PROSZE O ZMIANY NA TYM FORUM
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 7 gru 2005, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 14 razy
PROSZE O ZMIANY NA TYM FORUM
Czy ktoś mógłby uporządkować to forum ? Jest za dużo, zdecydowanie za dużo działów, np. odnośnie działów matematycznych - jest ich 8 - trochę za dużo, ale niech będzie ich i nawet 8 byleby TYLKO USUNAC DZIALY W DZIALACH MATEMATYCZNYCH - np. dział "2+2" ma 6 poddziałów a nie powinien miec ani jednego, zresztą żaden z tych 8 działów matematycznych nie powinien mieć poddziałów - myślicie, że jak ktoś chciałby pomóc w rozwiązaniu jakiegoś problemu to będzie przeglądać wszystkie 6 działów działu "2+2", 7 działów działu "funkcje elementarne" itd. ????
UPROśćCIE TO FORUM - PROSZE
I jeszcze jedno - zmieńcie proszę nazwy głównych działów matematycznych, np. "2+2=?" - o czym jest ten dział - po przeczytaniu takiego tytułu to nie wiadomo o czym - trzeba przeczytać opis o czym jest dział, a nie każdemu się chce czytać taki opis - zmiencie nazwy działów na normalne:
-algebra
-analiza matematyczna
-prawdopodobienstwo i statystyka
-itd.[/hide]
UPROśćCIE TO FORUM - PROSZE
I jeszcze jedno - zmieńcie proszę nazwy głównych działów matematycznych, np. "2+2=?" - o czym jest ten dział - po przeczytaniu takiego tytułu to nie wiadomo o czym - trzeba przeczytać opis o czym jest dział, a nie każdemu się chce czytać taki opis - zmiencie nazwy działów na normalne:
-algebra
-analiza matematyczna
-prawdopodobienstwo i statystyka
-itd.[/hide]
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
PROSZE O ZMIANY NA TYM FORUM
cały czas dbają o to adminiduch200 pisze:Czy ktoś mógłby uporządkować to forum ?
ty chyba sobie nie zdajesz sprawy, jaki byłby to rozgardiasz...duch200 pisze:żaden z tych 8 działów matematycznych nie powinien mieć poddziałów
są normalneduch200 pisze:zmiencie nazwy działów na normalne
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
PROSZE O ZMIANY NA TYM FORUM
Chłopie o co ci chodzi ?
Może masz źle ustawionego skina, ja tam poddziały widzę od razu po zalogowaniu ... co do pomagania to można użyć np opcji "zobacz posty bez odpowiedzi", tak to jako moderator kilku wybranych działów staram się właśnie w nich najbardziej pomóc ludziom ( po to są przydziały modów ) ... a co do nazwy "2+2=?" - nie widzisz w tym pewnego nawiązania do takiej powiedzmy sobie arytmetyki ?
Może masz źle ustawionego skina, ja tam poddziały widzę od razu po zalogowaniu ... co do pomagania to można użyć np opcji "zobacz posty bez odpowiedzi", tak to jako moderator kilku wybranych działów staram się właśnie w nich najbardziej pomóc ludziom ( po to są przydziały modów ) ... a co do nazwy "2+2=?" - nie widzisz w tym pewnego nawiązania do takiej powiedzmy sobie arytmetyki ?
- Arek
- Użytkownik
- Posty: 1729
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 12 razy
PROSZE O ZMIANY NA TYM FORUM
Jeżeli masz propozycje dot. pracy forum, zamieść je w odpowiednim dziale (po to m.in. są te działy). Odpowiedzmy skrótowo na niektóre, jakże odkrywcze z nich:
1. Czy ktoś mógłby uporządkować to forum?
Już o tym pomyśleliśmy. Są moderatorzy i admini.
2. Jest za dużo, zdecydowanie za dużo działów, np. odnośnie działów matematycznych - jest ich 8 - trochę za dużo, ale niech będzie ich i nawet 8 byleby TYLKO USUNAC DZIALY W DZIALACH MATEMATYCZNYCH - np. dział "2+2" ma 6 poddziałów a nie powinien miec ani jednego, zresztą żaden z tych 8 działów matematycznych nie powinien mieć poddziałów - myślicie, że jak ktoś chciałby pomóc w rozwiązaniu jakiegoś problemu to będzie przeglądać wszystkie 6 działów działu "2+2", 7 działów działu "funkcje elementarne" itd. ????
Po kolei:
- może i działów jest sporo, być może będzie więcej - staramy się patrzeć na matematykę w miarę możliwości całościowo,
- nie usuniemy subforów,
- rozwiązania przez Ciebie proponowane zostały odrzucone we wstępnej fazie istnienia forum ze względu na bałagan i niezgodność z koncepcją wymienioną w argumencie pierwszym,
- myślimy, żę będzie przeglądać, w końcu skoro ma problem, to zależy mu na rozwiązaniu go.
Matematyka.org ma znacznie bardziej uproszczoną strukturę forum, aczkolwiek poziom jest bardzo, bardzo dobry. Odsyłam do nich, my trzymamy się wyznaczonej linii rozwoju
1. Czy ktoś mógłby uporządkować to forum?
Już o tym pomyśleliśmy. Są moderatorzy i admini.
2. Jest za dużo, zdecydowanie za dużo działów, np. odnośnie działów matematycznych - jest ich 8 - trochę za dużo, ale niech będzie ich i nawet 8 byleby TYLKO USUNAC DZIALY W DZIALACH MATEMATYCZNYCH - np. dział "2+2" ma 6 poddziałów a nie powinien miec ani jednego, zresztą żaden z tych 8 działów matematycznych nie powinien mieć poddziałów - myślicie, że jak ktoś chciałby pomóc w rozwiązaniu jakiegoś problemu to będzie przeglądać wszystkie 6 działów działu "2+2", 7 działów działu "funkcje elementarne" itd. ????
Po kolei:
- może i działów jest sporo, być może będzie więcej - staramy się patrzeć na matematykę w miarę możliwości całościowo,
- nie usuniemy subforów,
- rozwiązania przez Ciebie proponowane zostały odrzucone we wstępnej fazie istnienia forum ze względu na bałagan i niezgodność z koncepcją wymienioną w argumencie pierwszym,
- myślimy, żę będzie przeglądać, w końcu skoro ma problem, to zależy mu na rozwiązaniu go.
Matematyka.org ma znacznie bardziej uproszczoną strukturę forum, aczkolwiek poziom jest bardzo, bardzo dobry. Odsyłam do nich, my trzymamy się wyznaczonej linii rozwoju
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
PROSZE O ZMIANY NA TYM FORUM
i nie wiem, jak u innych, ale mi schemat matematyki.org wybitnie nie podchodzi, więc proszę, łapy precz od status quo (tzn. w stronę nadmiernych uproszczeń...)Arek pisze:Matematyka.org ma znacznie bardziej uproszczoną strukturę forum
Ostatnio zmieniony 26 paź 2006, o 23:48 przez Calasilyar, łącznie zmieniany 1 raz.
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
PROSZE O ZMIANY NA TYM FORUM
Użytkownik ma skin deox, więc żadnych czarów (podobnie jak w innych skinach) nie ma.Undre pisze:Może masz źle ustawionego skina, ja tam poddziały widzę od razu po zalogowaniu ...
Przy obecnej ilości tematów na miesiąc (w tym miesiącu powinno dojść do 1600) ilość działów na ten moment jest moim zdaniem optymalna. Jakiś czas temu zaproponowałem podział działu Fizyka i widzę, że się opłaciło.
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 7 gru 2005, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 14 razy
PROSZE O ZMIANY NA TYM FORUM
Jako przykład wzorcowego forum chciałbym podać:
forum idealne - nie ma żadnych poddziałów - pisząc temat zaznacza się tylko dział którego on dotyczy, np. analizy matematycznej, forum jest proste, czego przykładem jest np. uproszczony zapis w Latexu: "$ $" a nie: "[tex ] [/ tex]"
Wasze forum ma za dużo poddziałów - podkreślam to jeszcze raz, chcę np. umieścić prośbę o pomoc w rozwiązaniu u was zadania, wchodze na forum - czytam przez 1 minutę opis wszystkich działów by wybrać do którego z nich moje pytanie pasuje, wchodze do działu i teraz czytam przez 2 minuty opis wszystkich poddziałów kilka razy i zastanawiam się w którym poddziale moje pytanie umieścić, bo pasuje ono np. do dwóch poddziałów.
Posta załozyłem z myslą o uproszczeniu forum, dobrze by było aby wypowiedziało się w nim wielu uzytkowników co sądzi o moim pomysle a administracja forum dostosowała się do opinii użytkowników
[ Dodano: 27 Październik 2006, 08:22 ]
i proszę bez dzieccinych rad w stylu: "to idź sobie na matematyka.org" - myślę, że moje propozycje spowodują zmiany na forum by to forum było jeszcze ardziej popularne
forum idealne - nie ma żadnych poddziałów - pisząc temat zaznacza się tylko dział którego on dotyczy, np. analizy matematycznej, forum jest proste, czego przykładem jest np. uproszczony zapis w Latexu: "$ $" a nie: "[tex ] [/ tex]"
Wasze forum ma za dużo poddziałów - podkreślam to jeszcze raz, chcę np. umieścić prośbę o pomoc w rozwiązaniu u was zadania, wchodze na forum - czytam przez 1 minutę opis wszystkich działów by wybrać do którego z nich moje pytanie pasuje, wchodze do działu i teraz czytam przez 2 minuty opis wszystkich poddziałów kilka razy i zastanawiam się w którym poddziale moje pytanie umieścić, bo pasuje ono np. do dwóch poddziałów.
Posta załozyłem z myslą o uproszczeniu forum, dobrze by było aby wypowiedziało się w nim wielu uzytkowników co sądzi o moim pomysle a administracja forum dostosowała się do opinii użytkowników
[ Dodano: 27 Październik 2006, 08:22 ]
i proszę bez dzieccinych rad w stylu: "to idź sobie na matematyka.org" - myślę, że moje propozycje spowodują zmiany na forum by to forum było jeszcze ardziej popularne
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, o 12:12 przez duch200, łącznie zmieniany 2 razy.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
PROSZE O ZMIANY NA TYM FORUM
Moim zdaniem forum działa bez zarzutu. Może jest to moje subiektywne zdanie lecz obawiem się, że Twoje zdanie jest również tylko subiektywne. Do tej pory nie było zgłoszeń dotyczących zmieny czegokolwiek - przynajmniej ja o tym nie wiem. To forum z pewnością różni się od matematyka.org ale myślę, że każde z nich ma "swój" niepowtarzalny charakter.duch200 pisze:Posta załozyłem z myslą o uproszczeniu forum, dobrze by było aby wypowiedziało się w nim wielu uzytkowników co sądzi o moim pomysle a administracja forum dostosowała się do opinii użytkowników ... propozycje spowodują zmiany na forum by to forum było jeszcze bardziej popularne
- Arek
- Użytkownik
- Posty: 1729
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 12 razy
PROSZE O ZMIANY NA TYM FORUM
Pozwól więc, że powtórze się jeszcze raz: struktura forum NIE zostanie uproszczona, a na pewno NIE zostanie uproszczona do poziomu forum mat.org. Jeżeli zaś chodzi o opinię użytkowników - to działa w obie strony - rejestrując się na forum akceptujesz jego formę, regulamin i zwierzchność moderatorów/adminów w kwestiach formalno - strukturalnych. To nie jest żadna demokracja, przeważnie jest to doskonale rozumiane.i proszę bez dzieccinych rad w stylu: "to idź sobie na matematyka.org" - myślę, że moje propozycje spowodują zmiany na forum by to forum było jeszcze ardziej popularne
Opinia użytkowników nie jest decydująca w żadnej kwestii dot. forum, niezależnie od tego, czy wypowie się tu 10, 20, czy 50 ludzi i każdy rozsądny człowiek rozumie to zapisując się na forum. Administracja nie dostosuje się do większości, zresztą póki co narzeka 1 człowiek.
---
A na koniec odnoszę się do cytatu: to nie jest dziecinna rada. Masz wolną wolę wybrać wśród ofert, które są Ci oferowane. Nie oznacza to, że masz wpływ na ich kształt. Nasze forum tworzone jest z myślą o ludziach interesujących się matematyką. Nie jest naszym priorytetem stworzyć forum, gdzie każdy leniwiec w 30 sekund od "wklikania" pierwszego adresu, jaki zwykle przychodzi do głowy (matematyka.pl), zamieści swoją prace domową i w kolejne 30 s. dostanie odpowiedź (najlepiej nie rejestrując się wcale). To prawda - trzeba przeczytać opisy działów, i regulamin, i najlepiej nauczyć sie poprawnego zapisu. Dla nowego użytkownika to kwestia ok. 30 - 45 minut. Ktoś nie chce - przymusu nie ma, odsyłamy do zaprzyjaźnionych forów, choć wątpie by i one życzyły sobie takich ludzi.
---
PS. Jeżeli chodzi o LaTeX i mimeTeX, sprawa została osobno wyjaśniona wielokrotnie, racz z łaski swojej poczytać trochę "opisy" działów, to się dowiesz "gdzie", dział "Pytania, uwagi, komentarze..." jest jednym z pierwszych jaki widzisz na stronie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
PROSZE O ZMIANY NA TYM FORUM
A ja dodam jeszcze, ze obecna struktura jest wynikiem wielu zazartych dyskusji i dlugiej pracy. To nie jest tak, ze ktos wzial kartke wypisal 30 losowych nazw dzialow i nastepnie utworzyl je w panelu administracyjnym.
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
PROSZE O ZMIANY NA TYM FORUM
Preferencje >> Linki do podkategorii pod opisem działu : Tak / Nie / Z ikonamibolo pisze:Użytkownik ma skin deox, więc żadnych czarów (podobnie jak w innych skinach) nie ma.
Przy opcji NIE musiałby jednak otwierać działy tak jak pisze
Cały czas jednak mam wrażenie, że człowiek chce tu wrzucić jakieś zadanie, ale jego wiedza z matmy odnośnie tego zadania nie wystarcza na szybkie zorientowanie się, gdzie takowe zadanie powinno trafić
Co do nazw działów - są faktycznie skomplikowane : 2+2=? nie brzmi arytmetycznie ; Pitagoras to jakiś Grek, ale co on ma do matmy ... ; Analiza i Algebra to nazwy nie związane widać z tematem ; Urna z kolorowymi kulkami brzmi jak jakiś totolotek ; a myślnik w nazwie Zbiór-ka! jest tylko błędem ortograficznym, a nie sprytną metaforą ( o pardon trudne słowo )
Jak to jest że tyle czasu forum działa i nagle jednemu sie nie podoba ( i widać po reakcji innych userów, że jest osamotniony ) i my mamy ciach wszystko zmieniać i naśladować matme.org bo podług niego oni są bardziej funky ? Kurcze mam tam konto i masakrycznie dla mnie odbywa sie odnajdywanie w jednym wielkim dziale studenta, gdzie jest mydło i powidło razem - ja matmy nie studiuję i interesują mnie tylko niektóre jej działy ....
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 7 gru 2005, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 14 razy
PROSZE O ZMIANY NA TYM FORUM
temat mozna zamknąć - mi się struktura tego forum nie podoba, ale skoro jestem osamotniony to dalsza dyskusja nie ma sensu - pozdrawiam