Stopa nominalna i stopa dyskonta

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3396
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Stopa nominalna i stopa dyskonta

Post autor: max123321 »

Pokazać, że:

\(\displaystyle{ i^{(m)}-d^{(m)}= \frac{i^{(m)} \cdot d^{(m)}}{m} }\), gdzie:

\(\displaystyle{ i^{(m)}}\)-nominalna roczna stopa procentowa składana \(\displaystyle{ m}\)-krotnie w ciągu roku
\(\displaystyle{ d^{(m)}}\)-ekwiwalentna nominalna stopa dyskonta składana \(\displaystyle{ m}\)-krotnie w ciągu roku

Jak to zrobić? Wiem, że jest coś takiego: \(\displaystyle{ d= \frac{i}{1+i} }\) i znam te wzory na \(\displaystyle{ i^{(m)}}\) oraz \(\displaystyle{ d^{(m)}}\), ale nie wiem jak to zrobić. Może ktoś mi pomóc?
ODPOWIEDZ