Matematyka - Polska a Zachód

wbb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 25 razy

Matematyka - Polska a Zachód

Post autor: wbb »

W tym roku pisałem maturę, a od października zaczynam studia. Z początku myślałem o studiowaniu kierunku ekonomicznego, jednak ostatecznie zdecydowałem się na matematykę finansową. Po przeczytaniu artykułu wydaje się, że podjąłem dobrą decyzję. Nie wiem jednak, jak na tle innych uczelni na świecie wypadają te polskie pod względem matematyki. Czy ktoś z Was się w tym orientuje? Byłoby miło, gdyby wypowiedzieli się także wykładowcy zarejestrowani na forum.
Awatar użytkownika
Starling
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 21 cze 2009, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 54 razy

Matematyka - Polska a Zachód

Post autor: Starling »

Na tym blogu pojawiły się jakiś czas temu statystyki dotyczące jakości polskich uczelniach na tle świata:

Nie pamiętam dokładnie, ale matematyka była nieznacznie poniżej średniej światowej.
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

Matematyka - Polska a Zachód

Post autor: Przemas O'Black »

Gdzie dokładnie są te statystyki?
Awatar użytkownika
Starling
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 21 cze 2009, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 54 razy

Matematyka - Polska a Zachód

Post autor: Starling »

Znalazłem:

Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

Matematyka - Polska a Zachód

Post autor: Przemas O'Black »

No jednak matematyka jest znacznie poniżej średniej światowej.
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 25 razy

Matematyka - Polska a Zachód

Post autor: wbb »

Starling pisze:Znalazłem:

Nie do końca mnie to zadowala, bo to pokazuje osiągnięcia polskich matematyków na arenie międzynarodowej, a nie treści programu nauczania.
snm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 468
Rejestracja: 10 mar 2007, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inąd
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 54 razy

Matematyka - Polska a Zachód

Post autor: snm »

Poziom nauczania a program nauczania to dwie różne rzeczy
Awatar użytkownika
solmech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 10 gru 2008, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 20 razy

Matematyka - Polska a Zachód

Post autor: solmech »

To moze ja sie wypowiem krotko w tym temacie, poniewaz studiuje w Niemczech.
Czesto czytam na roznych forach internetowych zadania studentow/uczniow z Polski i moim zdaniem w Polsce jest wyzszy poziom jezeli chodzi o matematyke.
Jeszcze wieksza roznice miedzy poziomem nauczania matematyki odczuwalem gdy bylem jeszcze w szkole. Czesto zagladalem do ksiazek kolegow w Polsce i bylo naprawde duzo materialu ktorego ja nie przerabialem. Natomiast w Niemczech w szkole sredniej ucza juz calkowania.

Moim zdaniem na arenie eurpejskiej Polacy albo tez koledzy z krajow takich jak Rosja sa elita jezeli chodzi o nauki scisle. Porownujac np. studentow pochodzenia rosyjskiego (konczyli szkole w Rosji) z niemieckimi studentami odczuwam ogromna roznice!

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

Matematyka - Polska a Zachód

Post autor: mx2 »

wbb pisze:W tym roku pisałem maturę, a od października zaczynam studia. Z początku myślałem o studiowaniu kierunku ekonomicznego, jednak ostatecznie zdecydowałem się na matematykę finansową. Po przeczytaniu artykułu wydaje się, że podjąłem dobrą decyzję. Nie wiem jednak, jak na tle innych uczelni na świecie wypadają te polskie pod względem matematyki. Czy ktoś z Was się w tym orientuje? Byłoby miło, gdyby wypowiedzieli się także wykładowcy zarejestrowani na forum.
Gdzie studiujesz matme?

Sorry, za lekki off-top
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Matematyka - Polska a Zachód

Post autor: patry93 »

Tomek_N - nie rozumiem... skoro w Niemczech już w szkole średniej uczą całkowania, to dlaczego uważasz, że poziom nauczania matematyki w Polsce jest wyższy?
Awatar użytkownika
solmech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 10 gru 2008, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 20 razy

Matematyka - Polska a Zachód

Post autor: solmech »

patry93 pisze:Tomek_N - nie rozumiem... skoro w Niemczech już w szkole średniej uczą całkowania, to dlaczego uważasz, że poziom nauczania matematyki w Polsce jest wyższy?
Bo wiem ze 90% uczniow niemieckich (w tym tez ja) ma straszne luki w podstawach matematyki. Mysle ze jest to spowodowane mozliowoscia uzywania kalkulatora na testach juz bardzo predko. Po szkole sa studia, nagle kalkulatorow uzywac juz nie mozna - i wiele osob wysiada. Np. przy takim banalnym zadaniu jak \(\displaystyle{ \sqrt{2} \sqrt{2} = 2}\) a nie \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\)

Calki to zadna magia, tym bardziej ze sa to calki okreslone - zadne substytucje itp. Nie widze sensu przerabiania tego w szkole sredniej skoro wiekszosc ma trudnosci z matematyka elementarna.

Oczywiscie nie mozna generalizowac. Ale ja po swiezo zdanej maturze w Niemczech ogladalem sobie polskie egzaminy maturalne z matematyki i nie za bardzo wiedzialem jak to wszystko ruszyc.

Pozdrawiam
Tomek
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

Matematyka - Polska a Zachód

Post autor: Dumel »

ja zauważyłem że uczniowie mało zdolni/leniwi którzy pod presją rodziców mają w życiu coś osiągnąć a raczej nie osiągną mówią: "w Polsce jest bardzo wysoki poziom dużo wyższy niż tu czy tam ble ble ble"
nawet jeśli jest wyższy niż w etiopii czy somalii to i tak nie ma się z czego cieszyć (odkrywcze z mojej strony) bo jest żałosny (znowu odkrywcza myśl)
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Matematyka - Polska a Zachód

Post autor: xiikzodz »

To, że nauka polska odstaje nie wynika ze słabego programu studiów, tylko stąd, że w Polsce nie ma chętnych do inicjowania dużych projektów (w przypadku matematyki chodzi o duże i ryzykowne problemy). Młodzi naukowcy muszą publikować jakieś śmiecie, żeby mieć stanowisko, a gdy już mają bezpieczne stanowisko, to już zapał nie ten. Dlatego znacznie lepiej wychodzą emigranci, którzy podłączają się do dużych projektów na zachodzie.
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 25 razy

Matematyka - Polska a Zachód

Post autor: wbb »

mx2 pisze:
wbb pisze:W tym roku pisałem maturę, a od października zaczynam studia. Z początku myślałem o studiowaniu kierunku ekonomicznego, jednak ostatecznie zdecydowałem się na matematykę finansową. Po przeczytaniu artykułu wydaje się, że podjąłem dobrą decyzję. Nie wiem jednak, jak na tle innych uczelni na świecie wypadają te polskie pod względem matematyki. Czy ktoś z Was się w tym orientuje? Byłoby miło, gdyby wypowiedzieli się także wykładowcy zarejestrowani na forum.
Gdzie studiujesz matme?

Sorry, za lekki off-top
Na Uniwersytecie Śląskim. Dlaczego pytasz?
ODPOWIEDZ