Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: arek1357 »

Ja bym chciał w jakimś filmiku zobaczyć np. P J. Kraszewskiego jak omawia jakieś trudniejsze postulaty i twierdzenia np z teorii grup...
Ciekawe czy wykonywałby przy tym różne wycinanki i układał pudełeczka , Rysowanie grup skończonych to dość miłe zajęcie w końcu, wychodzą dość ładne i symetryczne stworki...
No ale jak nie wykłada algebry to może co inne , nie będę się kłócił o szczegóły, każdy woli ze swego podwórka...
Arku widzę, że Ciebie te fragmenty ekscytują, żeby nie powiedzieć, że niezdrowo podniecają...
Nieprawda!!!, ale serio masę nauczycielek to pełówki......uwierzcie...
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4075
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Janusz Tracz »

Jan Kraszewski pisze: 2 kwie 2020, o 13:17 Nie oglądałem tych lekcji i szczerze mówiąc nie zamierzam, sytuacja wokół jest i tak wystarczająco przygnębiająca.
To zrozumiałe, mam podobnie. Zresztą trochę szkoda mi czasu na dokładna analizę i oglądanie tych lekcji.
Jan Kraszewski pisze: 2 kwie 2020, o 13:17 po pierwsze, taka jest cecha tego przekazu i przygotowując takie programy trzeba mieć świadomość, że tolerancji dla błędów w nich nie będzie i odpowiednio się do tego przygotować. Mam podejrzenie, że nikt się nad tym specjalnie nie zastanawiał.
Tu się zgadzam. Jak dla mnie scenariusz i jego przećwiczenie przez nauczycieli dało by dużo lepszy efekt. Wiem z doświadczenia z seminariów, że jak się człowiek najpierw zastanowi co chce powiedzieć a potem to powie to wyjdzie znacznie lepiej aniżeli robi to odwrotnie.
Jan Kraszewski pisze: 2 kwie 2020, o 13:17 Po drugie, jak słusznie napisano

Kod: Zaznacz cały

https://www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/7,173990,25835401,matematyczka-o-lekcjach-tvp-to-jest-przestepstwo-popelniane.html#s=BoxLSImg1
"Jako ludzie mamy prawo do pomyłek, jednak jeśli do takowych dojdzie, naszym etycznym obowiązkiem jest się poprawić".
Zgadzam się. Bardzo ważne jest by nauczyć się mówić nie wiem oraz jeśli już popełni się błąd to się do niego przyznać. Uważam jednocześnie, że same błędy mają często różne źródła. Z Pana wcześniejszych wypowiedzi głupota pozostaje głupotą woskuję, że mamy trochę inny stosunek do błędów (ale to nic złego poza tym dostrzegam pewną część wspólną naszych definicji). Ja uważam, że błędy czeskie i ze zmęczenia i literówki nie implikują głupoty jedynie błędy merytoryczne i tkwienie w niewiedzy pozwala sądzie, że ktoś popełnia głupotki (bo to jeszcze zdecydowanie za mało by nazwać kogoś głupim dlatego mówię głupotki). A tu wdaje mi się, że ludzie potraktowali te nauczycielki takim schematem: skoro popełniała błąd (nieważne jaki) to znaczy, że popełniała głupotę. No własnie według mnie nie, bo skoro popełniła błąd to jeszcze musi się w nim utwierdzić by z tego mixu faktycznie powstała głupota. Z drugiej strony pamiętam (a ja jestem pamiętliwy), że Pan mi kiedyś literówkę poprawił w poście gdzie napisałem \(\displaystyle{ x \rightarrow \infty }\) w kontekście ciągu. I ja to bardzo szanuje, że tak po prostu bez zbędnego wynikania zamieniał Pan literkę \(\displaystyle{ x}\) na \(\displaystyle{ n}\). Wtedy pomyślałem o dr Kraszewski wie, że ja wiem... Podsumowując ja mam mocno rozbudowaną gradację błędu na czeskie, drukarskie, literówki, przejęzyczenia, przesłyszenia, przeoczenia, logiczne, merytorycznie. I na te różne błędy można jeszcze różnie reagować wyparcie, zamiataniem pod dywan, przyznaniem się, przeproszeniem i wtedy gdy taki funktor zadziała na błąd to powstaje głupotka różnego rodzaju...
Jan Kraszewski pisze: 2 kwie 2020, o 13:17 Czy stosownie do zasięgu popełnionych błędów zamieszczono sprostowanie i przeprosiny?
Osiągnięcie takiego samego zaciągu ze sprostowaniami jest praktycznie niewykonane. Wiadomo powszechnie, że filmy ze sprostowaniem jakichś faktów są już znacznie mniej popularne. A jeśli o samo sprostowanie chodzi lub pewną formę przeprosin to uważam, że powinni bezwzględnie coś takiego zrobić gdzie wyjaśnią błędy!. Poczekamy zobaczymy, może powstaje odcinek po tytułem errata gdzie panie będą mówić: jest... powinno być...
Jan Kraszewski pisze: 2 kwie 2020, o 13:17 Po trzecie zaś, abstrahując od tych kilku nagłośnionych błędów, czy uważasz, że poziom tych lekcji jest zadowalający? Bo mnie też wydaje się, że są one głównie po to, żeby można było stwierdzić, że były.
Abstrahując od tych kilku nagłośnionych błędów (które rozgrzeszyłem czekamy jeszcze na postanowienie poprawy i zadość uczynienie) nie uważam tych lekcji za zadowalające! Spotkanie na siłę w piwnicy z kartonami tylko po to by ostatecznie jakiś polityk powiedział, że przecież zagwarantowaliśmy edukację w czasie najwyższej próby. I jeszcze gdyby to miało jakiś scenariusz to może by to wyglądało a to takie nieprzemyślane. Ci nauczyciele tak jakby improwizowali.
Jan Kraszewski pisze: 2 kwie 2020, o 13:17 Stwierdzenie, że "studenci udają, że się uczą" jest nieuprawnione. Moi studenci uczą się i mam na to namacalne dowody.
To pocieszające. Nie ze złośliwości pytam lecz z ciekawości jakie to dowody? Ogólnie jak się teraz Panu pracuje? Jak to wygląda tak w skucie? Wysyła Pan studentom zadania a oni odpowiadają? Są wykłady online z matematyki?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Jan Kraszewski »

arek1357 pisze: 2 kwie 2020, o 15:31Ja bym chciał w jakimś filmiku zobaczyć np. P J. Kraszewskiego jak omawia jakieś trudniejsze postulaty i twierdzenia np z teorii grup...
Nigdy nie wykładałem algebry abstrakcyjnej, więc nie podjąłbym się tworzenia takich filmików. Wiem na czym znam się dobrze, a na czym nie.

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Niepokonana »

Areczek, ja myślę, że Ty byś dużo lepiej wyjaśnił matematykę niż te panie z TVP i przy okazji religii byś nauczał. Nadajesz się.

Nie no, żartuję.

Dodano po 30 minutach 19 sekundach:
Wiedzą Panowie, ile memów powstało o TVP?
Ten mem się Panom nie spodoba

Kod: Zaznacz cały

https://img.besty.pl/images/404/54/4045427.jpg

Kod: Zaznacz cały

https://img21.demotywatoryfb.pl//uploads/202004/1585815694_yiatqb_500.jpg

Teraz moi rówieśnicy się intensywnie śmieją z TVP, tylko biedne są te dzieciaki, które matematyki w ogóle nie czują i we wszystko uwierzą, potem przez TVP nie będą umieć.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: arek1357 »

Tak szczególnie drugi mem jest dokładnie taki jakie moje myślenie było na ten temat

A ja wybiegłem już wcześniej przed te Panie ot Fszystkiego, ale P. J . Kraszewski był na tyle niemiły, i moje proroctwo wrzucił do kosza...

A było przecież bardzo istotne o liczbach Bella czyli Dzwona...(I to teraz w tym kontekście bardzo się plasuje)...

Jest też np. grupa Mozarta...

Dodano po 2 minutach 56 sekundach:
Areczek, ja myślę, że Ty byś dużo lepiej wyjaśnił matematykę niż te panie z TVP i przy okazji religii byś nauczał
Czasem mam bardzo duży natłok różnych pomysłów i chcąc szybko to przekazać komuś wychodzi z tego bełkot...Muszę nad tym popracować i wtedy zobaczę...Mam często za dużo myśli w głowie...
Robotnik-Metis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 lut 2020, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Robotnik-Metis »

Slup pisze: 2 kwie 2020, o 10:42

Szkoda byłoby TVP Kultura. W obecnej sytuacji TVP się przydaje np. do tych lekcji.

Polskie Radio Dwójka bije na głowę TVP Kulturę. Ta stacja to jest fenomen w polskich mediach. Jeśli kiedyś zostanie 2 zlikwidowana to będzie dopiero olbrzymia strata. Czarna dziura. Jestem trochę zaskoczony zachwytami nad stylem prof Piotra Nowaka, ale nie będę się czepiał... Z racji że jest to jedyna oferta w telewizji o charakterze filozoficznym (właściwie jeszcze jest program:Tanie Dranie - Moroz i Kłopotowski komentują świat)
muszę się przyznać że oglądałem zdecydowaną większość kronosa i trochę powidoków.....ale za mało tam.."pojedynku Dharmy"...ale dobra nie będę marudził.

Premislav pisze: 2 kwie 2020, o 11:00

natomiast ich istnienie nie jest w żaden sposób potrzebne do życia


Uważam że potrzeby kulturowe i duchowe człowieka nie pojawiają się dopiero gdy zaspokoi on te niższe (że miałby następować "pyk" i wejście na wyższy poziom potrzeb?). Istnieją silnie i równocześnie z potrzebą zaspokojenia głodu. Nie można funkcjonować normalnie bez zrealizowania potrzeb duchowych, kulturowych, intelektualny. Tyle że jak nie zjem ziemniaka do będę się degradował fizycznie, a jak nie zrealizuje tak zwanych potrzeb wyższych to będę się degradował psychicznie, intelektualnie, duchowo. (czasem również fizycznie np poprzez samobójstwo lub autoagresję) Pierwszy z brzegu przykład: Prosze zobaczyć na wspaniałe obrazy (sic!) naskalne z Lascaux ludzi z paleolitu. Powstały w prymitywnych warunkach socjalnych. Zafiksowanie ludzi na podstawowe dobra materialne i wybijanie z głowy tamtych rzekomych "zachcianek" kulturowych to jest jakaś strategia zarządcy niewolników który chce utrzymywać ich w statusie niewolnika poprzez podtrzymywanie w nich strachu o własny "konkret". Nadmierne zafiksowanie i strach o podtrzymywanie życia biologicznego często jest podstawą pozostawania niewolnikiem.

Co do państwa które miałoby się ograniczyć do zaspokojenia społeczeństwa materialnie. Według konstytucji: dobra kulturowe są
Art. 6 pisze:
źródłem tożsamości narodu polskiego, jego trwania i rozwoju.
i dlatego
pisze: Rzeczpospolita Polska stwarza warunki upowszechniania i równego dostępu
do nich.

Co do edukacji: Wtajemniczanie kolejnych pokoleń w dziedzictwo cywilizacji europejskiej to sprawa która już dawno tąpła. Oficjalny system edukacji ( Ja już z nim naszczęście nie mam doczynienia) takim mistagogiem nie jest od dawna :( . W ogóle nie wiem jaki jest pierwotny archetypowy model współczesnej edukacji (może jakieś pruskie klimaty). Ale oficjalny system edukacji to jest ponury kabaret i szyderstwo z prawdziwych źródeł cywilizacji... Zresztą kryzys cywilizacji europejskiej to rzecz znana....epidemia teraz to dodatkowy katalizator procesów.
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Slup »

Robotnik-Metis pisze: 2 kwie 2020, o 23:20 Polskie Radio Dwójka bije na głowę TVP Kulturę. Ta stacja to jest fenomen w polskich mediach. Jeśli kiedyś zostanie 2 zlikwidowana to będzie dopiero olbrzymia strata. Czarna dziura. Jestem trochę zaskoczony zachwytami nad stylem prof Piotra Nowaka, ale nie będę się czepiał... Z racji że jest to jedyna oferta w telewizji o charakterze filozoficznym (właściwie jeszcze jest program:Tanie Dranie - Moroz i Kłopotowski komentują świat)
muszę się przyznać że oglądałem zdecydowaną większość kronosa i trochę powidoków.....ale za mało tam.."pojedynku Dharmy"...ale dobra nie będę marudził.
Też lubię Dwójkę. Bardzo prawdopodobne, że jest wyższej jakości niż TVP Kultura.

Nie zachwycałem się stylem Nowaka. Jeśli miałbym się na ten temat wypowiedzieć, to właśnie niecałkowicie podoba mi się jego sposób prowadzenia programu i nie z tego powodu, że jest za mało "pojedynku Dharmy", bo to moim zdaniem są zbyt wygórowane oczekiwania. Nabrałem tego wrażenia szczególnie po odcinku o scjentyzmie, który ostatnio obejrzałem. Nowak ma bardzo silne przekonania w wielu kwestiach i stara się je forsować, co psuje jego program. Jednak dostrzegam w nim pewną uczciwość - nie forsuje ich dlatego, że są jego, lecz z tego powodu, że jest bardzo przekonany, co do ich słuszności. Poza tym nie jest filozofem analitycznym (co w moim rozumieniu oznacza, że nie zna na przyzwoitym poziomie matematyki i logiki oraz jest hermeneutyczny), a to moim zdaniem wada. Nie zmienia to mojej opinii, że "Kronos" to dobry program (i jeszcze lepszy kwartalnik - przynajmniej niektóre wydania). Odcinków "Tanich Drani" oglądałem więcej niż "Kronosa", ale miałem wrażenie, że już ich nie emitują. Teraz widzę, że się mylę. Jest jeszcze "Trzeci Punkt Widzenia" i to tyle jeśli chodzi o TVP Kulturę.

Cytat na dziś:
Prof. Adam Leszczyński 5 lutego 2018 pisze: W listopadzie zostałem profesorem w Polskiej Akademii Nauk. Moja profesorska pensja wynosi 3300 zł brutto miesięcznie, co przekłada się na 2574 zł spływające co miesiąc na konto.
Dreamer357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowogrodziec
Podziękował: 1 raz

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Dreamer357 »

Wolna wola, to taki lapsus, ułamki na zbiorach. Ani jedno, ani drugie jest niepojmowalne i oba są kluczowe. A weź to zrozum.
Mamy cztery lampy, Liczymy w kółko do stu. Na pierwszej lampie zawsze wypada 100. Teraz podzielmy to przez cztery, zawsze wypada na pierwszej lampie 25. Teraz podzielmy to przez cztery. Mamy 6,(3) i jak to się dzieje, że nie wypada to na przedostatniej lampie tylko na drugiej. Tak zrozumiałem, ułamki.
żeby wypadało na pierwszą lampię musi być 9, albo 4 a mamy 6, (3).
Ja już to rozumiem, ale Wy to rozgryźcie.
I przy okazji mam nowy wzór na liczby pierwsze.
A wiecie, że to nie żart.

Dodano po 48 minutach 38 sekundach:
uhuhu grubo, nowa matematyka w podstawówce się szykuje, ułamki na zbiorach
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: kmarciniak1 »

Slup pisze: 3 kwie 2020, o 10:57
Prof. Adam Leszczyński 5 lutego 2018 pisze: W listopadzie zostałem profesorem w Polskiej Akademii Nauk. Moja profesorska pensja wynosi 3300 zł brutto miesięcznie, co przekłada się na 2574 zł spływające co miesiąc na konto.
Zawsze można iść do łopaty...
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Niepokonana »

Ej, ale naprawdę? To dwie/trzy stówy więcej niż nauczyciel w gimnazjum. Przynajmniej tak mi się wydaje.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Jan Kraszewski »

Wychodzi na to, że (

Kod: Zaznacz cały

https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,25846079,kulisy-powstawania-szkoly-z-tvp-i-hejt-na-nauczycielki-trudno.html#s=BoxOpImg6
) panie nauczycielki faktycznie nie są specjalnie winne. Dostały polecenie służbowe i żadnego wsparcia, ani od MEN, ani od TVP.

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Niepokonana »

Jan Kraszewski pisze: 4 kwie 2020, o 20:12 Wychodzi na to, że (

Kod: Zaznacz cały

https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,25846079,kulisy-powstawania-szkoly-z-tvp-i-hejt-na-nauczycielki-trudno.html#s=BoxOpImg6
) panie nauczycielki faktycznie nie są specjalnie winne. Dostały polecenie służbowe i żadnego wsparcia, ani od MEN, ani od TVP.

JK
No właśnie Panie doktorze, już miałam to Panu doktorowi powiedzieć, ale myślałam, że temat umarł śmiercią naturalną.
https://www.youtube.com/watch?v=XqoWdtxim3M

Kod: Zaznacz cały

https://mamadu.pl/146407,kulisy-realizacji-programu-szkola-z-tvp-nauczycielka-oferowano-250-zl?fbclid=IwAR24WFxWxy7O0R9whulmGVpWuEgl3WkEZh0JhCnEOtBVlF6_TiSQuST_Kts


No bo Pan doktor się kulturalnie wypowiada, ale na Facebooku to ludzie bardzo mocno hejtują te nauczycielki, przez co jest im źle. I dlatego Fangotten się wypowiada. Film Fangottena jest fajny, dlatego linkuję.
Ale to jest głupie. Przecież TVP stać na zatrudnienie kogokolwiek, a wzięto kilka przypadkowych pań. Dla mnie cała ta sytuacja jest skrajnie abstrakcyjna.
I w ogóle głupie jest to, że większość hejtu zgarniają niekompetentne nauczycielki zamiast głupiego TVP. Ja w ogóle tego nie rozumiem.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Jan Kraszewski »

Niepokonana pisze: 4 kwie 2020, o 20:22ale na Facebooku to ludzie bardzo mocno hejtują te nauczycielki,
Niektórzy tak rozładowują frustrację. Inni w ten sposób próbują się dowartościować.
Niepokonana pisze: 4 kwie 2020, o 20:22Ale to jest głupie. Przecież TVP stać na zatrudnienie kogokolwiek, a wzięto kilka przypadkowych pań. Dla mnie cała ta sytuacja jest skrajnie abstrakcyjna.
Myślę, że wszyscy zgadzają się co do tego, że można to było zrobić lepiej. Ale ktoś to musi zaplanować i zorganizować. A tutaj, jak często, wygrała prowizorka. Coś, czego ja nie mogę zrozumieć, to że nikt nie wyłapał tych błędów przed emisją - bo wychodzi na to, że to jednak nie było na żywo.

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Niepokonana »

I ja tej prowizorki też nie rozumiem. Czy TVP uważa swoich widzów za idiotów, którym można puścić cokolwiek?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Jan Kraszewski »

No więc na razie tak to wygląda, że głównym celem było puszczenie czegokolwiek - kazali zrobić "szkołę w TVP", to coś zróbmy. Weźmy jakichś nauczycieli, niech coś powiedzą...

JK
ODPOWIEDZ