Cenowa, dochodowa elast popytu. Zadanie??

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
heyah-banana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 lis 2008, o 22:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Cenowa, dochodowa elast popytu. Zadanie??

Post autor: heyah-banana »

Heja,

posluchajcie zadania i powiedzcie czy mozliwe jest jego wykonanie:

Popyt w okresie jest uzalezniony od ceny biletow, dochodow oraz ceny biletow za przejeazdy autobusami. Przyjmijmy takze ze
nominalne dochody = 1000,-
cena jednego przejazdu metrem = 2.-
cena jednego przejazdu autobusem = 1,-
popyt na przejazdy metrem = 100
cenowa elastycznosc popytu na przejazdy metrem = -0,5
dochodowa elast popytu na te przejazdy = 1
elastycznosc mieszana wzgledem cen autobusow = 0,6

O jaka wielkosc zmieni sie popyt na przejazdy metrem jesli dochody wzrosna o 100,-, a cena biletu metra wzrośnie o 0,20,- przy zalozeniu nic sie nie zmieni?


do rozwiazania podano nam dwa wzory
cenowa elast popytu. 1
oraz dochodowa elastycznosc popytu. 2

przy czym podstawiajac i liczac zmiane popytu to wychodzi:
1. -5
2. 10.
nie kumam co jest co - oraz czemu. jakies wskazowki i podpowiedzi??
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Cenowa, dochodowa elast popytu. Zadanie??

Post autor: agulka1987 »

Elastyczność cenowa

jeżeli wzrosnie cena biletów na metro (ceteris paribus) to spadnie popyt na przejazdy metrem o 5 - czyli w tym przypadku o 5%

elastyczność dochodowa

jeżeli wzrosna dochody (ceteris paribus) to wzrosnie popyt na przejazdy metrem o 10 - czyli w tym przypadku o 10%
ODPOWIEDZ