Znaki zapytania

Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Znaki zapytania

Post autor: Emiel Regis »

miodzio1988 pisze:Czemu ludzie piszą "umię" ???????????????????
Pytanie równie jałowe co czemu piszą n pytajników, gdzie n > 1.
Ostatnio zmieniony 9 sie 2009, o 12:37 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Posty wydzielone z tematu http://matematyka.pl/135745.htm
miodzio1988

Znaki zapytania

Post autor: miodzio1988 »

Szukamy więcej błędów? Akurat ogonek mnie tak nie razi;] "umię" natomiast tak. Koniec OT.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Znaki zapytania

Post autor: Zordon »

Emiel Regis pisze:
miodzio1988 pisze:Czemu ludzie piszą "umię" ???????????????????
Pytanie równie jałowe co czemu piszą n pytajników, gdzie n > 1.
\(\displaystyle{ n=2}\) jest jeszcze dopuszczalne, a nawet często spotykane w literaturze
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Znaki zapytania

Post autor: Rogal »

Dwa? Chyba raczej n = 3 ;p
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Znaki zapytania

Post autor: Emiel Regis »

No ja jeszcze nigdy w żadnej poważnej książce nie spotkałem się z innym n niż równym 1.
Ty gdzie widziałeś? Pomijając, że niepoprawne to jednak przerost formy nad treścią, to to tak tak jakby jakby zdania zdania tak tak pisać pisać.
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

Znaki zapytania

Post autor: silicium2002 »

pomijając fakt że ta dyskusja nie ma większego sensu i proponuje ją zakończyć to jednak Emiel Regisie powiem ci że w tym wypadku Rogal ma jak najbardziej rację, i najbardziej poprawne są
n = 1 i n = 3. Natomiast inną rzeczą jest to że każdy pisarz (czy inny autor, ale mówimy w tym wypadku o czymś co w jakiś sposób nazywamy literaturą) może użyć tylu pytajników czy wykrzykników ile zechce, ale oczywiście taka dowolność nie zawsze jest mile widziana.
Awatar użytkownika
Starling
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 21 cze 2009, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 54 razy

Znaki zapytania

Post autor: Starling »

A znasz jakąś książkę, w której autor używa 19 pytajników?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Znaki zapytania

Post autor: luka52 »

silicium2002, jasne, że może tak zrobić, ale co z tego? Nie ma w języku polskim takiego znaku interpunkcyjnego jak ,,wielopytajnik' - ,,???'.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Znaki zapytania

Post autor: patry93 »

luka52 - nie w tym rzecz chyba Nie ma też znaku "pytajniko-wykrzyknik" - "?!", a jednak czasem się czegoś takiego używa
"???" to trzy pytajniki Ale z tym akurat się nie spotkałem (w przeciwieństwie do "!!!", co już o wiele częściej można zobaczyć).
Awatar użytkownika
Starling
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 21 cze 2009, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 54 razy

Znaki zapytania

Post autor: Starling »

patry93 pisze:luka52 - nie w tym rzecz chyba Nie ma też znaku "pytajniko-wykrzyknik" - "?!", a jednak czasem się czegoś takiego używa
Akurat pytajnik z wykrzyknikiem ma sens, ponieważ oznacza po prostu głośne pytanie. Nie wiem jednak co mogłyby oznaczać trzy pytajniki (o 19 już nawet nie wspomnę)?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Znaki zapytania

Post autor: luka52 »

patry93, owszem - nie ma takiego znaku, bo jest to łączne użycie dwóch znaków
Awatar użytkownika
alchemik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 285
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 65 razy

Znaki zapytania

Post autor: alchemik »

A ja się spotkałem z \(\displaystyle{ !^{!}}\)

u kolegi w zeszycie ;P.
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

Znaki zapytania

Post autor: silicium2002 »

Akurat pytajnik z wykrzyknikiem ma sens, ponieważ oznacza po prostu głośne pytanie. Nie wiem jednak co mogłyby oznaczać trzy pytajniki (o 19 już nawet nie wspomnę)?
Trzy pytajniki oczywiście oznaczają wzmocnienie funkcji jaką pełni pytajnik, czyli wzmacniają siłę pytania. Analogicznie jak trzy wykrzykniki oznaczają mocne zaakcentowanie czegoś, wykrzyczenie.

A 19 ot wymysł autora, najczęściej kiedy nie potrafi on wyrazić się polszczyzną ucieka się do tego typu brzydkich możliwości...

EDIT: Rogal no właśnie mnie to też tak uczono, i to nie tak dawno bo jakieś dwa lata temu.
Ostatnio zmieniony 9 sie 2009, o 19:46 przez silicium2002, łącznie zmieniany 1 raz.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Znaki zapytania

Post autor: patry93 »

alchemik - wygrałeś (patrzcie - trzy emotki xD)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Znaki zapytania

Post autor: Rogal »

Heh, żebym to pamiętał, gdzie ja takie coś widziałem...
Ale widziałem na pewno więcej niż raz. Nawet kołacze mi się po głowie jakaś lekcja polskiego w podstawówce czy coś w ten deseń, na której to usłyszałem, że znaków interpunkcyjnych "?" i "!" można używać w ilości jeden i trzy, można razem (tylko wariant "?!"), natomiast użycie dwóch pytajników czy wykrzykników jest błędem. Właśnie poprzez tę uwagę zapamiętałem powyższy fakt, bo mnie zdziwiło, czemu dwa jest dyskryminowane na rzecz trójki :P. Ale pamięć nie śmietnik, więc na pewno nie przytoczę wam żadnych źródeł, dowodów, etc.
Z innej beczki, przeczytałem kiedyś zdanie, że stosowanie więcej niż trzech znaków interpunkcyjnych pod rząd jest pierwszym objawem choroby psychicznej, ale nie daje głowy za prawdziwość tego ;p
ODPOWIEDZ