Łuk opony - nachylenie opony na feldze

MrTomAsh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 kwie 2009, o 10:55
Płeć: Mężczyzna

Łuk opony - nachylenie opony na feldze

Post autor: MrTomAsh »

Witam,

Ostatnio ze znajomym zastanawialiśmy się nad wyglądem opony w samochodzie i obliczeniu tego matematycznie.

Krótko o oponach.
Oznaczenia na każdej oponie to: sss/wwRrr co kolejno oznacza:
sss - szerokość opony w milimetrach
ww - procentowa wysokość opony w % względem szerokości (czyli sss[mm]*ww[%]=wysokość opony[mm])
R - oznaczenie opony radialnej
rr- średnica felgi opony w calach (1cal = 25,4mm)

Czyli dla przykładu: 225/30R20

Szerokość opony: 225mm
Wysokość opony: 67,5mm
Średnica felgi: 508mm
Średnica koła: 643mm
Obwód koła: 2019,02mm

Obliczenia:
Wysokość opony: 225 * 0,3 = 67,5mm
Średnica felgi: 20" * 25,4mm = 508mm
Średnica koła: 2x 67,5mm + 508mm = 643mm
Obwód koła: 2 * 3,14 * 321,5mm = 2019,02mm

Felga oprócz średnicy ma oczywiście też podaną szerokość w calach.

Na feldze 9" wygląda to w miarę normalnie bo ma ona 228,6mm (dla szerokości opony 225mm).

Pytanie brzmi: Jak taka opona będzie wyglądać na feldze np. 10" szerokości. Chodzi o obliczenie łuku jaki powstanie od zagięcia opony, bo wiadomo, że powietrze które wypełni opone wypchnie ją na boki i w górę tworząc łuk (patrząc od tyłu na opone).



Liczyć to na zasadzie prostego trapezu (odejmując rant felgi) czy może poprzez całkę i zwykły łuk?

Ot tak nas temat caciekawił...

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ