Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Niepokonana »

Premislav znowu masz rację... Nie moja wina, że się z Tobą zgadzam, oboje jesteśmy libertarianami.
Ha! Zagoniłam arka do rogu i musi sobie wymyślać, że islam to nie religia, bo nie umie pokonać mojego "nie"argumentu.

Dodano po 16 minutach 32 sekundach:
A może zmieńmy temat, bo ciągle tylko o religii rozmawiamy.

Dodano po 4 minutach 21 sekundach:
Nie wiem, czy lubicie anime, ale to też element kultury.
Znacie anime Psycho-Pass? Opowiada o społeczeństwie w XXII wieku, w którym ludzi dzieli się według wskaźnika przestępczości. Biorą i skanują mózg i w zależności od stanu psychicznego danej osoby komputer sprawdza, czy dana osoba jest potencjalnym przestępcą. Osoby z wysokim wskaźnikiem przestępczości są izolowane w szpitalach psychiatrycznych, a jeżeli ktoś ma skrajnie wysoki wskaźnik, jest zabijany.
Mówię Wam, interesujące.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: arek1357 »

religia musi mieć sakramenty
Tak i tego się trzymam a więc wymienię jeszcze raz bo P. Kraszewski powie że nie mam argumentacji, otóż mam i religia powinna mieć:

-sakramenty
-kapłaństwo
-świątynie
(tu mamy katolicyzm i religię starozakonną żydowską (nie mylić z judaizmem)

reszta tych powiedzmy Twoim językiem religii nie ma tych atrybutów są to religie:

a) demoniczne - hinduizm
b) filozoficzno- ateistyczne gdzie pojęcie bóstwa jest rozmyte i nijakie buddyzm, judaizm
c) religie kanapowe pod przywództwem domorosłych guru będących pod wpływem środków odurzających lub wykreowanych przez służby specjalne...
(np kościoły i sekty protestanckie, świątynia przeznaczenia, w szerszej perspektywie islam)

Więc masz do wyboru albo katolicyzm albo nihilizm ...

Niepokonana a skoro takie poważne rzeczy cię tak śmieszą znaczy , że powinnaś szukać porady u lekarza lub farmaceuty tych od głowy...
Zagoniłam arka do rogu
gadasz absurdy ty byś nawet kozy do stajni nie potrafiłaś zagonić a co dopiero mnie w kozi róg no masz dziwne mniemanie o sobie...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22222
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: a4karo »

Niepokonana pisze: 10 lis 2019, o 23:48
Ha! Zagoniłam arka do rogu
Niestety, arek jest niezaganialny. ON po prostu WIE (znaczy ktos mu to kiedyś włożył do głowy i tego będzie się trzymał).
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Niepokonana »

arek teraz rozmawiamy o anime, dosyć się nagadaliśmy o chrześcijańskiej zarazie, która kontroluje Polskę od 966. roku.
a4karo, świetnie podsumowałeś arka, też tak myślę, że on został zmanipulowany na dobre.
Ok wystarczy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34308
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Jan Kraszewski »

arek1357 pisze: 10 lis 2019, o 23:54Tak i tego się trzymam a więc wymienię jeszcze raz bo P. Kraszewski powie że nie mam argumentacji, otóż mam i religia powinna mieć:

-sakramenty
-kapłaństwo
-świątynie
(tu mamy katolicyzm i religię starozakonną żydowską (nie mylić z judaizmem)

reszta tych powiedzmy Twoim językiem religii nie ma tych atrybutów są to religie:

a) demoniczne - hinduizm
b) filozoficzno- ateistyczne gdzie pojęcie bóstwa jest rozmyte i nijakie buddyzm, judaizm
c) religie kanapowe pod przywództwem domorosłych guru będących pod wpływem środków odurzających lub wykreowanych przez służby specjalne...
(np kościoły i sekty protestanckie, świątynia przeznaczenia, w szerszej perspektywie islam)

Więc masz do wyboru albo katolicyzm albo nihilizm ...
No tak, to już jakiś konkret, ale dalej pasuje do określenia "lokalna definicja religii" w tym sensie, że nie przedstawiasz żadnych argumentów za tym, dlaczego mielibyśmy właśnie taką definicję przyjmować.

JK
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Premislav »

Nie da się powiedzieć, że religia z ponad miliardem wyznawców jest religią kanapową, chyba dopisałeś sobie, arku, własne znaczenie tego określenia.
Poza tym na jakiej podstawie uznajesz judaizm za religię filozoficzno-ateistyczną? [do buddyzmu to nawet pasuje]
Twoja definicja religii nie jest też powszechnie przyjmowaną, więc jeśli jej nie uargumentujesz (czemu taka, a nie inna), to mamy pełne prawo jej nie respektować.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wielbicielem anime nie jestem, lubię serial Hellsing i kilka filmów (np. Spirited Away), no i mam pewien sentyment do Pokemonów. A, no i ostatnio za namową siostry sobie przejrzałem dość naiwną, ale miejscami ciekawą mangę The Promised Neverland. Lubię temat jedzenia ludzi i tak mnie skusiła.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Niepokonana »

Ooo, to jest o jedzeniu ludzi?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: arek1357 »

Może tak krótko i na temat:
Religia=Katolicyzm
religie= reszta

Te inne religie mają się tak do Katolicyzmu jak miecz z plastyku kupiony na odpuście do Szczerbca...

Na jedno i drugie mogę mówić miecz jak was to uszczęśliwi ale jak ktoś nie widzi różnicy niech się lepiej nie odzywa...
nagadaliśmy o chrześcijańskiej zarazie, która kontroluje Polskę od 966
Jakby nie ta zaraza już dawno zostałabyś zjedzona na uczcie sakralno kanibalistycznej ku czci Swarożyca lub Światowida...
Lub spalona jako ofiara...

A że panuje ta "zaraza" to możesz żyć w spokoju jako ofiara sytemu...
Nie powiedziałam, że to sekta, tylko zaraza.
poprawiłem
Ostatnio zmieniony 11 lis 2019, o 00:38 przez arek1357, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Niepokonana »

Nie powiedziałam, że to sekta, tylko zaraza.
krl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 609
Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 135 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: krl »

Premislav pisze: 10 lis 2019, o 21:57 a przedsoborowy katolicyzm z obecnym islamem grałby w jednej lidze, istotna różnica tylko taka, że w islamie jest większy nacisk na podporządkowanie bożemu prawu, a w katolicyzmie na relację z Absolutem. Natomiast stosunek do tolerancji religijnej (polecam pisma Piusa X) niemal identyczny.
No nie, różnica między katolicyzmem a islamem jest podstawowa: w katolicyzmie wyznaje się religię prawdziwą i Boga w Trójcy Świętej Jedynego, a w islamie religię fałszywą i jakiegoś bożka (by nie rzec wręcz Szatana!). Tolerancja może być tylko dla ludzi, a nie dla ich mylnych i kłamliwych poglądów. Te fałszywe poglądy trzeba piętnować i wypalać gorącym żelazem. Do kości!
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Niepokonana »

I tak śmiem twierdzić, że arek to tylko troll, który ma za zadanie rozruszać to forum.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: arek1357 »

na jakiej podstawie uznajesz judaizm za religię filozoficzno-ateistyczną?
Bo tam brakuje odniesienia do konkretnego Boga , ale to nie ma większego sensu po zburzeniu Świątyni przez Tytusa a więc w kogo lub co oni wierzą, to nie bardzo wiem , jeżeli jeszcze do tego dochodzi skręcenie w kierunku Talmudu a nawet do kabały to co tu mamy bóstwo nijakie, zastępowanie sakramentów zbiorem przepisów czyli ateizm, skręcenie w kierunku kabały to demonizm, więc co o tym mam sądzić...
To że milion czy miliard wierzy w to jakie to ma znaczenie, miliard Chińczyków wierzyło w Mao... i co mam sądzić, że to religia a Mao to Bóg?

Czy to co wyprawiał Hubot to była matematyka i mam go nazywać matematykiem, a to co gada niepokonana to wielka filozofia? Więc ją nazwę filozofką...

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=uLhhVNj2Wp4


Dla mnie papierkiem lakmusowym to Słowo Boże , i jeżeli ten papierek przykładam do innych "religii" i jest zgrzyt to znaczy, że jest to fałszywa "religia"
a więc dla mnie nie jest religią...
by nie rzec wręcz Szatana!
raczej "rzec"...

Jak się poczyta o początkach islamu i o Mahomecie wszystko staje się jasne...
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Premislav »

arek1357 pisze: i jeżeli ten papierek przykładam do innych "religii" i jest zgrzyt to znaczy, że jest to fałszywa "religia"
a więc dla mnie nie jest religią...
Czy błędna koncepcja filozoficzna (na przykład taka, która opiera się na nieadekwatnych modelach oddziaływań w świecie materialnym) przestaje być z powodu swej błędności koncepcją filozoficzną? Nie wydaje mi się, tak samo z religiami. Poza tym to, co napisałeś, sugeruje, że jeśli coś nie zgadza się z katolicyzmem, to według Ciebie nie jest religią. Z czego wynika takie podejście? Przecież samo istnienie innych religii nie udowadnia fałszywości Twojej, ani nawet nie jest sensownym argumentem za fałszywością.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: arek1357 »

Jam jest prawdą i drogą i ocaleniem...

To nie są moje słowa...
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Off-topic, czyli dyskusje na każdy temat

Post autor: Niepokonana »

Każdy może tak powiedzieć, nie tylko Jezus.
ODPOWIEDZ