Elastyczności popytu 2 zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Elastyczności popytu 2 zadania
1. Wiadomo, że ilość nabywana dobra X wzrosła z 10 do 20, a cena dobra Y spadła z 15 do 5. Oblicz mieszaną elastycznośc popytu na dobro X.
2. Popyt na mieszkania wzrósł o 20%, gdy cena za metr kwadratowy spadła o 15% Oblicz elastyczność cenową popytu.
3. Elastyczność dochodowa popytu na dobro X wynosi 0.6 Jak zmieni się popyt na dobro, jezeli dochod konsumenta wzrośnie o 2%?
Zadania wydają się proste(wręcz banalne) ale nie wiem czy dobrze przyjąłęm jednostki ze wzrou.
Jakby ktoś byl taki mily i powiedzial mi (bez rozwiązywania) jakie są DANE do tych zadan.
2. Popyt na mieszkania wzrósł o 20%, gdy cena za metr kwadratowy spadła o 15% Oblicz elastyczność cenową popytu.
3. Elastyczność dochodowa popytu na dobro X wynosi 0.6 Jak zmieni się popyt na dobro, jezeli dochod konsumenta wzrośnie o 2%?
Zadania wydają się proste(wręcz banalne) ale nie wiem czy dobrze przyjąłęm jednostki ze wzrou.
Jakby ktoś byl taki mily i powiedzial mi (bez rozwiązywania) jakie są DANE do tych zadan.
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Elastyczności popytu 2 zadania
W pierwszy zadaniu nie są ważne jednostki, trzeba przyjąć dowolne i być konsekwentnym. W pozostałych podobnie.
Właściwie to dla ustalenia uwagi możesz przyjąć jednostki sztuczne np.j. Wszystko i tak się sprowadza do wartości względnych.
W tych zadaniach raczej nie ma haczyka
Właściwie to dla ustalenia uwagi możesz przyjąć jednostki sztuczne np.j. Wszystko i tak się sprowadza do wartości względnych.
W tych zadaniach raczej nie ma haczyka
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Elastyczności popytu 2 zadania
Nie chodzilo mi akurat o symbol jednostki, tylko o miejsce we wzorze, w którym dana wartość powinna wylądować. Dla pewności mogłabyś mi wypisać te dane? Przecież to tylko chwila
pozdrawiam.
pozdrawiam.
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Elastyczności popytu 2 zadania
Tylko, ze nie jestem pewna czy dobrze pamiętam :]
1.
\(\displaystyle{ \Delta Q = 10\\ Q=10 \\ \Delta P=-10 \\ P=15 \\ Podstawienie: \\ \frac{\frac{\Delta Q}{Q}}{\frac{\Delta P}{P}}=e}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{\Delta Q}{Q}=0,2 \\ \frac{\Delta P}{P}=-0,15}\)
3.
\(\displaystyle{ e=0,6\\ \frac{\Delta I}{I}=0,02\\ \frac{\Delta Q}{Q}=?}\)
O to chodziło?
1.
\(\displaystyle{ \Delta Q = 10\\ Q=10 \\ \Delta P=-10 \\ P=15 \\ Podstawienie: \\ \frac{\frac{\Delta Q}{Q}}{\frac{\Delta P}{P}}=e}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{\Delta Q}{Q}=0,2 \\ \frac{\Delta P}{P}=-0,15}\)
3.
\(\displaystyle{ e=0,6\\ \frac{\Delta I}{I}=0,02\\ \frac{\Delta Q}{Q}=?}\)
O to chodziło?
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Elastyczności popytu 2 zadania
Witam!
przed przystapieniem do obliczania musisz dobrze zinterpretować dane
Zad. 1
\(\displaystyle{ Q _{1}=10 \\ Q _{2}= 20 \\ \Delta Q=Q _{1}-Q _{1}=10 \\ \frac{\Delta Q}{Q}= \frac{10}{10}=1 \\ P _{1}=15 \\ P _{2}=5 \\ \Delta P = P _{2}-P _{1}=-10 \\ \frac{\Delta P}{P}= \frac{-10}{15}=- \frac{2}{3} \\ E _{m}= \frac{ \frac{\Delta Q}{Q} }{ \frac{\Delta P}{P} } = \frac{1}{- \frac{2}{3} }= - \frac{3}{2} = -1,5}\)
Zad. 2
W tym zadaniu mussz tylko podstawić do wzoru
\(\displaystyle{ \frac{\Delta Q}{Q} = 0,2 \\ \frac{\Delta P}{P} = -0,15 \\ E _{p}= \frac{ \frac{\Delta Q}{Q} }{ \frac{\Delta P}{P} } = \frac{0,2}{-0,15}= \frac{4}{-3} = -1,33}\)
Zad. 3
wystarczy tylko podstawic do wzoru i przekształcić
\(\displaystyle{ E _{I}=0,6 \\ \frac{\Delta I}{I}=0,02 \\ E _{I}= \frac{ \frac{\Delta Q}{Q} }{ \frac{\Delta I}{I} } \\ 0,6 = \frac{ \frac{\Delta Q}{Q} }{0,02} \\ \frac{\Delta Q}{Q}= 0,6 * 0,02 = 0,012}\)
wzrost popytu o 1,2%
przed przystapieniem do obliczania musisz dobrze zinterpretować dane
Zad. 1
\(\displaystyle{ Q _{1}=10 \\ Q _{2}= 20 \\ \Delta Q=Q _{1}-Q _{1}=10 \\ \frac{\Delta Q}{Q}= \frac{10}{10}=1 \\ P _{1}=15 \\ P _{2}=5 \\ \Delta P = P _{2}-P _{1}=-10 \\ \frac{\Delta P}{P}= \frac{-10}{15}=- \frac{2}{3} \\ E _{m}= \frac{ \frac{\Delta Q}{Q} }{ \frac{\Delta P}{P} } = \frac{1}{- \frac{2}{3} }= - \frac{3}{2} = -1,5}\)
Zad. 2
W tym zadaniu mussz tylko podstawić do wzoru
\(\displaystyle{ \frac{\Delta Q}{Q} = 0,2 \\ \frac{\Delta P}{P} = -0,15 \\ E _{p}= \frac{ \frac{\Delta Q}{Q} }{ \frac{\Delta P}{P} } = \frac{0,2}{-0,15}= \frac{4}{-3} = -1,33}\)
Zad. 3
wystarczy tylko podstawic do wzoru i przekształcić
\(\displaystyle{ E _{I}=0,6 \\ \frac{\Delta I}{I}=0,02 \\ E _{I}= \frac{ \frac{\Delta Q}{Q} }{ \frac{\Delta I}{I} } \\ 0,6 = \frac{ \frac{\Delta Q}{Q} }{0,02} \\ \frac{\Delta Q}{Q}= 0,6 * 0,02 = 0,012}\)
wzrost popytu o 1,2%
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Elastyczności popytu 2 zadania
Czy pomógłby mi ktoś w rozwiązaniu takiego zadania?
Oblicz prostą elastyczność cenową popytu dla poziomu ceny od 1.2 jp do 1.5 jp przy założeniu, że przy cenie 1,5 jp ilość nabywana wynosci 30 szt, natomiast przy cenie 1.2 jp ilość nabywana wynosi 40 szt. Zinterpretuj wysokość otrzymanego współczynnika elastyczności.
Sesjaa! HELP!
Z góry dzieki!
Oblicz prostą elastyczność cenową popytu dla poziomu ceny od 1.2 jp do 1.5 jp przy założeniu, że przy cenie 1,5 jp ilość nabywana wynosci 30 szt, natomiast przy cenie 1.2 jp ilość nabywana wynosi 40 szt. Zinterpretuj wysokość otrzymanego współczynnika elastyczności.
Sesjaa! HELP!
Z góry dzieki!
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Elastyczności popytu 2 zadania
\(\displaystyle{ P_{1}= 1,2}\), \(\displaystyle{ P_{2}=1,5}\)amicable pisze:Czy pomógłby mi ktoś w rozwiązaniu takiego zadania?
Oblicz prostą elastyczność cenową popytu dla poziomu ceny od 1.2 jp do 1.5 jp przy założeniu, że przy cenie 1,5 jp ilość nabywana wynosci 30 szt, natomiast przy cenie 1.2 jp ilość nabywana wynosi 40 szt. Zinterpretuj wysokość otrzymanego współczynnika elastyczności.
Sesjaa! HELP!
Z góry dzieki!
\(\displaystyle{ \Delta P = P_{2} - P_{1} = 1,5-1,2=0,3}\)
\(\displaystyle{ Q_{1} = 40}\), \(\displaystyle{ Q_{2}=30}\)
\(\displaystyle{ \Delta Q = Q_{2} - Q_{1} = 30-40 = -10}\)
\(\displaystyle{ E_{P} = \frac{ \frac{\Delta Q}{Q_{1}} }{ \frac{\Delta P}{P_{1}} } = \frac{ \frac{-10}{40} }{ \frac{0,3}{1,2} } = \frac{-10}{40} \cdot \frac{1,2}{0,3} = \frac{-12}{12}=-1}\)
Cenowa elastyczność popytu na poziomie -1 wiec popyt jest elastyczny, czyli wzrost ceny powoduje spadek dochodu
Elastyczności popytu 2 zadania
Bardzo proszę o pomoc przy zadaniu: załóżmy, że dochody nominalne mieszkańców kraju w danym roku wzrosły o 20% a ogólny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych wzrósł o 14%. Zakupy samochodów osobowych wzrosły w porównaniu z poprzednim rokiem z 2 mln do 2,2 mln sztuk. Oblicz elastycznośc dochodową popytu na samochody. wiem ze wynik jest 1,8 ale pojecia nie mam jak do tego dojsc takze bardzo prosze o pomoc rowniez z opisaniem wykonywanych czynnosci i opisem tych literek bedacych skrotami dochodu, cen itp. PILNE!
Elastyczności popytu 2 zadania
Przyłaczam sie do tego starego postu...
Mam identyczne zadanie do rozwiazania i kompletnie nie wiem jak je zrobic. Prosze o pomoc.
" Załóżmy, że dochody nominalne mieszkańców kraju w danym roku wzrosły o 20%, a ogólny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych wzrósł o 14%. Zakupy samochodów osobowych wzrosły w porównaniu z poprzednim rokiem z 2 mln do 2,2 mln sztuk. Oblicz elastycznośc dochodową popytu na samochody. "
Mam identyczne zadanie do rozwiazania i kompletnie nie wiem jak je zrobic. Prosze o pomoc.
" Załóżmy, że dochody nominalne mieszkańców kraju w danym roku wzrosły o 20%, a ogólny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych wzrósł o 14%. Zakupy samochodów osobowych wzrosły w porównaniu z poprzednim rokiem z 2 mln do 2,2 mln sztuk. Oblicz elastycznośc dochodową popytu na samochody. "