Obsługa kalkulatora Casio fx-570ES
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obsługa kalkulatora Casio fx-570ES
\(\displaystyle{ SHIFT+ sin}\) \(\displaystyle{ sin^{-1}}\)
\(\displaystyle{ SHIFT+cos}\) \(\displaystyle{ cos^{-1}}\)
\(\displaystyle{ SHIFT+tan}\) \(\displaystyle{ tan^{-1}}\)
\(\displaystyle{ SHIFT+cos}\) \(\displaystyle{ cos^{-1}}\)
\(\displaystyle{ SHIFT+tan}\) \(\displaystyle{ tan^{-1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 25 sie 2009, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 5 razy
Obsługa kalkulatora Casio fx-570ES
w może ktoś napisać jak na tym kalkulatorze operować na liczbach zespolonych ?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obsługa kalkulatora Casio fx-570ES
zerknij do instrukcji lub wyszukaj ją w sieci - jest tam część poświęcona liczbom zespolonym
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 25 sie 2009, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 5 razy
Obsługa kalkulatora Casio fx-570ES
no mam instrukcję, a wie ktoś może jak przechodzić z postaci algebraicznej do postaci trygonometrycznej albo wykładniczej liczby zespolonej ? Bo to mnie najbardziej interesuje
Obsługa kalkulatora Casio fx-570ES
Przejście z postaci algebraicznej jest jak najbardziej możliwe, choć w instrukcji jest to niedoprecyzowane. Konwertujesz dając shift 2 a następnie 3 oczywiście będąc w trybie cmplx. Wartość przed znakiem "kąta" to moduł zespolonej, a po to kąt. Wprowadzać liczby w tej postaci można tak samo korzystając z SHIFT (-). Postać wykładnicza wyświetlana jest tak samo czyli moduł i kąt w wykładniku.
\(\displaystyle{ z=|z|(cos\varphi+isin\varphi)=|z|e^{i\varphi}}\)
\(\displaystyle{ z=|z|(cos\varphi+isin\varphi)=|z|e^{i\varphi}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 16 paź 2010, o 11:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przysucha
Obsługa kalkulatora Casio fx-570ES
Może ktoś ktoś krok po kroku napisać jak wprowadzić np. taką liczbę:
\(\displaystyle{ 7e^{i35^\circ}}\)
Będę potrzebował liczyć rzeczy typu:
\(\displaystyle{ 7e^{i35^\circ}-4e^{i102^\circ}}\)
i nie mam pojęcia jak to wpisać na tym kalkulatorze.
\(\displaystyle{ 7e^{i35^\circ}}\)
Będę potrzebował liczyć rzeczy typu:
\(\displaystyle{ 7e^{i35^\circ}-4e^{i102^\circ}}\)
i nie mam pojęcia jak to wpisać na tym kalkulatorze.
Obsługa kalkulatora Casio fx-570ES
Mam takie pytanie - czy da się w tym kalkulatorze zapisać "coś" w pamięci? To znaczy czy da się np zapisać w pamięci jakiś wzór z fizyki lub listę zakupów ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 16:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
Obsługa kalkulatora Casio fx-570ES
Możecie powiedzieć jak wpisać w tym kalkulatorze np takie coś:
\(\displaystyle{ 59e^{j35^\circ}}\)
\(\displaystyle{ 59e^{j35^\circ}}\)