Cześć!
Mam problem z poniższymi dwoma zadaniami:
1. Z zamówionych badań dowiadujecie się, że funkcja kosztu całkowitego produkcji ziemniaków naziemnych ma postać:
\(\displaystyle{ TC = 2Q^3 – 220Q^2 + 6300Q}\), gdzie: TC – koszt całkowity, Q – roczna produkcja ziemniaków w tonach.
Obliczcie, przy jakiej tygodniowej ilości produkcji ziemniaków osiągany jest minimalny koszt całkowity przeciętny. (Wskazówka: przypomnijcie sobie, co się dzieje w zakresie kosztów, gdy koszt całkowity przeciętny osiąga minimum.) Po dokonaniu tych obliczeń ustalcie, czy w waszej firmie osiągnięto minimalny koszt produkcji 1 t ziemniaków naziemnych.
Rozumiem, że przyrównujemy tutaj MC = ATC
\(\displaystyle{ ATC = TC / Q}\)
\(\displaystyle{ MC = TC' = 6Q^2 -440Q+6300}\)
\(\displaystyle{ -Q^2 + 55Q = 0}\)
\(\displaystyle{ x1 = 0}\)
\(\displaystyle{ x2 = 55}\)
W związku z faktem, iż chodzi o wynik tygodniowy, to dzielę 55 na 52?
2. Funkcja kosztu całkowitego waszego przedsiębiorstwa, które zajmuje się uprawą ziemniaków naziemnych, ma postać:
\(\displaystyle{ TC = 2Q^3 – 220Q^2 + 6300Q}\), gdzie: TC – koszt całkowity, Q – roczna produkcja ziemniaków w tonach. W ostatnim czasie nastąpiły pewne zmiany: rynek ziemniaków naziemnych działa w warunkach wolnej konkurencji, a cena rynkowa, jaka się na nim ukształtowała wynosi 476 GLD za 1 tonę ziemniaków (GLD to skrót nazwy lokalnej waluty).
Najpierw obliczcie, jaka jest wielkość produkcji ziemniaków naziemnych w punk¬cie równowagi waszego przedsiębiorstwa.
Wychodzimy z założenia, że P = MR = MC?
\(\displaystyle{ 6Q^2 -440Q+6300 = 476}\)
\(\displaystyle{ x1 = 17,333}\)
\(\displaystyle{ x2 = 55}\)
Czy powyższe jest poprawne? Jak w takim wypadku interpretować podwójny wynik?
Minimalny koszt przeciętny
-
- Użytkownik
- Posty: 7910
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1670 razy
Re: Minimalny koszt przeciętny
Pierwsze zadanie rozwiązane poprawnie.
W drugim zadaniu:
\(\displaystyle{ x_{1} =\frac{52}{3},}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = 56. }\)
Dodano po 22 minutach 36 sekundach:
Którą z tych wartości przyjąć ?
Należy znaleźć funkcję przychodu \(\displaystyle{ TR }\) i podstawić do niej wartości \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}. }\)
Wybrać wartość większą z \(\displaystyle{ TR(x_{1}), TR(x_{2}).}\)
W drugim zadaniu:
\(\displaystyle{ x_{1} =\frac{52}{3},}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = 56. }\)
Dodano po 22 minutach 36 sekundach:
Którą z tych wartości przyjąć ?
Należy znaleźć funkcję przychodu \(\displaystyle{ TR }\) i podstawić do niej wartości \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}. }\)
Wybrać wartość większą z \(\displaystyle{ TR(x_{1}), TR(x_{2}).}\)