitac. Mój problem jest taki... moja koleżanka dzisiaj będzie miała urodziny 19. Jako, że piekę jej tort to chciałbym, żeby był wyjątkowy... Głównie chodzi mi o napis na nim. Jeżeli byłaby taka możliwość to prosiłbym was o zrobienie jakiegoś działania matematycznego (skomplikowanego [ koleżanka studiuje matematyke]) z którego niejednoznacznie będzie wynikało że =19. Byłbym wdzięczny za pomoc. Btw. jeżeli to zły dział to przepraszam bardzo... Liczę na waszą pomoc .
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Napis na torcie

Post autor: smigol »

bolo pisze:\(\displaystyle{ \frac{19 \pi\prod\limits_{k=1}^{\infty}\left(\frac{n^{2}}{4n^{2}-1}\right)\lim\limits_{x\to 1}\left(\frac{\partial}{\partial x}\left(\int\limits_{0}^{x}\left(\sum\limits_{k=1}^{n}k^{\left(\lim\limits_{n\to\infty}\frac{4}{\pi(2n+1)}\left(\frac{(2n)!}{(2n-1)!}\right)^{2}\right)}t^{k-1}\right)\mbox{d}t\right)\right)}{\left(\int\limits_{0}^{\infty}e^{-x^{2}}\mbox{d}x\right)^{2}\sum\limits_{k=1}^{n}k^{2}\lim\limits_{n\to\infty}n\sin(2\pi en!)}=19}\)
Aczkolwiek sądzę, że tego nie zmieścisz. Może coś w stylu: \(\displaystyle{ 19 \cdot \left( e^{\pi i}\right)}\)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Napis na torcie

Post autor: Inkwizytor »

smigol pisze: Aczkolwiek sądzę, że tego nie zmieścisz. Może coś w stylu: \(\displaystyle{ 19 \cdot \left( e^{\pi i}\right)}\)
Raczej: \(\displaystyle{ -2 + \sum_{n=1}^{6} \left( e^{\pi i} \cdot (-1)^{2n+1} \cdot n \right)}\) -- 13 gru 2010, o 10:24 --wersja rozwinięta trochę

\(\displaystyle{ -sin^2x-cos^2x -tgx \cdot ctgx + \sum_{n=1}^{6} \left( e^{\pi i} \cdot (-1)^{2n+1} \cdot n \right)}\)
ODPOWIEDZ