Czesc,
Mam zagadke,
Armia o dlugosci 100km idzie po drodze z ta sama predkoscia.
Kurier na koncu armii (czyli na koncu tych 100km) dostaje wiadomosc, ktora musi dostarczuc do przodu.
Wsiada na konia i dostarcza wiadomosc do samego przodu. teraz musi wrocic do swojego miejsca na koncu armii.
Kiedy dociera do konca armii, armia posunela sie do przodu o 100km (Armia caly czas idzie z ta sama predkoscia).
Jaki dystans musial pokonac kurier, lacznie?
Czy ktos zna odpowiedz? Ale, zalezy mi rowniez na wytlumaczeniu matematycznym, jak to obliczyc?
Z gory dziekuje za wszelka pomoc,
leszek
zagadka matematyczna
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszwica
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 8 razy
zagadka matematyczna
Znam odpowiedz. Za chwile napisze
-- 27 paź 2009, o 17:16 --
Z końca na początek armii będzie jechał (początek będzie się oddalał)
\(\displaystyle{ 100km+x}\)
Z początku na koniec będzie jechał (koniec przybliży się o tę samą wartość, o którą oddlił się początek)
\(\displaystyle{ 100km-x}\)
Droga jaka przebył jest więc równa:
\(\displaystyle{ 100km+x+100km-x= 200km+x-x= 200km}\)
-- 27 paź 2009, o 17:16 --
Z końca na początek armii będzie jechał (początek będzie się oddalał)
\(\displaystyle{ 100km+x}\)
Z początku na koniec będzie jechał (koniec przybliży się o tę samą wartość, o którą oddlił się początek)
\(\displaystyle{ 100km-x}\)
Droga jaka przebył jest więc równa:
\(\displaystyle{ 100km+x+100km-x= 200km+x-x= 200km}\)