Dlaczego dwa minusy dają plus

Awatar użytkownika
patryk007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 1 kwie 2006, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Dlaczego dwa minusy dają plus

Post autor: patryk007 »

Dlaczego:
\(\displaystyle{ (-1)*(-1)=1}\)

Skąd z dwóch minusów plus?

____ __ _
Pytanie usłyszałem po pewnej lekcji mat. od nieznajomego do nauczyciela i w oryginale brzmiało: "dlaczego minus i plus daje minus?". Niestety ja się spieszyłem i usłyszałem tylko to, że nauczyciel podał jakiś intuicyjny przykład i dodał, że lepiej byłoby zapytać dlaczego minus i minus daje plus.

No to dlaczego?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Dlaczego dwa minusy dają plus

Post autor: Rogal »

0 = (-1 + 1)(-1 + 1) = (-1)*(-1) + 2*(-1)*1 + 1*1 = (-1)*(-1) -2 + 1
(-1)*(-1) = 1
Pokombinuj sobie jeszcze, "dlaczego minus razy plus daje minus" i będziesz wszystko wiedział. Tutaj nie ma żadnej magii ; )
frej

Dlaczego dwa minusy dają plus

Post autor: frej »

Polecam lekturę lub czegokolwiek innego dotyczącego definicji liczb naturalnych i całkowitych



Po poście autora wydaje mi się jednak, że dobrą metodą byłoby także zakucie na blachę tzn. przyjęcie, że takie coś jest i tyle

Jeśli jednak odpowiada Ci Patryku coś podobnego do tego, co napisał Rogal, to postaram się pomyśleć nad czymś podobnym
Awatar użytkownika
patryk007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 1 kwie 2006, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Dlaczego dwa minusy dają plus

Post autor: patryk007 »

Rogal, wielkie dzięki. Jak na mój gust bardzo dobre, dobijające, intuicyjne i pomysłowe. Gorzej jak nie jestem przekonany do tego, że minus i plus daje minus... Ale to też się chyba da wykombinować.

frej, primo: za Wikipedię dziękuję (:P); secundo: to chyba nie jest żaden aksjomat, to musi z czegoś bezpośrednio (pośrednio?) wynikać (stąd ten temat), więc "na blachę" tego nie przyjmę.
frej

Dlaczego dwa minusy dają plus

Post autor: frej »

Widzisz, tak naprawdę bez zaksjomatyzowania sobie pewnych rzeczy, podania definicji i jasnych reguł działania ciężko zacząć. Tak naprawdę bez definicji takich np. liczb naturalnych nie wiedziałbyś do to jest mnożenie w liczbach naturalnych. Intuicyjne postrzeganie pewnych rzeczy jest dobre, ale tak naprawdę wszystko opiera się na początku, na definicji. Tak też mnożenie liczb całkowitych, np. \(\displaystyle{ (-1)\cdot 1}\) jest precyzyjnie zdefiniowane.
Maciek.mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 7 sty 2009, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olecko
Pomógł: 2 razy

Dlaczego dwa minusy dają plus

Post autor: Maciek.mat »

Minus oznacza przeciewieństwo liczby, więc przeciwieństwo przeciwieństwa liczby daje tą liczbę. Masz oś liczbową i zaznacz punkt na części dodatniej. Później zaznacz jej przeciwieństwo. Masz jakby znowu liczbę, więc znów zaznacz liczbę przeciwną do tej liczby. Otrzymasz stan wyjściowy.
Awatar użytkownika
patryk007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 1 kwie 2006, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Dlaczego dwa minusy dają plus

Post autor: patryk007 »

Nie przekonuje mnie to ostatnie tłumaczenie. Poprzednie są wystarczające dla mnie.
No bo weź se np. -2 * -2. Jeśli dobrze zrozumiałem to powinniśmy otrzymać 2.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Dlaczego dwa minusy dają plus

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ (-2)\cdot(-2)=(-1) \cdot 2 \cdot (-1) \cdot 2=(-1)(-1) \cdot 2 \cdot 2=1 \cdot 4=4}\)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Dlaczego dwa minusy dają plus

Post autor: Rogal »

Wow, jesteś niesamowity - jak na to wpadłeś?
miodzio1988

Dlaczego dwa minusy dają plus

Post autor: miodzio1988 »

Rogal pisze:Wow, jesteś niesamowity - jak na to wpadłeś?
LOL Moze ktos zamknąć ten temat ? Bo boje sie ze ktos zaraz zacznie tutaj wyprowadzac liczby całkowite a na bazie tego wytłumaczy sedno naszego problemu
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Dlaczego dwa minusy dają plus

Post autor: Rogal »

Dlaczego chcesz zamykać taki perspektywiczny temat?
Poza tym mój "dowód" tego, że (-1)*(-1) = 1 jest kiepski - nagroda dla tego, co powie dlaczego :)
miodzio1988

Dlaczego dwa minusy dają plus

Post autor: miodzio1988 »

Bo korzystasz z tego, że:
\(\displaystyle{ -1 \cdot 1= -1}\)
??
I ktos madry moze sie Ciebie spytac czemu tak jest
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Dlaczego dwa minusy dają plus

Post autor: Rogal »

Nieee, to akurat jest pikuś.
0 = (1-1)*1 = 1*1 + (-1)*1
(-1)*1 = -1
Sprawa jest grubszego kalibru.
miodzio1988

Dlaczego dwa minusy dają plus

Post autor: miodzio1988 »

Oj powiedz juz Chodzi o to \(\displaystyle{ 0}\) ?
Maciek.mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 7 sty 2009, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olecko
Pomógł: 2 razy

Dlaczego dwa minusy dają plus

Post autor: Maciek.mat »

patryk007 pisze:Nie przekonuje mnie to ostatnie tłumaczenie. Poprzednie są wystarczające dla mnie.
No bo weź se np. -2 * -2. Jeśli dobrze zrozumiałem to powinniśmy otrzymać 2.
Ale szopa. Nic nie mówiłem o mnożeniu. Podążaj moją instrukcją...
ODPOWIEDZ