Czy wolfram może się mylić

jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Czy wolfram może się mylić

Post autor: jarek4700 »

No właśnie. Ostatnio rozwiązywałem sobie zadanie z liczb zespolonych: \(\displaystyle{ arg(\frac{z+2i+1}{z+1})=\frac{\pi}{2}}\). Mi wyszedł półokrąg: \(\displaystyle{ \begin{cases}(x+1)^{2}+(y+1)^{2}=1\\x>-1 \end{cases}}\).
A wolfram podaje jeden punkt: \(\displaystyle{ z=-i}\). Nie mogąc znaleźć błedu w swoim rozwiązaniu stwierdziłem że może wolfram się myli. No to wybrałem sobie punkt ze swojego półokregu: \(\displaystyle{ (-1+\frac{\sqrt{2}}{2})+(-1+\frac{\sqrt{2}}{2})i}\). Wstawiam do początkowego równania w miejsce z. Result: True. Jaka może być przyczyna tego?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Czy wolfram może się mylić

Post autor: smigol »

Może złą formułę wpisałeś?
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Czy wolfram może się mylić

Post autor: tkrass »

Na zeszłorocznej OF było cośtam do przecałkowania. Wszyscy wpisali w wolframa i wyszło 0, tylko jedna osoba sama całkowała i ona miała rację.
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Czy wolfram może się mylić

Post autor: jarek4700 »





Zrobiłem jeszcze jedno zadanie: \(\displaystyle{ ||z-i|-i|=2}\). Mi wychodzi okrąg o środku \(\displaystyle{ (0,1)}\) i promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\). Wolfram wypluwa tylko dwa punkty. Więc podstawiam za z: \(\displaystyle{ (1+\sqrt{3})i}\) (tego akurat nie ma wśród tych dwóch) i okazuje się że równanie jest prawdziwe.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Czy wolfram może się mylić

Post autor: luka52 »

Wstaw "plot" przed wyrażeniem, tj. ... 9%3Dpi%2F2 , .
ODPOWIEDZ