Kalkulator Casio FX-991 ES
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Kalkulator Casio FX-991 ES
Mam ten model i jestem z niego bardzo, ale to bardzo zadowolony
O jego możliwościach możesz poczytać m.in. tu ... view&id=96
Na stronie znajdziesz także specyfikacje innych kalkulatorów Casio, forum, blog
Jeśli masz jakieś pytania odnośnie powyższego modelu to pisz, pozdrawiam
O jego możliwościach możesz poczytać m.in. tu ... view&id=96
Na stronie znajdziesz także specyfikacje innych kalkulatorów Casio, forum, blog
Jeśli masz jakieś pytania odnośnie powyższego modelu to pisz, pozdrawiam
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Kalkulator Casio FX-991 ES
Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "fajny kalkulator" , ale jeśli chodzi o mnie, to ja jestem z niego bardzo zadowolony. W tego typu kalkulatorze jest inna jakość wprowadzania danych. Na bieżąco widzisz całą wpisywaną formułę, możesz wrócić np. do środka formuły i poprawić znak lub wartość. Nie wiem czego wymagasz od tego kalkulatora, ale powiem z własnego doświadczenia, że przydaje się na różnych przedmiotach (np. na ekonometrii przydały się operacje na macierzach, w statystyce - rozkład normalny, średnia, odchylenia itp.).
Kalkulator ma mnóstwo opcji, na początku może to troszkę przytłaczać ale do produktu dołączona jest szczegółowa (dość gruba ) instrukcja obsługi w języku polskim oraz załącznik z przykładami obliczeń. Pamiętam, że na początku nie wiedziałem jak się kalkulator... wyłącza (sekwencja dwóch klawiszy).
Zerknąłem ile obecnie kosztuje ten kalkulator (ok 120 zł), ja swój kupowałem kilka lat temu i cena też przekraczała 100 zł. Wydatek konkretny, ale myślę, że zakup takiego kalkulatora (lub podobnej klasy) to inwestycja na wiele lat.
Kalkulator ma mnóstwo opcji, na początku może to troszkę przytłaczać ale do produktu dołączona jest szczegółowa (dość gruba ) instrukcja obsługi w języku polskim oraz załącznik z przykładami obliczeń. Pamiętam, że na początku nie wiedziałem jak się kalkulator... wyłącza (sekwencja dwóch klawiszy).
Zerknąłem ile obecnie kosztuje ten kalkulator (ok 120 zł), ja swój kupowałem kilka lat temu i cena też przekraczała 100 zł. Wydatek konkretny, ale myślę, że zakup takiego kalkulatora (lub podobnej klasy) to inwestycja na wiele lat.
- piotr3k
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 2 lis 2008, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Kalkulator Casio FX-991 ES
Ja swój kupiłem za 70 zł. Wystarczy dobrze poszukać i odpowiednio trafić. Linkami nie będę rzucał, powiem tylko, żeby sprawdzić allegro.
A co do kalkulatora - rewelacyjny. Szczerze wątpię, że jesteś w stanie wymyślić coś, czego w tym kalkulatorze będzie brakowało.
A co do kalkulatora - rewelacyjny. Szczerze wątpię, że jesteś w stanie wymyślić coś, czego w tym kalkulatorze będzie brakowało.
Kalkulator Casio FX-991 ES
Czy ktoś mogłby mi w jasny sposób napisać jak odwracać macierze w tym kalkulatorze??? Z góry dziękuję za pomoc. Jakby co to mój mail luniu06@wp.pl
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Kalkulator Casio FX-991 ES
Zerknij do Dodatku (dołączony do kalkulatora z instrukcją), przykład #103 (poniżej skan):
Najpierw trzeba wejść do Matrixa czyli modułu obliczeń na macierzach (MODE 6). Dla przykładu wciśnij 1 by wprowadzić macierz A (MatA). Wybierz wymiar (odwracamy macierze kwadratowe). Wprowadź elementy macierzy. Wciśnij AC, potem tak jak na obrazku wyżej (słabo widać ale na obrazku jest przycisk \(\displaystyle{ x ^{-1}}\))
Najpierw trzeba wejść do Matrixa czyli modułu obliczeń na macierzach (MODE 6). Dla przykładu wciśnij 1 by wprowadzić macierz A (MatA). Wybierz wymiar (odwracamy macierze kwadratowe). Wprowadź elementy macierzy. Wciśnij AC, potem tak jak na obrazku wyżej (słabo widać ale na obrazku jest przycisk \(\displaystyle{ x ^{-1}}\))
Kalkulator Casio FX-991 ES
A co powiecie o tych
Classpad 330 plus
Allgebra FX 2.0 Plus
Czy pokazuja rozwiazanie krok po kroku czy tylko wynik
Np. (x^2+6/6-3x^2)' pokaże tylko wynik czy pokaze wylicznie ze wzoru na pochodna iloczynu
Macierz odwrotna-pokaże wynik czy po kolei. obliczenie wyznacznika,macierz dopełnien, transponowanie.
Czy warto dac wieej za graficzny? W czym jes lepszy oprocz rysowania wykresow.
Co oznacza ze jest programwoalny.
Classpad 330 plus
Allgebra FX 2.0 Plus
Czy pokazuja rozwiazanie krok po kroku czy tylko wynik
Np. (x^2+6/6-3x^2)' pokaże tylko wynik czy pokaze wylicznie ze wzoru na pochodna iloczynu
Macierz odwrotna-pokaże wynik czy po kolei. obliczenie wyznacznika,macierz dopełnien, transponowanie.
Czy warto dac wieej za graficzny? W czym jes lepszy oprocz rysowania wykresow.
Co oznacza ze jest programwoalny.
Kalkulator Casio FX-991 ES
Mam Casio-Fx570ES, czyli w sumie to samo co 991ES, tyle, że bez ogniwa słonecznego.
- równania macierzowe z liczbami zespolonymi
- działania na liczbach zespolonych tylu pierwiastkowanie, potęgowanie
- tablicowanie funkcji dwóch zmiennych
- ten kalkulator ma bardzo ograniczone działania na liczbach zespolonych, co boli na kierunkach elektrycznych.
Proszę bardzo:Szczerze wątpię, że jesteś w stanie wymyślić coś, czego w tym kalkulatorze będzie brakowało.
- równania macierzowe z liczbami zespolonymi
- działania na liczbach zespolonych tylu pierwiastkowanie, potęgowanie
- tablicowanie funkcji dwóch zmiennych
- ten kalkulator ma bardzo ograniczone działania na liczbach zespolonych, co boli na kierunkach elektrycznych.
-
- Posty: 0
- Rejestracja: 10 sty 2010, o 00:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
Kalkulator Casio FX-991 ES
Najpierw trzeba wejść do Matrixa czyli modułu obliczeń na macierzach (MODE 6). Dla przykładu wciśnij 1 by wprowadzić macierz A (MatA). Wybierz wymiar (odwracamy macierze kwadratowe). Wprowadź elementy macierzy. Wciśnij AC, potem tak jak na obrazku wyżej (słabo widać ale na obrazku jest przycisk \(\displaystyle{ x ^{-1}}\))
bardzo prosiłabym o pomoc z macierzą odwrotną. Robie dokładnie tak jak podałeś, ale wyskakuje mi Dimension Error albo Math Error
U góry mam wyświetlone od lewej "M", "MAT" "D" "FIX".
Prosiłabym o szybką pomoc bo mam egzamin i zależy mi na czasie
aaa i jak postępować z translacją jakie są kroki?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Kalkulator Casio FX-991 ES
odwracać możemy jedynie macierze kwadratowe (i to nie wszystkie, patrz niżej)ala capone pisze:ale wyskakuje mi Dimension Error
odwracalne są macierze kwadratowe nieosobliwe tzn. takie, które mają wyznacznik różny od 0ala capone pisze:albo Math Error
prościej bez użycia kalkulatora ale jeśli trzeba...ala capone pisze:jak postępować z translacją jakie są kroki
Mając już jakąkolwiek macierz zapisaną w pamięci jako np. MatA:
1. SHIFT - 4 (Matrix) i wybierasz 8 czyli Trn
2. Pojawia się Trn(
3. Do nawiasu wprowadzasz macierz którą chcesz poddać translacji (oczywiście powinna ona być wcześniej wprowadzona do pamięci). Powiedzmy, że to macierz A czyli SHIFT - 4 (Matrix) i wybierasz 3 czyli MatA. Pozostaje wcisnąć =.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gorlice/rzeszów
- Podziękował: 6 razy
Kalkulator Casio FX-991 ES
A powiedzcie mi czy mogę mnożyć i dzielić wielomiany stopnia 4,5 w nim? nie mogę się doszukać takiej opcji w nim.
PS. ma ktoś dodatek do niego bo go niestety nie dostałem tylko samą instrukcje...
PS. ma ktoś dodatek do niego bo go niestety nie dostałem tylko samą instrukcje...
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Kalkulator Casio FX-991 ES
Nie.A powiedzcie mi czy mogę mnożyć i dzielić wielomiany stopnia 4,5 w nim?
Przecież w instrukcji są opisane wszystkie funkcje. Jest to taka mała książeczka.PS. ma ktoś dodatek do niego bo go niestety nie dostałem tylko samą instrukcje...
Tutaj instrukcja: https://www.matematyka.pl/23186.htm
Pozdrawiam.