Rozwiązywałam sobie dziś test na IQ - tak z ciekawości. Pojawiło się tam zadanie, które rozwiązałam niestety źle, ale nie jest to główny problem - po teście pojawiły się prawidłowe odpowiedzi, ale (znów) niestety ja, znając już poprawną odpowiedź nadal nie wiem czemu...........
Bardzo proszę o pomoc, bo nie zasnę Męczy mnie ta sprawa, a oto zadanie:
Podaj liczbę, która stanowi logiczne uzupełnienie szeregu:
6 4 24 20 5 30 ?
a) 26
b) 32
c) 25
d) 24
Prawidłowa odpowiedź to odp. a) 26
Pytanie brzmi: CZEMU?!?!?
Czekam na odpowiedź i z góry bardzo dziękuję!!!
PS Poza tym polecam test dla matematycznych hobbystów:
... _testu=200
Test IQ
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Test IQ
Bo ktoś tak sobie wymyślił. Nie trudno znaleźć schemat, według którego \(\displaystyle{ 26}\) jest prawidłową odpowiedzią (tak samo dowolna inna), a jeszcze łatwiej znaleźć taką, która wyklucza dowolne 3 z 4 .Pytanie brzmi: CZEMU?!?!?
Te testy z inteligencją mają niewiele wspólnego.
Pozdrawiam.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Test IQ
Z tego co widzę miało być 16, 4, 24, 20, 5, 30 ogólny schemat otrzymywania tych liczb jest następujący:
16:4=4
4*6=24
24-4=20
20:4=5
5*6=30
30-4=26
czyli dzielimy na 4, mnożymy przez 6, odejmujemy 4 i znowu dzielimy na 4, mnożymy przez 6 odejmujemy 4 itd.
ale i tak osobiście nie lubię takich zagadek ;p
16:4=4
4*6=24
24-4=20
20:4=5
5*6=30
30-4=26
czyli dzielimy na 4, mnożymy przez 6, odejmujemy 4 i znowu dzielimy na 4, mnożymy przez 6 odejmujemy 4 itd.
ale i tak osobiście nie lubię takich zagadek ;p
Test IQ
Dzięki serdeczne!!!:)
Chyba jak człowiek za bardzo się skupia, to nawet takiej odpowiedzi - choć niezbyt trudnej - nie widzi... [muszę się jakoś sama przed sobą tłumaczyć;)]
Teścik źle nie wyszedł, ale jednak męczyło mnie to zadanie "troszkę"... Miło, że jest takie forum!
Pozdrawiam wszystkie umysły ścisłe!!!
Chyba jak człowiek za bardzo się skupia, to nawet takiej odpowiedzi - choć niezbyt trudnej - nie widzi... [muszę się jakoś sama przed sobą tłumaczyć;)]
Teścik źle nie wyszedł, ale jednak męczyło mnie to zadanie "troszkę"... Miło, że jest takie forum!
Pozdrawiam wszystkie umysły ścisłe!!!