Buddyzm jest pozbawionym dogmatów, spójnym, wolnym od pojęcia osobowego Boga-Stwórcy systemem nastawionym na duchowy rozwój człowieka. Głównym celem praktykowania metod jakie oferuje jest oczyszczenie umysłu z negatywnych emocji, rozpuszczenie egoizmu oraz rozwinięcie wszechobejmującego współczucia, intuicyjnej mądrości i absolutnej wolności, co prowadzi do doświadczenia nieuwarunkowanej radości i szczęścia.
Religia przyszłości będzie religią kosmiczną. Powinna ona przekraczać koncepcję Boga osobowego oraz unikać dogmatów i teologii. Zawierając w sobie zarówno to, co naturalne, jak i to, co duchowe, powinna oprzeć się na poczuciu religijności wyrastającym z doświadczania wszelkich rzeczy naturalnych i duchowych jako pełnej znaczenia jedności. Buddyzm odpowiada takiemu opisowi.(...) Jeżeli istnieje w ogóle religia, która może sprostać wymaganiom współczesnej nauki, to jest nią buddyzm.
Autor: Albert Einstein
Pamiętajmy, że na świecie jest wiele religii. Nie można ich wrzucać do jednego worka, gdyż nie wszystkie zakładają wiarę w niematerialną i nieśmiertelną duszę. Niektóre – na przykład buddyzm – mogą okazać się bliższe koncepcjom współczesnej nauki.
Autor: Francis Crick angielski biochemik, genetyk i biolog molekularny, noblista.
To, że w buddyzmie nie istnieje koncepcja Boga osobowego, wydaje mi się najbardziej atrakcyjne. To znaczy, można wyznawać światopogląd naukowy i jednocześnie być buddystą.
Autor: Czesław Miłosz
"Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swoim autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan, lub że jest to napisane w jakimś świętym piśmie. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że brzmi prawdopodobnie. Nie wierzcie w wizje lub wyobrażenia, które uważacie za zesłane przez boga. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu, do tego, co przynosi powodzenie wam i innym."
"Żadna religia nie jest ważniejsza niż ludzkie szczęście."
Budda Siakjamuni
Oby wszystkie istoty osiągnęły szczęście i przyczynę szczęścia.
Oby były wolne od cierpienia i przyczyny cierpienia.
Oby nie były oddzielone od prawdziwego szczęścia - wolności od cierpienia.
Oby spoczywały w wielkiej równości, wolnej od przywiązania i niechęci.
"Istnieje bardzo prosty sposób, by stać się Buddą. Nie czyńcie zła, nie lgnijcie do życia i śmierci, miejcie głębokie współczucie dla wszystkich odczuwających istot, odnoście się z szacunkiem do tych ponad wami i bądźcie uprzejmi dla tych, którzy stoją niżej. Porzućcie nienawiść i pragnienia, zmartwienia i smutek – oto co zwie się Buddą. Nie szukajcie niczego innego."
Eihei Dogen Zenji, Shoi
"Wyobraźmy sobie falę na powierzchni morza. Z jednego punktu widzenie jest samodzielnym zjawiskiem, z początkiem i końcem, narodzeniem i śmiercią. Z innego punktu widzenia fala, będąc tylko stanem wody, nie ma samoistnego bytu. Jest to chwilowy fenomen powstały z wody i wiatru. Każda fala jest połączona z innymi.
Jeśli spojrzycie na życie w ten sposób nic nie ma samoistnego bytu. To właśnie w ten sposób postrzega zjawiska i rzeczy umysł w stanie próżni."
Sogyal Rinpoche
Budda z seksu zrodzony:
... zony,10668
Wywiad wideo z nauczycielem Buddyzmu - Wojtkiem Tracewskim
... 9690&hl=pl
O polskich buddystach:
http://www.tutej.pl/cms.php?i=17527
http://www.multikulti.org.pl/index.php? ... &Itemid=33
Buddyzm a Chrześcijaństwo:
http://www.zen.pl/katowice/index2.php?o ... df=1&id=57
Wprowadzenie do Buddyzmu:
http://www.buddyzm.edu.pl/cybersangha/list.php?c=intro
Buddyzm w Polsce
http://www.buddyzm.edu.pl/cybersangha/index.php
Buddyzm - Inny punkt widzenia
- chili
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 8 razy
Buddyzm - Inny punkt widzenia
Kiedyś próbowałem się w to zagłębić ale zraziła mnie egzaltowana terminologia. Jeżeli znajdę kiedyś religię, której przywódcy zachowują odrobinę dystansu i humoru w kwestii wiary to od razu się na nią nawrócę.
Buddyzm - Inny punkt widzenia
Przeczytaj koniecznie:chili pisze:Kiedyś próbowałem się w to zagłębić ale zraziła mnie egzaltowana terminologia. Jeżeli znajdę kiedyś religię, której przywódcy zachowują odrobinę dystansu i humoru w kwestii wiary to od razu się na nią nawrócę.
108 odpowiedzi jogina - Lama Ole Nydahl
- chili
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 8 razy
Buddyzm - Inny punkt widzenia
Dziękuję za linka. Na razie tylko przejrzałem, ale na pewno przeczytam wszystkie odpowiedzi, bo myślę, że warto. Na razie przeczytałem kilka z nich i widzę, że rzeczywiście cechuje go poczucie humoru, a także zrównoważenie i zdrowy rozsądek (rzadkość wśród przywódców religijnych). Z drugiej strony, podoba mi się, że potrafi nazwać zło po imieniu, nawet jeśli jest to "niepoprawne politycznie" (islam). Z pewnością lektura tego artykułu zmieni moje spojrzenie na buddyzm.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!