Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Slup »

krl pisze: 25 mar 2020, o 15:47 A ironia to środek stylistyczny.
Słownik języka polskiego pwn pisze: ironia «drwina, złośliwość lub szyderstwo ukryte w wypowiedzi pozornie aprobującej»
Nie widzę w wypowiedzi Premislava na temat Życińskiego niczego, co usprawiedliwiałoby zastosowanie tego środka stylistycznego. Życiński był bardzo znany jako zagorzały przeciwnik lustracji. Nie były jednak publicznie znane fakty z jego życia, które raczej pozwalają twierdzić, że w rzeczywistości starał się on głównie zachować swoją dobrą reputację. Można go z tej perspektywy oceniać i wyrażać dezaprobatę dla tej postawy. Życiński po prostu okazał się tutaj hipokrytą. To, że był wysublimowanym intelektualistą, pisał ciekawe i wartościowe książki na temat filozofii nauki, jest zupełnie osobą kwestią. W końcu Premislav nie odnosił się do jego twórczości.
arek1357 pisze: 25 mar 2020, o 16:11 Poczytaj sobie o superpozycji, podziały i pierwiastki są nieważne to tylko wynik pewnego oglądu rzeczywistości, o którym wiele osób np. Kmarciniak nie ma pojęcia. Np całą przestrzeń wygenerujesz za pomocą dwóch wektorów bazowych...(jeden to zło, drugi to dobro)... A przestrzeń to świat...
A to co w danej chwili możesz zobaczyć to tylko norma wektora przyłożonego do tej a nie innej sprawy...


Arku wiedziałem, że jesteś heretykiem, ale nie spodziewałem się, że jesteś manichejczykiem. Dobro i zło jako dwa wektory bazowe i świat jako dwuwymiarowa przestrzeń liniowa przez te wektory rozpięta to czysty manicheizm. Żeby nie być gołosłownym podam cytat:
wikipedia pisze: Podobnie do staroirańskiego zoroastryzmu i irańskiej myśli religijnej podstawowym elementem manicheizmu jest dualizm. W świecie toczy się walka między dwoma przeciwstawnymi pierwiastkami: światłem (dobrem) i ciemnością (złem). Historia kosmosu dzieli się na trzy etapy: przeszłość – złoty wiek, gdy pierwiastki te współistniały odrębnie, teraźniejszość – gdy pierwiastki te są wymieszane i walczą o dominację w kosmosie oraz przyszłość, w której nastąpi oczyszczenie: rozdzielenie wyznawców światła i ciemności.
Św. Tomasz i Św. Dominik musieliby z Tobą walczyć w XIII wieku. Również i dziś takich jak Ty powinna zwalczać Kongregacja Nauki Wiary.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: arek1357 »

Przecież mówiłem ale Ty cytujesz wybiórczo, że nie podzielam dualizmu o którym mówił wielki zwodziciel w 19 wieku Albert Pike, zaznaczyłem wyraźnie, że wektor "1" jest o wiele większy niż wektor "0" i u mnie nie ma dualizmu . nie jestem manichejczykiem...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Jan Kraszewski »

arek1357 pisze: 25 mar 2020, o 21:49Przecież mówiłem ale Ty cytujesz wybiórczo,
To jest arku kłamliwy zarzut - to nie jest cytat wybiórczy, tylko pełny.

JK
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: arek1357 »

Ja co inne mówiłem a wy przekręcacie i już ...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Jan Kraszewski »

Arku, najwyraźniej sam nie wiesz, co mówisz - cytat był dosłowny, a Ty zarzucasz, że był wybiórczy...

JK
Dreamer357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowogrodziec
Podziękował: 1 raz

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Dreamer357 »

Na logikę 25, zostało mi tyle co na fajki do 14. Nawet leków za to nie wykupię.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: arek1357 »

Powiedziałem że nie traktuję tego jak 1:1
Dreamer357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowogrodziec
Podziękował: 1 raz

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Dreamer357 »

Po prostu od roku siedzę na rencie, nie pracując. I zaczyna mnie ponosić, bo oszczędności się kończą, a ja mam mniej wszystkiego, nie wiem czym się zająć żeby wyszło jeszcze taniej.
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Slup »

arek1357 pisze: 26 mar 2020, o 00:24 Powiedziałem że nie traktuję tego jak 1:1
Powiedziałeś Arku, że to dwa wektory bazowe. Nie ma możliwości rozróżnienia dwóch wektorów bazowych w dwuwymiarowej przestrzeni wektorowej. Niech \(\displaystyle{ V}\) będzie dwuwymiarową przestrzenią liniową i \(\displaystyle{ \{e_1.e_2\}}\) będzie jej bazą. Wówczas istnieje automorfizm liniowy \(\displaystyle{ \phi:V\rightarrow V}\) taki, że \(\displaystyle{ \phi(e_1) = e_2}\) oraz \(\displaystyle{ \phi(e_2) = e_1}\). To oznacza, że w Twoim modelu dobro i zło są całkowicie symetryczne. Twój model to model manichejski. Można potraktować powyższy argument jako matematyczny dowód Twego manicheizmu.

Jeśli natomiast definiujesz dobro jako \(\displaystyle{ 1}\) i zło jako \(\displaystyle{ 0}\) zaś pozostałe przedmioty są ich mieszanką czyli przyjmują wartości z odcinka \(\displaystyle{ [0,1]}\), to niczego to nie zmienia. Istnieje automorfizm liniowych porządków \(\displaystyle{ \phi:\left([0,1],\leq\right) \rightarrow \left([0,1],\leq^{\mathrm{op}}\right)}\), gdzie \(\displaystyle{ \leq^{\mathrm{op}}}\) to odwrócony standardowy porządek, taki, że \(\displaystyle{ \phi(0) = 1}\) oraz \(\displaystyle{ \phi(1) = 0}\).

W starożytności Ojcowie próbowali uporać się z tym problemem i zbudować niesymetryczny model teologii moralnej, ale dla Ciebie opinie Ojców to wybór między mielonką i tuńczykiem.

Czysta herezja... I to ja (czyli przeżarty grzybem kanonik katolicki) muszę to Tobie tłumaczyć.

Teologię to Ty zostaw mądrzejszym od siebie (Ojcom, Tomaszowi, Szkotowi, Mikołajowi z Kuzy, Whiteheadowi, Karlowi Rahnerowi) kacerzu! Tobie tylko wybierać między ogórkową i pomidorową!
Dreamer357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowogrodziec
Podziękował: 1 raz

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Dreamer357 »

Wczoraj godzina zero, musiałem zapalić, czas liczymy od początku. A już cztery dni było.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Premislav »

Jak chcesz, to będę tu pisać, że wspieram Cię w walce z nałogiem:
wspieram Cię w walce z nałogiem.

Ja rzuciłem alkohol kilka miesięcy temu i trzymam się dobrze. Tylko zauważyłem taki minus, że piję trochę więcej kawy i jem odrobinę więcej słodyczy, więc można by rozważać, czy nie zastępuję jednego nałogu innym. Acz z drugiej strony może nałogiem jest sama skłonność do folgowania sobie, bo kiedy przechodzę obok półek z alkoholem, to tylko lekka pokusa mnie bierze i nie mam problemu z jej odparciem. Szkoda tylko, że dobre piwo bezalkoholowe jest jak czterolistna koniczyna.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: arek1357 »

Ja wiem , że w przestrzeni wektorowej praktycznie nie ma rozróżnienia, i ja się absolutnie z tym nie kłócę masz 100% rację, ja chciałem Niepokonanej troszkę przybliżyć, skąd bierze się taka różnorodność praktycznie z dwoistości, a Ty moje dobre intencje zmanipulowałeś, chcę zrobić dobry uczynek i ją nawrócić, pokazuję jej podobieństwo do przestrzeni wektorowej, żeby zrozumiała istotę różnorodności a Ty przez moje dobre intencje robisz ze mnie heretyka manichejskiego...Oczywiście użyłem przybliżeń(których zresztą sam nie lubię) bo model rzeczywisty nie jest symetryczny a więc nie jest manichejski. Apeluję, żeby się nawróciła i opowiedziała się po słusznej stronie a Ty znowu próbujesz wszystko trywializować i odrzucać...(działasz jak demon możliwe, że nim jesteś)...
Ponieważ działanie demoniczne jest bardzo subtelne demon mówiąc mało kiedy kłamie wprost, byłaby to prymitywna i niczemu mu nie przydatna forma, on po prostu manipuluje jak Ty podając jak najbardziej prawdziwe informacje na temat przestrzeni wektorowych , ale intencje Twoje są wręcz obrzydliwe...bo starasz się zwieść Niepokonaną, strącić do złego bieguna...

Poza tym zauważ jedną ciekawą rzecz, w klasach 0-4 bardzo łatwo tłumaczyć dzieciom matematykę na poziomie grzybków, rowerków, czapeczek,... itd... łatwo rysować liczyć na takich przykładach tak do 100 a nawet do 1000, potem jeszcze coś można na przykładach tłumaczyć: procenty, jakieś modele statystyczne średnią arytmetyczną, ważoną, lecz inne średnie już trudniej, itd A jak dochodzą, rzeczy jeszcze na wyższym stopniu to przykładowe tłumaczenie bierze kompletnie w łeb stajemy na progu abstrakcji, zderzenie z murem, i wtedy się kończy przyjazna matematyka : rodzice, dziadkowie , wujkowie przestają tłumaczyć swoim pociechom matematykę , następuje zgrzyt , konflikt pokoleń, problemy...

Ja jako pierwszy próbuję zrobić wyłom w tym murze i próbowałem rzeczy , które są dostępna za pomocą oglądu poprzez zmysły (rzeczy dobre i złe)
i nie tylko materialne próbuję ująć za pomocą przestrzeni wektorowej dwuwymiarowej (zaznaczając, że siła jednego wektora jest większa niż drugiego), próbuję w ten sposób zmodelować rzeczywistoś może i nawet w sposób niezbyt doskonały (bo zdaję sobie sprawę z luk w tym systemie)...
Ale robię to w dobrej intencji w intencji nawrócenia Niepokonanej, to raczej ktoś komu Kościół katolicki jest bliski oraz jego przedsoborowe nauki też powinien mnie w tym szczytnym dziele poprzeć. Oczywiście nie poprze mnie tylko mason wysokiego stopnia lub demon (kimże jesteś?)...

Też kiedyś napisaem, że bazą przestrzeni topologicznej są województwa , w których są zakażenia koronowirusem... ponieważ chciałem , żeby Niepokonana zrozumiała sęs i znaczenie otoczenia (nawet samej siebie)...

Dodano po 1 minucie 25 sekundach:
Szkoda tylko, że dobre piwo bezalkoholowe jest jak czterolistna koniczyna.
Dobre i bealkoholowe się wyklucza...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Jan Kraszewski »

arek1357 pisze: 26 mar 2020, o 13:02Ale robię to w dobrej intencji w intencji nawrócenia Niepokonanej,
Ale wiesz, że dobrymi chęciami to jest piekło wybrukowane? Bo jakoś trudno mi sobie wyobrazić, by ktokolwiek chciał się nawrócić czytając to, co wypisujesz.
arek1357 pisze: 26 mar 2020, o 13:02ponieważ chciałem , żeby Niepokonana zrozumiała sęs i znaczenie otoczenia (nawet samej siebie)...
Niepokonana, mam nadzieję, że do polskiego przygotowujesz się na innym forum...

JK
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: arek1357 »

Nawracanie to szczytna idea
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Slup »

Arku użytkowniczka Niepokonana jest w liceum. Nie wie, co to jest przestrzeń topologiczna, przestrzeń wektorowa, czy liniowy porządek. Ma problemy z zadaniami na poziomie szkoły średniej. Twoje przykłady niczego jej nie wyjaśnią. Nie nauczą jej matematyki. Nie wyjaśnią jej teologii katolickiej. Szczególnie, że są z tą teologią sprzeczne. Jeśli Niepokonaną na coś nawracasz, to jest to raczej wiara pełna pogardy, nienawiści do innych, manichejska, antysemicka, dosłowna, oparta na sensacjach, które są niczym niepoparte. Cieszę się, że mogę Ci w tym przeszkadzać, bo to, co prezentujesz, jest jakąś kiepską karykaturą wiary chrześcijańskiej. Ze starym, przedsoborowym Kościołem też nie ma to nic wspólnego.

Moim zdaniem jesteś heretykiem.
ODPOWIEDZ