Problem z zadaniem z ekonomii menedżerskiej.

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
Nataliaaaa96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 lis 2021, o 18:37
Płeć: Kobieta
wiek: 25

Problem z zadaniem z ekonomii menedżerskiej.

Post autor: Nataliaaaa96 »

Witam, mam problem z jednym zadaniem. Konkretnie chodzi o podpunkt b). Zadanie jest następujące:

Popyt na pewne dobro wyraża się funkcją \(\displaystyle{ P=410-4Q}\), natomiast podaż wyraża się funkcją \(\displaystyle{ P=200+2Q}\).
a) Wyznacz cenę i ilość równowagi.
b) Porównaj je z punktem równowagi, w której producenci płacą podatek równy 50% uzyskiwanej ceny.

Jak wyprowadzić wzór na podaż przy tym podatku? Czy powinno być to \(\displaystyle{ 1,5P=200+2Q}\)?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Problem z zadaniem z ekonomii menedżerskiej.

Post autor: janusz47 »

Funkcję podaży pomnóż przez \(\displaystyle{ 2 }\) - ( budżet + producenci \(\displaystyle{ = 1 +1 = 2 }\) ) i porównaj z istniejącą funkcją popytu.
Nataliaaaa96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 lis 2021, o 18:37
Płeć: Kobieta
wiek: 25

Re: Problem z zadaniem z ekonomii menedżerskiej.

Post autor: Nataliaaaa96 »

A co byłoby w przypadku podatku w wysokości np. 30%?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Problem z zadaniem z ekonomii menedżerskiej.

Post autor: janusz47 »

Mnożymy funkcję podaży, przez \(\displaystyle{ 1,2.}\)
Nataliaaaa96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 lis 2021, o 18:37
Płeć: Kobieta
wiek: 25

Re: Problem z zadaniem z ekonomii menedżerskiej.

Post autor: Nataliaaaa96 »

Skąd się wzięło 1,2 przy 30%?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Problem z zadaniem z ekonomii menedżerskiej.

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ 50\% = 2 \rightarrow 1\% = \frac{2}{50} \rightarrow 30\% = 30\cdot \frac{2}{50} = \frac{60}{50}= \frac{6}{5} = 1,2.}\)
ODPOWIEDZ