Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Niepokonana »

Nie, Panie doktorze, nigdy w życiu, tylko ja zawsze robię takie głupie błędy, że wstyd się przyznać. Ale poza tym to wszystko umiałam, naprawdę. Nawet jednokładność.

Dodano po 1 minucie 25 sekundach:
Ja napisałam \(\displaystyle{ 4=m^{2}+2m+1}\) zamiast \(\displaystyle{ 4=|m^{2}+2m+1|}\), bo zapomniałam o wartości bezwzględnej...

Dodano po 1 minucie 17 sekundach:
Ale było zadanie z równoległobokiem i sama wiedziałam, jak je rozwiązać.

Dodano po 2 godzinach 38 minutach 51 sekundach:

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=Lx58hXh4pVA

Ja tam lubię większośc wersji tej piosenki, włącznie z oryginałem.

Dodano po 25 minutach 3 sekundach:
Premislav, a skąd masz dostęp do badań o homoseksualistach?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Psiaczek »

Niepokonana pisze: 13 lis 2019, o 22:53
Premislav, a skąd masz dostęp do badań o homoseksualistach?
Obawiam się że z tymi badaniami może być tak jak w tej historyjce: wybierano w konkursie dyrektora dużej firmy, zadawano kandydatom pytanie:
"Ile to jest dwa plus dwa ?". Wygrał kandydat który odpowiedział "A ile ma być?" :P Nauki doświadczalne to nie matematyka niestety, nawet w fizyce fabrykują fałszywe eksperymenty , a co dopiero w naukach społecznych...
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Premislav »

Mam 27 lat, taki ze mnie stary dziad.

Tutaj masz, Arku, badanie w kwestii dzieci wychowywanych przez pary jednopłciowe:

Kod: Zaznacz cały

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6309949/


Mentzena też szanuję, chociaż niestety jest katolikiem, aczkolwiek mnie bardzo wnerwił tłumaczeniem piątki Konfederacji: takich rzeczy się nie mówi wprost.
Psiaczek pisze:nawet w fizyce fabrykują fałszywe eksperymenty
Podasz jakieś przykłady? Zaintrygowało to mnie.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Psiaczek »

Premislav pisze: 14 lis 2019, o 00:30
Psiaczek pisze:nawet w fizyce fabrykują fałszywe eksperymenty
Podasz jakieś przykłady? Zaintrygowało to mnie.
trochę o tym jest na przykład tu:

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=1Q0iiqkLCC4
krl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 609
Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 135 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: krl »

Mnie przypomina się inny przykład. W roku 1989 przodujący uczeni Koreańskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej ogłosili, że udało im się przeprowadzić eksperymentalnie "zimną syntezę termojądrową". Konkretniej, w pewnym eksperymencie uzyskiwali niewielki przyrost energii, który interpretowali w ten sposób. Wiadomość ta zelektryzowała świat, szczególności fizyków. Masowo zaczęły mnożyć się doniesienia o powtórzeniach tego eksperymentu, potwierdzające osiągnięcie Koreańczyków. W szczególności eksperyment udało się powtórzyć w Polsce, a dokonali tego fizycy z Wrocławia (nie pamiętam tylko, czy z UWr czy z Instytutu Niskich Temperatur. Dopiero po jakimś czasie stwierdzono, że wszystkie te wyniki były złudzeniem...
To była dla wielu fizyków wielka kompromitacja.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1708
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: pesel »

Premislav pisze: 14 lis 2019, o 00:30 Podasz jakieś przykłady? Zaintrygowało to mnie.
Baza danych strony Retraction Watch:



W polu Subject(s) wpisujemy PHY, w polu Reason(s) for Retraction wpisujemy falsification.
krl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 609
Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 135 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: krl »

Sprostowanie: zawiodła mnie pamięć. Odkrywcami tej metody zimnej fuzji byli jednak Amerykanie. Koreańczycy tylko powtórzyli z sukcesem ich eksperyment. Polacy też.
Patrz "metoda elektrolityczna" w

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zimna_fuzja
krl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 609
Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 135 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: krl »

Premislav pisze: 14 lis 2019, o 00:30 badanie w kwestii dzieci wychowywanych przez pary jednopłciowe:

Kod: Zaznacz cały

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6309949/
Jest też polski, a pośrednio matematyczny akcent w tej sprawie. Zofia Kuratowska, córka Kazimierza Kuratowskiego (i fundatorka Nagrody im. K. Kuratowskiego) zdecydowanie popierała prawo par jednopłciowych do adopcji dzieci. To było w latach 90. XX wieku...
daras170
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 708
Rejestracja: 24 mar 2014, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toronto
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 73 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: daras170 »

krl pisze: 14 lis 2019, o 07:18 Mnie przypomina się inny przykład. W roku 1989 przodujący uczeni Koreańskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej ogłosili, że udało im się przeprowadzić eksperymentalnie "zimną syntezę termojądrową". Konkretniej, w pewnym eksperymencie uzyskiwali niewielki przyrost energii, który interpretowali w ten sposób. Wiadomość ta zelektryzowała świat, szczególności fizyków. Masowo zaczęły mnożyć się doniesienia o powtórzeniach tego eksperymentu, potwierdzające osiągnięcie Koreańczyków. W szczególności eksperyment udało się powtórzyć w Polsce, a dokonali tego fizycy z Wrocławia (nie pamiętam tylko, czy z UWr czy z Instytutu Niskich Temperatur. Dopiero po jakimś czasie stwierdzono, że wszystkie te wyniki były złudzeniem...
To była dla wielu fizyków wielka kompromitacja.
Widzę, że w jałowych dyskusjach o dupie Maryni oraz wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia pojawił się nowy wątek ale nadal błądzicie jak dziecko we mgle dlatego postanowiłem przerwać milczenie i sprostować.

To nie koreańscy fizycy są odpowiedzialni za humbug pn. "cold fusion"!

Dokładnie 30 lat temu, w 1989 r. dwaj chemicy - Martin Fleischmann z University of Southampton w Wielkiej Brytanii i Stanley Pons z University of Utah w USA - ogłosili na konferencji prasowej, że zaobserwowali fuzję jądrową w stosunkowo prostym eksperymencie. Podczas elektrolizy ciężkiej wody (D2O) zawierającej elektrody palladowe, udało im się wyprodukować energię, wykryli też obecność neutronów oraz trytu. Naukowcy uznali wówczas, że w próbkach musiały zajść reakcje raczej nuklearne niż chemiczne.Ich zdaniem była to właśnie reakcja zimnej fuzji jądrowej. Cały świat się tym ekscytował, przeprowadzano liczne eksperymenty, z których część jakoby potwierdzała odkryty efekt. Nie pamiętam czy we Wrocławiu też zrobiono podobny ale za to pamiętam dobrze podniecenie kadry naukowej w naszym instytucie, wieszczono odkrywcom nagrodę Nobla.
Premislav pisze: 14 lis 2019, o 00:30
Podasz jakieś przykłady? Zaintrygowało to mnie.
Podobnych przykładów jest cała masa, wystarczy wklepać w Google słowo humbug. Mi się to zawsze kojarzy z pierwszym przypadkiem jaki z dzieciństwa pamiętam, a jestem jeszcze starszym dziadem niż Ty ;) , a mianowicie słynnego odkrycia kanałów na Marsie przez G. V. Schiaparelliego.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2019, o 09:38 przez daras170, łącznie zmieniany 1 raz.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1708
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: pesel »

daras170 pisze: 14 lis 2019, o 09:21 Podczas elektrolizy ciężkiej wody (D2O) zawierającej elektrody palladowe
No nie wiem czy tak było bo brzmi to dziwnie.
daras170
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 708
Rejestracja: 24 mar 2014, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toronto
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 73 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: daras170 »

pesel pisze: 14 lis 2019, o 09:38
daras170 pisze: 14 lis 2019, o 09:21 Podczas elektrolizy ciężkiej wody (D2O) zawierającej elektrody palladowe
No nie wiem czy tak było bo brzmi to dziwnie.
poczytaj sobie:

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Cold_fusion
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: kmarciniak1 »

Psiaczek pisze: 13 lis 2019, o 23:26

Obawiam się że z tymi badaniami może być tak jak w tej historyjce: wybierano w konkursie dyrektora dużej firmy, zadawano kandydatom pytanie:
"Ile to jest dwa plus dwa ?". Wygrał kandydat który odpowiedział "A ile ma być?" :P Nauki doświadczalne to nie matematyka niestety, nawet w fizyce fabrykują fałszywe eksperymenty , a co dopiero w naukach społecznych...
Oj Psiaczku twój zarzut jest naprawdę poniżej pasa. Jeśli naprawdę uważasz, że sama tylko możliwość manipulowania w badaniach socjologicznych jest argumentem przeciwko adopcji dzieci przez pary LGBT, no to daleko nie zajedziemy z takim myśleniem.(Oczywiście w odpowiedzi możesz powiedzieć, że ja tylko sobie to dodałem ale wydaje mi się, że właśnie taka była twoja intencja). Podaj chociaż jeden przykład badania, które pokazało, że dzieci adoptowane przez pary osób homoseksualnych rozwijają się jakoś istotnie gorzej. Tylko proszę bez rewelacji Marka Regnerusa i oszołomów jego pokroju którzy obok rzetelnych badań nawet nie przechodzili.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: arek1357 »

Dzieci adoptowane przez pary jednopłciowe wychowuje się ich na przyszłych homoseksualistów, jedyna prawidłowość to:
tata+mama+dziecko w tle dziadkowie , innej opcji nie ma, dziecko nabiera skrzywień i to jest oczywiste...

Dodano po 13 minutach 22 sekundach:
National Health Interview Survey niestety Premislav ta organizacja wykonująca te badania jest mało wiarygodna.

Poza tym dzieci tak wychowywane są mniej odporne na stres. Są zniewieściałe, nawet nie umieją się bić a potem stanowią pożywkę dla pedofili,
co niestety było ostatnio głośne w Australii...

podejrzewam , że ta organizacja czerpie z badań zboczeńca Kinseya , oraz jest finansowana przez Rockefellerów, współpracuje z masońsko Onzetowskim WHO...
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Tmkk »

arek1357 pisze: 14 lis 2019, o 11:07 Są zniewieściałe, nawet nie umieją się bić
XD
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: arek1357 »

niestety umiejętność przywalenia komuś w mordę w słusznej sprawie jest rzeczą chwalebną...
ODPOWIEDZ