Zdolność produkcyjna gniazda. Ktoś pomoże :(

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
nieznajomy_233
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 gru 2021, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Zdolność produkcyjna gniazda. Ktoś pomoże :(

Post autor: nieznajomy_233 »

Pewne gniazdo produkcyjne składa się z czterech stanowisk roboczych o docelowych wydajnościach
wynoszących odpowiednio: 400 szt., 350 szt., 360 szt., 420 szt. na dobę. Obecnie poszczególne stanowiska
osiągają odpowiednio: 75%, 80%, 75%, 90% planowanych wydajności. Określ zdolność produkcyjną
gniazda produkcyjnego oraz efektywność jego wykorzystania.

Moje rozwiązanie:

\(\displaystyle{ W_1 = 400\,\frac{szt}{24h}\cdot 75\% = 300\,\frac{szt}{24h}}\)

\(\displaystyle{ W_2 = 350\,\frac{szt}{24h}\cdot 80\% = 280\,\frac{szt}{24h}}\)

\(\displaystyle{ W_3 = 360\, \frac{szt}{24h}\cdot 75\% = 270\,\frac{szt}{24h}}\)

\(\displaystyle{ W_4 = 420\, \frac{szt}{24h}\cdot 90\% = 378\,\frac{szt}{24h}}\)


Zdolność produkcyjna \(\displaystyle{ = 300 + 280 + 270 + 378 = 1228[\frac{szt}{24h}}\)]
Efektywność \(\displaystyle{ =\frac{1228}{1530} = 80,26[\%]}\)

\(\displaystyle{ 1530\, \frac{szt}{24h}}\), to suma wyjściowych wydajności (bez uwzględnienia %)

Dobrze rozwiązałem?
Ostatnio zmieniony 11 mar 2022, o 21:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do CAŁYCH wyrażeń matematycznych.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Zdolność produkcyjna gniazda. Ktoś pomoże :(

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ Efektywność \ \ = \ \ \frac{1228}{1530} = 0,826 = 82,6 \%. }\)

Dobrze!
nieznajomy_233
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 gru 2021, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Re: Zdolność produkcyjna gniazda. Ktoś pomoże :(

Post autor: nieznajomy_233 »

Zdolność produkcyjna też jest dobrze wyliczona?
Efektywność powinna wyjść \(\displaystyle{ 80,26\%}\), bo \(\displaystyle{ \frac{1228}{1530}\cdot 100}\) Rozumiem, że pomyłka w zapisie?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Zdolność produkcyjna gniazda. Ktoś pomoże :(

Post autor: janusz47 »

Tak, jeśli razy to \(\displaystyle{ 100 \%}\)
ODPOWIEDZ