Jaki kalkulator wybrać?

Tomo20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 5 lut 2009, o 18:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Jaki kalkulator wybrać?

Post autor: Tomo20 »

Studia na wydziale Elektrotechniki Automatyki Elektroniki
Czy casio 991 wystarczy?
casio FX-7400G PLUS cena 200-360

casio 991 es to sa mo co 570 ale ,,ładowanie słoneczne'
casio 991 ms
casio 570 es
Te trzy do 100 zł

Algebra 2.0 plus 350 - 510 zł
classpad 300 i 330 800-1000 zł
Ti 89
Ti 89 Titanium od 350-400

Classpad za drogi ale czy warto dac wiecej za algebre czy Ti 89??
Ostatnio zmieniony 1 sty 2010, o 22:39 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Przeniosłem do innego działu.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Jaki kalkulator wybrać?

Post autor: miki999 »

https://matematyka.pl/post576825.htm?hil ... or#p576825
https://matematyka.pl/post602763.htm?hil ... or#p602763
classpad 300 i 330 800-1000 zł
Za 1000zł to ja bym se netbooka kupił.

Zresztą wam pozwalają na studiach używać kalkulatorów? Ja musiałem się od nowa uczyć dzielić pod kreską.


Pozdrawiam.
Tomo20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 5 lut 2009, o 18:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Jaki kalkulator wybrać?

Post autor: Tomo20 »

A czy np. casio 911 liczy całki nieoznaczone? Jesli liczy oznaczone(tak piszą) to nieoznaczone tez powinien chociaz nigdzie nie pisza.
Jesli na egzaminie z matmy bedzie zakazany to przyda sie na labolatoriach z fizy, obwodow automatyki. Niewiem czy na labolatoriach pozwalaja. Facet z fizyki pozwoli. Sam zachecał do kupna bo na laborkach bardzo ułatwia liczenie.
A z matmy zamiast zagladac do tablic logarytmow lepiej policzyc na kalkulatorze. Na liczenie log. czy np. sin 58 stopni może pozwola. Na tablice szkoda czasu.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Jaki kalkulator wybrać?

Post autor: miki999 »

Jesli liczy oznaczone(tak piszą) to nieoznaczone tez powinien chociaz nigdzie nie pisza.
Raczej nie.

Sprawdzający kolokwium widząc coś takiego nieźle by się uśmiał.
Na liczenie log. czy np. sin 58 stopni może pozwola.
I tu się zgodzę, że do takiego użytkowania te kalkulatory się sprawdzają.


Pozdrawiam.
Tomo20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 5 lut 2009, o 18:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Jaki kalkulator wybrać?

Post autor: Tomo20 »

Całek nie mialem jeszcze. Ale np. całka z \(\displaystyle{ \int2x+x^2dx=x^2+\frac{1}{3}x^3}\)
To czy takiej całki nie policzy?
A oznaczona
\(\displaystyle{ \int_{2}^{1}2x+x^2dx}\)

Po podstawieniu za x 1 i 2 wyjdzie \(\displaystyle{ \frac{20}{3}-\frac{4}{3}=\frac{16}{3}}\)

A pochodna z \(\displaystyle{ \frac{x^2+3}{x-4}}\)

Wyjdzie tyle\(\displaystyle{ \frac{x^2-8x-3}{(x-4)^2}}\)
Czy pokaże taki zapis

Czy warto dac wiecej za 991? Kilkanascie zł to nie majatek.To to samo co casio 570 tyle że ma ,,baterie ładowane słonecznie' Baterie tez kosztuja. Czy jest mozliwosc wgrania polskiego menu?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Jaki kalkulator wybrać?

Post autor: miki999 »

Po podstawieniu za \(\displaystyle{ x}\) 1 i 2 wyjdzie \(\displaystyle{ \frac{20}{3}-\frac{4}{3}=\frac{16}{3}}\)
Takie banały oblicza poprawnie, ale gwarantuję Ci, że szybciej jest to obliczyć niż wklepywać.
Czy warto dac wiecej za 991? Kilkanascie zł to nie majatek.To to samo co casio 570 tyle że ma ,,baterie ładowane słonecznie' Baterie tez kosztuja.
Ja mam 570ES od dawna i baterii nie wymieniałem (w jasności wyświetlania również nie ma różnicy).

Chyba możliwości wgrania pl menu nie ma, ale obsługa jest dosyć prosta. Ponadto jest dołączona polska instrukcja.
TSTS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 10 lis 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Jaki kalkulator wybrać?

Post autor: TSTS »

Kalkulator Casio FX 570 ES i FX 991 ES ma bardzo ograniczone działania na liczbach zespolonych, co boli na kierunkach elektrycznych. Ktory model liczy lepiej liczby zespolone? A taki by sie przydał.
Awatar użytkownika
NeFaRiOuS TrOpY
Posty: 0
Rejestracja: 11 sty 2010, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń

Jaki kalkulator wybrać?

Post autor: NeFaRiOuS TrOpY »

Ja osobiście mam kalkulator: CASIO fx-82ES. Nigdy mnie nie zawiódł, ma dużo funkcji, trochę kosztuje ale jednak jest porządnej jakości.
Leogict
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 21 mar 2008, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy

Jaki kalkulator wybrać?

Post autor: Leogict »

TSTS pisze:Kalkulator Casio FX 570 ES i FX 991 ES ma bardzo ograniczone działania na liczbach zespolonych, co boli na kierunkach elektrycznych. Ktory model liczy lepiej liczby zespolone? A taki by sie przydał.
Potwierdzam i podpisuję się pod pytaniem. Jestem na 2 roku EiT i 570ES ma zbyt ubogie funkcje...
ODPOWIEDZ