Patriotyzm ... walka przyszłości ...

Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Patriotyzm ... walka przyszłości ...

Post autor: Zlodiej »

Margaretta pisze:Jesteście patriotami?=o Walczylibyście w walkach o Polskę, gdyby z góry skazane byłby na porażki?=o a umielibyscie zabijać?=|

pozdrawiam=)

(dobra wiem ze nie na temat ..=| )
Ciekawy temat poruszyłaś ... teraz juz bedzie zgodnie z topiciem ....


No ja bym był w stanie ... tylko tez nie każdego .. do wielu narodów czy krajów nic nie mam wręcz przeciwnie podziwiam ich i jakos nie bardzo na wojenke z nimi ale jeśli chodzi o to ktore nie lubie ... Francja Anglia Niemcy USA . to nie ma problemu od lat dajemy sie jak to polacy ponizać i nasi politycy podlizują sie tym krajom (bardzo grzecznie mowiac ) mam dosć czegoś takiego i trzebabyłoby skopać im tzw tylki zeby pokazac wreszcie ze Polak potrafii i zeby wreszcie nie traktowano nas jako ludzi 3ciej kategorii...

To ze pewnei w zyciu tak nie bedzie bo Polska jest supersojusznikiem zachodu to inna sprawa ...

A tak na serio to kolejna wojna światowa raczej nie bedzie tak wyglądała jak wczesniejsze.... ktoś zapewne zacznie od bombki atomowej czy czegos nowego mocniejszego i tak to sie skonczy w imie dobra obywateli i narodu bedzie sie niszczyło dziesiatki miast i dziesiatki milionow ludzi bo polityki dwoch bloków krajów są skierowane przeciwko sobie i nie nawidzą siebie na wzajem ...

Ehh ale głupoty ... Słabe natchnienie ale moje myśli są coś koło tego ...
Awatar użytkownika
Tomasz B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 312
Rejestracja: 1 lis 2004, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik

Patriotyzm ... walka przyszłości ...

Post autor: Tomasz B »

Nasi pradziadkowie walczyli podczas II wojny i z góry byli skazani na porażke a jednak podjeli wyzwanie do nierównej walki za ojczyzne.
Oni gineli, wszyscy cierpieli... i ... jak dziękujemy za ich walke ?
Chaos w wyższych sferach spadamy coraz niżej a wciskają kit że bedzie lepiej.. za niedługo biedniejsi z nas nie będą mieli na chleb bo wszytko pojdzie na opłaty i wygórowane podadtki za wszytko... ...
gnicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 507
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ???

Patriotyzm ... walka przyszłości ...

Post autor: gnicz »

tomasz_b pisze:... spadamy coraz niżej ...
Nizej? Nie powiedzialbym. Slyszales o jakims przypadku w historii ludzkosci gdzie panstwo sie cofa? Bo ja nie. Chyba to jednak prawda ze Polacy najchetniej narzekaja.

Pozdrawiam, GNicz
Awatar użytkownika
Tomasz B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 312
Rejestracja: 1 lis 2004, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik

Patriotyzm ... walka przyszłości ...

Post autor: Tomasz B »

z tym spadamy coraz niżej miałem na myśli niektóre sfery poliytczne i moralne... nie jak nasz naród jako całość...
gnicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 507
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ???

Patriotyzm ... walka przyszłości ...

Post autor: gnicz »

Zle Cie zrozumialem. Co do sfer politycznych to skrajni polityca sa na marginesie kazdego systemu, ale u nas ten margines jest dosyc duzy.

Pozdrawiam, GNicz
Awatar użytkownika
Tomasz B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 312
Rejestracja: 1 lis 2004, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik

Patriotyzm ... walka przyszłości ...

Post autor: Tomasz B »

kurde niezrozumiale to napisalem wyżej cos mi dzisiaj nie idzie
Kto sie choć troche polityką interesuje ? Są niby pozytwnie nastawieni i że wszytko będzie ok, ale oni sie nie muszą martiwić o siebie a co z tymi szarymi ludzmi... Ale ok jedni żyją dobrze drudzy nic z życia nie mają.
gnicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 507
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ???

Patriotyzm ... walka przyszłości ...

Post autor: gnicz »

tomasz_b pisze:Kto sie choć troche polityką interesuje ?
Ja sie interesuje polityka. W koncu to dotyczy takze nas (posrednio; chodzi o dzialania poslow tudziez senatorow).

Pozdrawiam, GNicz
Awatar użytkownika
Tomasz B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 312
Rejestracja: 1 lis 2004, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik

Patriotyzm ... walka przyszłości ...

Post autor: Tomasz B »

dokładnie i zastanawiam się czy oni sobie zdają sprawen z tego co było kiedyś i dlaczego próbują wytyczac innym błędy a nie potrafią zacząć od siebie. A co do walki to możemy walczyć o lepszą polske, siłą intelktu, bo to od nas zależy jej przyszłość.
epimeteusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 1 lis 2004, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 4 razy

Patriotyzm ... walka przyszłości ...

Post autor: epimeteusz »

Jezeli o mnie chodzi nie walczylbym za ojczyzne. Choc brzmi to moze doniosle jestem kosmopolita. Co wiecej nie widze powodu by walczyc, wiedzac ze jest sie skazanym na przegrana/porazke. To dla mnie cos zupelnie nie do pojecia:)

Jezeli chodzi o politykow to mozemy narzekac, jednak to i tak nic nie da. Taka jest kolej rzeczy: ryby plywaja, ludzie oddychaja, a politycy klamia. Tego sie niesteety nie da zmienic. Lecz mozna zmien panstwo usuwajac politykow. Nie mowie o radykalnej zmianie takiej jak np wprowadzenie anarchii. To by dzis w polsce nie moglo funkcjonowac. Oponowalbym za wprowadzeniem na stanowiska takie jak ministerster finansów ludzi wyksztalconych. To ze ludzie wybieraja politykow sprawia iz do wladzy dochodza populisci, potrafiacy porywac tlum, za to nie znajacy chociazby podstaw ekonomii, tudziez edukacji. Jak taki szanowny pan lepper ma cokolwiek zrobic? On moze wystepowac w programie telewizyjnym, przemawiac, jednak nie moze decydowac o losach naszego kraju. Czy wiecie co on kiedys powiedzial? Zdradzil wielkie zdziwienie dlaczego nie wydrukuje sie pieniedzy w polsce skoro ich braKuje;P To ukazuje pojecie tego pana o ekonomii.

Hmm w tym topicu troche sie akurat leppera uczepilem. Jednak nie chodzi mi tylko o niego. Mowie o wszystkich politykach, ktorzy bardziej sa osobami medialnymi niz specjalistami. A moim zdaniem powinno byc dokladnie na odwrot.
Nithhogg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 28 sie 2004, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nithafjoll

Patriotyzm ... walka przyszłości ...

Post autor: Nithhogg »

Otóż ja jestem patriotą. Wierze w ducha tego kraju. Nie w tą naszą politykę lecz w siłę i chęć dopięcia swego. Zauważyłem że zawsze polityka była naszą złą stroną. Nigdy (poza paroma wyjątkami) nie potrafilismy osiągnąć czegoś czego chcielismy. Ale jak o to walczylismy. I to jest w Polsce wspaniałe - ten niezmorzony upór nawet w obliczy klęski... To mnie zawsze wzrusza, że mimo wszystko nigdy się nie poddawalismy. Powinniśmy być dumni że żyjemy w takim kraju z taka przeszłością.
epimeteusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 1 lis 2004, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 4 razy

Patriotyzm ... walka przyszłości ...

Post autor: epimeteusz »

Mozliwe iz nasz kraj ma bujna historie. Jednak patriotyzm prowadzi do podzialu na polakow niemcow etc. A to prowadzi do rozumowania polak-swoj-lepszy pozostali-gorsi. Przeciez tak naprawde oprocz kultury niczym nie roznimy sie od innych. Z jakiego wiec powodu podzial na narodowosci? Zdaje sobie sprawe ze to odlegla w czasie wizja, jednak wyobrazam sobie zjednoczona Europe(niekoniecznie przez ue), w ktorej ludzie nie podzieleni sa na narodowosci, choc posiadaja wlasciwe dla odpowiedniego regionu zasady, kulture etc
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Patriotyzm ... walka przyszłości ...

Post autor: Zlodiej »

masz w sumie racje ale jednak nie chciałbym aby tak było ... wole zostać tym szarym Polakiem niż zostać połączonym z niemcami czy francuzami ... zresztą bogate kraje raczej do czegos takiego nie dopuszczą...
gnicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 507
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ???

Patriotyzm ... walka przyszłości ...

Post autor: gnicz »

epimeteusz pisze:ednak patriotyzm prowadzi do podzialu na polakow niemcow etc
Alez skad. Niby czemu ma wprowadzac podzialy.

Co do zjednoczenia Europy to mnie podoba sie UE jako federacja, aczkolwiek nie wiadomo czy Unia kiedys przeobrazi sie w federacje. Mogloby byc ciekawie.

Pozdrawiam, GNicz
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

Patriotyzm ... walka przyszłości ...

Post autor: Elvis »

Epimeteusz - skoro potencjalny Lepper uzyskał większość, to ta większość powinna być z niego zadowolona - jeśli nie, świadczy to o inteligencji większości.
gnicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 507
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ???

Patriotyzm ... walka przyszłości ...

Post autor: gnicz »

Ciekawym zjawiskiem jest zaleznosc wynikow wyborow od ordynacji wyborczej. Gdyby zmienic u nas ordynacje, bycmoze skrajne partie mialyby znacznie mniej mandatow.

Pozdrawiam, GNicz
ODPOWIEDZ