Zadanie z zdolności produkcyjnej - wyznaczanie ilości maszyn

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
nieznajomy_233
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 gru 2021, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Zadanie z zdolności produkcyjnej - wyznaczanie ilości maszyn

Post autor: nieznajomy_233 »

Bardzo proszę o wytłumaczenie tego zadania. Nie mam kompletnie pojęcia, jak się do niego zabrać.

Plan produkcji przewiduje wykonanie 25000 szt. detali w ciągu miesiąca. Detal powstaje w wyniku
wykonania jednej operacji, której czas jednostkowy wynosi 1,5 min. Efektywny fundusz czasu pracy w ciągu
miesiąca wynosi 200h. Przewidywany procent braków – 3%. Określ liczbę maszyn niezbędną do wykonania
planowanych zadań.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Zadanie z zdolności produkcyjnej - wyznaczanie ilości maszyn

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ EFCP = \frac{Q}{Z} = \frac{ czas \ \ w \ \ godzinach \ \ potrzebny \ \ na \ \ wyprodukowanie \ \ 25000\ \ detali \ \ w \ \ ciągu \ \ miesiąca - czas \ \ w \ \ godzinach \ \ na \ \ wyprodukowanie \ \ braków \ \ w \ \ ciągu \ \ miesiąca}{ ilość \ \ maszyn \ \ potrzebnych \ \ do \ \ produkcji \ \ detali \ \ w \ \ ciągu \ \ miesiąca}}\)

\(\displaystyle{ Z = \ \ ...? }\)
ODPOWIEDZ