Elastyczność popytu zadania

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
Diaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 gru 2021, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
wiek: 25

Elastyczność popytu zadania

Post autor: Diaz »

Witam, mógłby ktoś pomóc obliczyć podpunkty a) oraz b)?

Krzywa popytu na dobra \(\displaystyle{ X}\) ma postać \(\displaystyle{ P=400-2Q.}\)

a) Oblicz wielkość popytu przy cenie \(\displaystyle{ P_1=100\,zł}\) i \(\displaystyle{ P_2=120\,zł.}\)
b) Oblicz zmianę przychodu całkowitego.
Ostatnio zmieniony 4 gru 2021, o 22:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Elastyczność popytu zadania

Post autor: janusz47 »

Naucz się pisać w edytorze \(\displaystyle{ \LaTeX.}\) Samouczek jest na Forum i nauka jego nie zajmie Ci dużo czasu.

[instrukcja] Krótki kurs LaTeX-a

Następne Twoje zadanie może wylądować w koszu. A po co, jak możemy pomóc bezinteresownie.

\(\displaystyle{ P = 400 -2Q.}\)

a)

\(\displaystyle{ P_{1} = 100 = 400 - 2Q_{1} }\)

\(\displaystyle{ Q_{1} = \ \ ... }\)


\(\displaystyle{ P_{2} = 120 = 400 - 2Q_{2} }\)

\(\displaystyle{ Q_{2}= \ \ ...}\)

b)

\(\displaystyle{ TR_{1} = P_{1}\cdot Q_{1} = \ \ ...}\),

\(\displaystyle{ TR_{2} = P_{2}\cdot Q_{2}= \ \ ...}\)

\(\displaystyle{ \Delta TR = TR_{2} - TR_{1} = \ \ ...}\)

Przychód całkowity wzrósł o \(\displaystyle{ 1800 }\) zł.
ODPOWIEDZ