Coraz wieksze rownania, moze macie jakies porady

Awatar użytkownika
solmech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 10 gru 2008, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 20 razy

Coraz wieksze rownania, moze macie jakies porady

Post autor: solmech »

Witam Was

Nie wiedzialem gdzie umiescic taki, lekko off topowy temat, wiec napisze w Hyde Parku

Mam na studiach do czynienia z coraz to wiekszymi rownaniami ktore musze w miare szybko rozwiazac. Macie jakies porady z czym najlepiej zaczynac zeby w miare szybko i bez wielu zbednych operacji rozwiazac np takie rownanie (nie jest ciezkie, ale akurat je rozwiazywalem, i zajelo mi to troche czasu)

\(\displaystyle{ v _{1}t _{1}- \frac{g}{2}t _{1} ^2 = v_{2}(t _{1}-\Delta t)-\frac{g}{2}(t _{1} ^2-2t _{1}\Delta t + \Delta t^2)}\)

\(\displaystyle{ t _{1} = \frac{\Delta t( v_{2}+ \frac{1}{2}g \Delta t) }{v _{2}-v _{1}+g \Delta t }}\)


Na egzaminie nie moge tak dlugo siedziec nad jednym zadaniem, wiec ucieszylbym sie jak byscie podpowiedzieli jak najszybciej cos takiego rozwiazac.

Bylbym naprawde wdzieczny.

Pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ