Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10218
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Dasio11 »

Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Tmkk »

To też jest dobre. Niestety, odcinek już jest zdjęty ze strony TVP, ale na szczęście ktoś zapisał najlepszy kawałek

Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 789
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Slup »

Panowie! Przecież to są wszystko błędy, które wynikają z tremy tych nauczycieli. Te programy są pewnie nagrywane na żywo. Nie ma powodu, by się tym tak emocjonować.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34233
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5198 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Jan Kraszewski »

Tmkk pisze: 1 kwie 2020, o 11:26 To też jest dobre. Niestety, odcinek już jest zdjęty ze strony TVP, ale na szczęście ktoś zapisał najlepszy kawałek

Zablokowane. Widziałeś to gdzieś indziej? Albo opowiedz, co tam było...
Slup pisze: 1 kwie 2020, o 11:33Przecież to są wszystko błędy, które wynikają z tremy tych nauczycieli.
No ale to jest oficjalny program edukacyjny, a nie "Mam talent". Trema nie jest usprawiedliwieniem.

JK
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Tmkk »

Ojej, rzeczywiście. Pani, zliczając wrony, napisała na tablicy "\(\displaystyle{ 11+4 = }\)". Dała chwilę dzieciom na odpowiedz i powiedziała "tak, macie rację, \(\displaystyle{ 15}\)", po czym zaczęła pisać wynik na tablicy. Wtedy, zza ekranu, druga Pani zaczęła szeptać (dwa razy, ze stuprocentową pewnością): "szesnaście, SZESNAŚCIE".
Slup pisze: 1 kwie 2020, o 11:33 Te programy są pewnie nagrywane na żywo.
Tego bardzo chciałbym się dowiedzieć. Tak czy inaczej, nawet jeśli to stres, to chyba jest lekka przesada, nie sądzisz? Przykładowo, Pani, która zawinęła dwumetrowy pasek w okrąg i powiedziała, że średnia tego okręgu ma dwa metry, musiała sobie wcześniej ten pasek przygotować...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34233
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5198 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Jan Kraszewski »

Nie chciałbym być przesadnie złośliwy, ale ciekaw jestem, ile TVP płaci tym paniom za występy...

JK
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 789
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Slup »

Tmkk pisze: 1 kwie 2020, o 12:51 Ojej, rzeczywiście. Pani, zliczając wrony, napisała na tablicy "\(\displaystyle{ 11+4 = }\)". Dała chwilę dzieciom na odpowiedz i powiedziała "tak, macie rację, \(\displaystyle{ 15}\)", po czym zaczęła pisać wynik na tablicy. Wtedy, zza ekranu, druga Pani zaczęła szeptać (dwa razy, ze stuprocentową pewnością): "szesnaście, SZESNAŚCIE".
To chyba jakaś poszlaka by uznać, że jednak są nagrywane na żywo?

Gdybym występował pierwszy raz w telewizji, to bardzo możliwe, że nie potrafiłbym się nawet wysłowić po polsku. Przypomina mi się dyskusja na temat Alfreda Tarskiego na drugim kanale polskiego radia. Poza prowadzącą (B.Schabowska) byli jeszcze goście: Marek Kordos, Damian Niwiński, Jan Woleński. O ile pierwszy i trzeci z gości świetnie sobie poradzili z tego rodzaju wystąpieniem, to prof. Niwiński nie potrafił złożyć zdania. Oczywiście w normalnych warunkach nie stanowi to (i wiele innych znacznie bardziej skomplikowanych czynności) dla niego najmniejszego problemu. Bardzo możliwe więc, że ja też powiedziałbym, że średnica okręgu o obwodzie 2 metrów wynosi 2 metry albo nawet 3 metry i 15 cm, gdyby ktoś mi takie coś suflował.

Szkoda mi tych nauczycielek. Podobno to nauczycielki z porządnych warszawskich szkół.
Ukryta treść:    
Dreamer357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowogrodziec
Podziękował: 1 raz

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Dreamer357 »

Spoko odzyskałem, zaufanie, ale zrobiłem, kopie zapasową podstaw. mogę skasować. Wkurzyłem się tą prowokacją z moich fobii. Sorry.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5743
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: arek1357 »

Bardzo mi się podobały lekcje online z matematyki, które podlinkował np. Dasio...(dużo się nauczyłem) , umiem potęgować a nawet wiem co to średnica...choć nasunęła mi się wstęga Mobiusa na myśl ale raczej był to przypadek) A w tym linku nawet Dasio tłumaczy mi treść zadania, lecz raczej też dość kiepsko mu idzie , ponieważ dość późno zrozumiałem, że zbiory i ich elementy mają być rozróżnialne, ale i tak jestem Ci wdzięczny, że mimo to dydaktycznie nie jesteś taki zły... Funkcje tworzące uporządkowane trójki

Jeszcze raz powiem filmiki są świetne dzięki nim na pewno wiele pojęć matematycznych zrozumiałem , zresztą raczej nie tylko ja ale wielu innych...

Chętnie wszystkim wam klepnąłbym "pomógł" ale nie mogę... Mógłbym klepnąć inaczej np...
Dreamer357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowogrodziec
Podziękował: 1 raz

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Dreamer357 »

Jak to ja mam swoje wyskoki, ale m. pl to m. pl to nawet lepiej, że mam test generalny, przed 6x6x6.

Dodano po 2 minutach 4 sekundach:
Nie wiecie jak ja się tego boję, raz, że to murowany wylew, dwa, że to groźne.

Dodano po 10 minutach 33 sekundach:
Tylko dlaczego to znika podczas pisania, możecie coś z tym zrobić?
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: kmarciniak1 »

Slup pisze: 1 kwie 2020, o 13:16 Szkoda mi tych nauczycielek. Podobno to nauczycielki z porządnych warszawskich szkół.
Mi ich wcale nie szkoda. Jeśli TVP, które niedawno dostało dodatkowe 2 mld z budżetu państwa nie potrafi wynająć do takiej pracy kogoś kto przynajmniej się nie skompromituje no to bardzo słabo.

Dodano po 8 minutach 26 sekundach:
A z rzeczy bardziej optymistycznych to bardzo polecam piosenkę

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=InME0wn4Fnw
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Premislav »

Czarne Żelazne Więzienie wypuszcza niejakościową rzecz za odebrane nam pieniądze? Nowe, nie znałem.
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 789
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Slup »

kmarciniak1 pisze: 1 kwie 2020, o 15:42 Mi ich wcale nie szkoda. Jeśli TVP, które niedawno dostało dodatkowe 2 mld z budżetu państwa nie potrafi wynająć do takiej pracy kogoś kto przynajmniej się nie skompromituje no to bardzo słabo.
Wszedłem na stronę TVP i obejrzałem fragmentarycznie te lekcje. Pomyłka z obwodem i średnicą została popełniona przez nauczycielkę nauczania podstawowego. Lekcja dotyczy przyrody, zakresem obejmuje III klasę szkoły podstawowej i jej celem jest wyjaśnienie wielkości bocianiego gniazda. Nie jest jej celem wyjaśnianie pojęć średnicy i obwodu okręgu. W związku z tym nie uznaję tego za poważny błąd - to było raczej przejęzyczenie. Zresztą ta nauczycielka jest w ogóle dosyć spięta. Zaznaczę, że to ta sama, która podpowiadała koleżance, że \(\displaystyle{ 11 + 4 = 16}\). Nie wierzę, że jakakolwiek nauczycielka w tym kraju w naprawdę uważa, że \(\displaystyle{ 11 + 4 = 16}\) (no chyba, że akurat wypiła 0.7 dobrze zmrożonej substancji).

Jeśli chodzi o błąd z gubieniem minusa i \(\displaystyle{ (-)\cdot (+) = (+)}\), to dotyczy ono 7 klasy szkoły podstawowej. Lekcja trwa 45 minut, w jej trakcie nauczycielka rozwiązuje poprawnie kilkadziesiąt innych takich przykładów i to są jedyne jej dwa błędy podczas tej lekcji.

Jest też kilkanaście innych lekcji prowadzonych przez innych nauczycieli - materiał obejmuje całą szkołę podstawową. Naprawdę zalecam odrobinę umiarkowania w ocenach.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34233
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5198 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Jan Kraszewski »

Slup pisze: 1 kwie 2020, o 16:35Wszedłem na stronę TVP i obejrzałem fragmentarycznie te lekcje. Pomyłka z obwodem i średnicą została popełniona przez nauczycielkę nauczania podstawowego. Lekcja dotyczy przyrody, zakresem obejmuje III klasę szkoły podstawowej i jej celem jest wyjaśnienie wielkości bocianiego gniazda. Nie jest jej celem wyjaśnianie pojęć średnicy i obwodu okręgu. W związku z tym nie uznaję tego za poważny błąd - to było raczej przejęzyczenie. Zresztą ta nauczycielka jest w ogóle dosyć spięta. Zaznaczę, że to ta sama, która podpowiadała koleżance, że \(\displaystyle{ 11 + 4 = 16}\). Nie wierzę, że jakakolwiek nauczycielka w tym kraju w naprawdę warunkach uważa, że \(\displaystyle{ 11 + 4 = 16}\) (chyba, że akurat wypiła 0.7 dobrze zmrożonej substancji).
OK, ale głupota pozostaje głupotą. Główny problem jest taki, że poszło to jako oficjalnie zalecany materiał. Nie jest tajemnicą, że nierzadko nauczycielki nauczania początkowego mają zupełnie nie po drodze z matematyką i rzeczy porównywalne ze wspomnianymi zdarzają się w szkole nie tak rzadko. Ale jak to świadczy o "profesjonalizmie" TVP, która przygotowując materiały dla całego kraju nie jest tego w stanie zorganizować w taki sposób, by takie błędy nie pojawiały się? To nie są lata 60-te XX wieku i pionierski okres w historii telewizji.

JK
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: kmarciniak1 »

Slup pisze: 1 kwie 2020, o 16:35
Jest też kilkanaście innych lekcji prowadzonych przez innych nauczycieli - materiał obejmuje całą szkołę podstawową. Naprawdę zalecam odrobinę umiarkowania w ocenach.
Przecież ja nie formułowałem jakichś ogólnych sądów. Widziałem dziś lekcje o Panu Tadeuszu i uszy mi więdły choć błędów merytorycznych nie było. Ale mentalność tej nauczycielki która to prowadziła była strasznie infantylna. Oczywiście już trochę czasu minęło kiedy miałem kontakt z nauczycielkami podstawówek, ale wydaje mi się ,że powinny one kształtować w dzieciach atmosferę intelektualnego rozwoju, a ona zdecydowanie tego nie robiła. I tutaj nie chodzi o to że była zestresowana tylko o to, że jej przekaz był właśnie wprost wzięty od Gombrowiczowskiego Słowacki wielkim poetą był i jestem przekonany, że zwykłe lekcje też prowadzi w tym duchu. Być może ja mam za duże wymagania ale oczekiwałbym od nauczycielek nawet w podstawówce krytycznego podejścia do literatury . Oczywiście z uwzględnieniem możliwości dzieci ale jednak żeby to było intelektualnie stymulujące a nie upupiające.

A co do tej średnicy i obwodu okręgu to fakt że to jest nauczycielka nauczania wczesnoszkolnego nie jest tutaj żadnym argumentem. Takie nauczycielki powinny mieć podstawową wiedzę matematyczną bo przecież matematyki też uczą. Nie powinniśmy równać poziomu nauczycieli w dół. Zdaje sobie sprawę z tego co napisał Pan Kraszewski, że problemy z matematyką u takich nauczycielek są dość powszechne. No ale na litość boską nie można tego stanu aprobować.
ODPOWIEDZ